• Mellrák: fontos az időbeni felismerés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel.(x)

    Az emlőrák a nők egyik legrettegettebb betegsége. A kór amellett, hogy a többi daganatos betegséghez hasonlóan megterhelő terápiákkal jár, a műtéti torzítástól való félelem is gátolja az orvoshoz fordulást. Gyanú esetén a választható legrosszabb taktika: a halogatás.

    Hirdetések

    A betegség korai szakaszában nagy esély van arra, hogy az időben észlelt elváltozást csaknem nyomtalanul eltávolítsák, erre azonban minden egyes héttel csökken az esély.

    Kit fenyeget a mellrák?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizáltak már emlődaganatot. Nagyon ritkán férfiaknál is kialakulhat.

    Az általánosan veszélyeztetett korosztály mellett azok tartoznak a fokozott kockázatot viselők táborába, akiknek a családjában már fordult elő mellrrák, esetleg más (például nőgyógyászati) daganat. A veszélyeztetettséget fokozza, ha a tumor fiatalkorban fordult elő, s a páros szervek közül nemcsak az egyikben alakult ki, hanem mindkettőt megtámadta.

    Önellenőrzés - figyeljünk magunkra!

    Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz.  Ezért van nagy jelentősége az önvizsgálatnak, amely  panaszmentes, „néma” csomók felfedezésével  segíti a minél korábbi terápia  elkezdését.

    Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.

    Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

    • Az emlőben csomót tapint;
    • az emlőbimbó behúzódik;
    • az emlő bőrén behúzódást észlel;
    • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg;
    • az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik;
    • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel;
    • a hónaljban csomót tapint.

    Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén fiataloknak is mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni!

    Mammográfia – a legpontosabb vizsgálati módszer

    Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?


    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet. Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?>>

    Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.

    Nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre. A mammográfiás vizsgálat során úgynevezett lágy röntgenfelvétel készül, amely sugárterheléssel jár, ezért az indokolatlanul sűrű vizsgálatokat kerülni kell. Segítségével már alig néhány mm-es elváltozások is felismerhetők, rendkívüli pontossággal.

    Maga a szűrés gyors: a mell tapintásos vizsgálatát követően a készülék elé állva mindkét emlőt két lap közé helyezve, enyhén összenyomják, majd elkészítik a felvételeket. Mindez inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas. Oldalanként 2-2, összesen négy felvételt készít az operátor. A vizsgálat után a Páciens elmehet. A lelet 1-2 héten belül elkészül, erről a Páciens írásos értesítést kap, pozitív eredmény esetén a megfelelő rendelésre való betegirányítás is megtörténik.

    A panasz esetén végzett vizsgálat (például tapintott csomó esetén) annyiban különbözik ettől, hogy a felvételek elkészítése után rendszerint kiegészítő ultrahang vizsgálat is történik, ha szükséges, akkor mintavétellel (ezt nevezzük komplex emlővizsgálatnak).

    Ez a szűrő-, illetve klinikai, komplex vizsgálat elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemes környezetben, néhány napos várakozási idővel. Magunk és családunk védelme érdekében érdemes ezt a néhány percet a vizsgálatra áldozni, így a baj még idejében felismerhető. Az éveket, melyet ezáltal nyerünk családunk, szeretteink körében tölthetjük el.

    (Diagnoscan Magyarország)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.