• A köhögés lehetséges okai és kezelése

    A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat komolyabb betegség is a háttérben.

    A téma cikkei

    5/1 A köhögés lehetséges okai
    5/2 A köhögés típusai
    5/3 Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?
    5/4 Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?
    5/5 A köhögés kezelése

    A köhögés maga nem betegség, hanem tünet: akkor keletkezik, amikor a tüdőből zárt hangrés mellett, a légzőizmok erőteljes összehúzódása során, nagy mennyiségű levegő nagy sebességgel áramlik ki. Az így keletkezett nyomásnövekedés, pedig hirtelen kinyitja a hangrést. Célja, hogy a légutakba került anyagot (köpetet vagy idegen testet) eltávolítsa.

    A köhögést kiváltó okok

    • Leggyakrabban a köhögés hátterében, a felső- (ritkábban az alsó-) légutak gyulladásos megbetegedései állnak (torok-, gége-, légcső-, hörgő- és tüdőgyulladás), melyek kórokozói leginkább vírusok, baktériumok, ezeken kívül különleges - igen ritka - esetekben gombák.
    • A dohányosok és az asztmások köhögése is a légutak - idült - gyulladására vezethető vissza, továbbá 
    • a mellhártya gyulladása és a tbc is köhögéssel jár.
    • Köhögést okoznak egyes jó- és rosszindulatú daganatok, leggyakrabban a tüdő rosszindulatú daganatai, ezen kívül a gége, a mellhártya, a mellüreg tumorai.
    • Köhögéssel járhatnak különböző heveny és idült szívbetegségek.
    • Köhögést okoz a légutakba került idegentest, például félrenyelés kapcsán.
    • Előfordulhat köhögés pszichés alapon, mint feszültséget levezető, krákogó jelenség, vagy hisztéria talaján kialakult kínzó köhögési roham.
    • Régebben gyermekeknél fordult elő a húzó jellegű szamárköhögés, ám mióta az ellene kifejlesztett védőoltás a kötelező védőoltások közt szerepel, ezzel a betegséggel már nem találkozunk.

    Hirdetések

    Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?

    Mivel a köhögés tünet és nem betegség, a kiváltó okok diagnosztizálásában van nagy szerepe a köhögés elemzésének. Fontos tisztázni az alábbi szempontokat:

    Gyerekek köhögésének kezelése

    A kisgyermekeknél jelentkező, hajnali ugató köhögés jól reagál hűvös, nedves levegőre. Ha gyermekünknél ezt a tünetet észleljük, tartsuk őt fürdőkád vagy mosdókagyló felé, melybe nagy sebességgel engedjünk hideg vizet, az így keletkező hideg pára jó hatású a legtöbb esetben. Másik megoldásként a felöltöztetett gyermeket tartsuk a nyitott hűtőszekrény elé, vagy nyissuk ki az ablakot. Mindeközben nagyon fontos, hogy nyugtassuk meg gyermekünket. Ha a roham nem enyhül, vagy a köhögés légzési nehézséggel társul, hívjunk orvost vagy mentőt. Receptre kapható olyan készítmény, amellyel a következő roham veszélye csökkenthető, illetve kezelhető.
    • Mióta tart a köhögés? A heveny köhögés 3-8 hete kezdődött. Ha ezt az időtartamot meghaladja, idült köhögésről beszélünk. Az akut köhögés oka lehet heveny légúti fertőzés (például hörghurut), heveny arcüreggyulladás, irritáló anyagok (például bors, klórgáz) belégzése, asztma, heveny szívbetegség, tüdőgyulladás, tüdőembólia, félrenyelés. Az idült köhögés oka a dohányzás és más környezeti ártalmak, idült arcüreggyulladás, asztma, idült hörghurut, idült szívbetegség, jó- vagy rosszindulatú daganat, tbc, ismétlődő netán észrevétlen félrenyelés lehet.
    • Hirtelen kezdődött-e? A köhögés hirtelen, erőteljesen, kínzóan keletkezik félrenyelés alkalmával, ugyanakkor hosszabb idő, akár évek alatt alakul ki dohányosok esetében, akik gyakran észre sem veszik, hogy köhögnek, vagy azt egyenesen normálisnak tekintik.
    • Jár-e köpetürítéssel, s ha igen, a köpet milyen jellegű, változott-e az elmúlt időszakban? Produktívnak (nedves) nevezzük a köhögést, ha köpetürítéssel jár együtt, improduktívnak (száraz), ha a köpet hiányzik. A köpet különböző jellemzői fontos diagnosztikai jelentőséggel bírnak: meg kell figyelnünk annak színét, állagát, mennyiségét.
    • A köhögés jellege változott-e az elmúlt időszakban? Jellemző, hogy például a légcsőhurut kezdetben improduktív, a betegség későbbi szakaszában produktív köhögés jelentkezik.
    • Befolyásolják-e különböző tényezők? (A levegő hőmérséklete, a beszéd, a testhelyzet, az evés és az ivás, a napszak.)
    • Társul-e a köhögéshez fájdalom (a mellkasban, a szegycsont mögött, a szívtájékon, a hasban, a vállban) vagy egyéb jelenség (torokfájás, rekedtség, légszomj, szédülés)?

    Kisgyermekeknél legtöbbször hörghuruthoz kapcsoltan, gyakrabban előfordul, kora hajnali órákban jelentkező ugató jellegű köhögés.

    Tipikusan rövid, száraz köhögés jellemző a felső légúti fertőzésekre, a tüdőgyulladás kezdeti stádiumára, idegentest jelenlétére. Nedves, produktív köhögés leggyakrabban hörghurutra, hörgőtágulatra jellemző. Ha érdes, rekedt a köhögés, az a hangszalagok érintettségét jelzi, ami lehet gyulladásos vagy daganatos eredetű. Tartósan fennálló köhögés leginkább tüdődaganatra utal, ám nagyon jellemző a dohányos emberekre is.

    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról>>

    A köhögés kezelése

    A köhögés tüneti kezelésekor alapvetően azt kell mérlegelnünk, száraz vagy nedves köhögésről van szó, illetve a köhögés mennyire kínzó.

    Száraz köhögés köhögéscsillapítókkal kezelendő, melyek közt találunk recept nélkül kapható készítményeket, illetve vényköteles gyógyszereket is.

    Nedves köhögés esetében, maga a köhögéscsillapítás káros lehet, ugyanis a köpet távozása nagyon fontos az alapbetegség gyógyulása szempontjából. Ugyanakkor, ha a köhögés nagyon erőteljes, a beteg számára kínzó, szükséges annak a csillapítása, elsősorban éjszakára.

    Egyéb esetekben különböző váladékoldó és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazandók, melyek szintén kaphatók recept nélkül.

    A köhögés kezelésére használatos készítmények többsége, a fenti hatásmechanizmusú szereket kombinációban tartalmazza, gyógyhatásukat több ponton fejtik ki.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Sürgősségi fogamzásgátlás

    A hozzáférhetőség kérdése azért is lényeges, mert a sürgősségi fogamzásgátlásban az időtényező nagyon fontos.

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Milyen gyakori tévhitek keringenek a köztudatban az oltóanyagok összetevőivel kapcsolatban?

    Visszérbetegség: a férfiakat is érintheti!

    A férfiak ugyanúgy veszélyeztetettek a betegség kialakulását tekintve, mint a nők.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (5)
    Írta: Vendég
    2014-01-17 06:28
    Nincs olyan betegség amit az ezüstkolloid helyre ne tenne. Köhögés, ugyan már...

    Írta: Olvasó
    2013-09-21 14:14
    A reflux szintén lehet oka a száraz köhögésnek. A köhögésnek sokféle oka lehet.

    Írta: REMAJ LAJOS
    2013-07-18 11:27
    KIMARADT A LEHETSÉGES OKOK KÖZÜL A VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK SOKASÁGA. NEKEM ELŐSZÖR 65 ÉVESEN KEZDETT FELÍRNI ACE GÁTLÓST A HÁZIORVOS, 3 HÓNAP MÚLVA TÜDŐGONDOZÓ-MAJD KÓRHÁZ LETT A VÉGE, OTT EGYBŐL MEGMONDTÁK AZ OKOT, ÉS ÍRTAK A HÁZIORVOSNAK, HOGY ÁLLÍTSON ÁT VALZARTÁNOSRA. 4 ÉVE AZÓTA SEMMI BAJOM, NINCS KÖHÖGÉS.

    Írta: Gabi
    2012-01-08 10:01
    A lándzsás utifű nekem is a "kedvencem". Ráadásul még finom is! :o) A patikai szerek borzalmas ízűek - főleg gyerek esetén ez sem mindegy.Egyébként azt vettem észre, hogy én a füsttől köhögok - most a fűtés szezonban főleg, de gyakran már az is elég, ha egy dohányos elmegy mellettem... :o(

    Írta: Vendég
    2010-02-21 09:02
    Nekem ennek eldöntése mindig nagy feladat.Már ha nem rólam van szó.Sokszor csak állok,mint egy hülye a gyerekorvosnál,mert nem tudnám megmondani,hogy akkor hogyan is köhög az a gyerek.Volt olyan orvosunk,aki megkérdezte,hogy piros-e a torka.Mit tudom én,nem néztem,szerintem az mindig piros,belül van,nem?No mindegy.Nem megy ez nekem.De pont ezért nekem a lándzsás útifű nagyon bejött.Annál mindegy,hogy milyen jellegű a köhögés,mert nem köhögtetéssel akarja leszedni az esetleges váladékot,hanem leoldja.Plusz csillapítja a köhögési ingert is.Szóval nagyon kíméletes.Évek óta csak ezt merem megvenni,mivel képtelen vagyok eldönteni.Csak a későbbiekben lehet már tisztán kihallani,hogy szakad-e,vagy sem.De addig sem hagyhatom a gyereket szenvedni segítség nélkül.Amúgy ez a lándzsás útifű akkor is jó,ha az ember azért fulladozik,mert szúrja "valami" a torkát.Aki ismeri ezt,az tudja,hogy miről beszélek..Szóval nagyon jó.Persze ha a doki megmondja mit vegyek a patikában,úgy egyszerű,de amúgy mást nem merek venni saját kútfőből,ez tuti!