• Mellrák: fontos az időbeni felismerés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel.(x)

    Az emlőrák a nők egyik legrettegettebb betegsége. A kór amellett, hogy a többi daganatos betegséghez hasonlóan megterhelő terápiákkal jár, a műtéti torzítástól való félelem is gátolja az orvoshoz fordulást. Gyanú esetén a választható legrosszabb taktika: a halogatás.

    Hirdetések

    A betegség korai szakaszában nagy esély van arra, hogy az időben észlelt elváltozást csaknem nyomtalanul eltávolítsák, erre azonban minden egyes héttel csökken az esély.

    Kit fenyeget a mellrák?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizáltak már emlődaganatot. Nagyon ritkán férfiaknál is kialakulhat.

    Az általánosan veszélyeztetett korosztály mellett azok tartoznak a fokozott kockázatot viselők táborába, akiknek a családjában már fordult elő mellrrák, esetleg más (például nőgyógyászati) daganat. A veszélyeztetettséget fokozza, ha a tumor fiatalkorban fordult elő, s a páros szervek közül nemcsak az egyikben alakult ki, hanem mindkettőt megtámadta.

    Önellenőrzés - figyeljünk magunkra!

    Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz.  Ezért van nagy jelentősége az önvizsgálatnak, amely  panaszmentes, „néma” csomók felfedezésével  segíti a minél korábbi terápia  elkezdését.

    Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.

    Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

    • Az emlőben csomót tapint;
    • az emlőbimbó behúzódik;
    • az emlő bőrén behúzódást észlel;
    • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg;
    • az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik;
    • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel;
    • a hónaljban csomót tapint.

    Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén fiataloknak is mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni!

    Mammográfia – a legpontosabb vizsgálati módszer

    Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?


    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet. Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?>>

    Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.

    Nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre. A mammográfiás vizsgálat során úgynevezett lágy röntgenfelvétel készül, amely sugárterheléssel jár, ezért az indokolatlanul sűrű vizsgálatokat kerülni kell. Segítségével már alig néhány mm-es elváltozások is felismerhetők, rendkívüli pontossággal.

    Maga a szűrés gyors: a mell tapintásos vizsgálatát követően a készülék elé állva mindkét emlőt két lap közé helyezve, enyhén összenyomják, majd elkészítik a felvételeket. Mindez inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas. Oldalanként 2-2, összesen négy felvételt készít az operátor. A vizsgálat után a Páciens elmehet. A lelet 1-2 héten belül elkészül, erről a Páciens írásos értesítést kap, pozitív eredmény esetén a megfelelő rendelésre való betegirányítás is megtörténik.

    A panasz esetén végzett vizsgálat (például tapintott csomó esetén) annyiban különbözik ettől, hogy a felvételek elkészítése után rendszerint kiegészítő ultrahang vizsgálat is történik, ha szükséges, akkor mintavétellel (ezt nevezzük komplex emlővizsgálatnak).

    Ez a szűrő-, illetve klinikai, komplex vizsgálat elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemes környezetben, néhány napos várakozási idővel. Magunk és családunk védelme érdekében érdemes ezt a néhány percet a vizsgálatra áldozni, így a baj még idejében felismerhető. Az éveket, melyet ezáltal nyerünk családunk, szeretteink körében tölthetjük el.

    (Diagnoscan Magyarország)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.