• Hepatorenális szindróma: a májbetegséget kísérő vesebetegség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az előrehaladott májbetegség vagy a hirtelen kialakuló májelégtelenség más szervek működését is károsítja. Ilyen a hepatorenális szindróma is, amikor alapvetően nem a vese beteg, hanem az elsődleges májfunkciós elégtelenség vezet a vese csökkent vérellátásához és a következményes veseelégtelenséghez.

    Elsősorban akut májelégtelenségben, illetve krónikus májbetegség dekompenzálódásakor, összeomlásakor kialakuló állapotról van szó. A hepatorenális szindróma megjelenése előrehaladott, vagy súlyos májkárosodásra utal, tehát rossz életkilátásokkal jár együtt. Ha a májfunkciós eltérés javul, akkor viszont javul a veseelégtelenség is.

    Hirdetések

    A hepatorenális szindróma típusai

    • I-es típusa hirtelen alakul ki. Jellemzően gyorsan romlik a vese funkciója (általában akut májelégtelenség mellett észlelhető) és a túlélési esélyek rosszak (kb. 20%).
    • II-es típusa lassan, fokozatosan alakul ki, inkább tartósan fennálló májbetegség esetén fordul elő. Ilyen esetben a vesefunkció folyamatosan beszűkül.

    A vesefunkció romlásához vezet a májbetegnél:

    • A jelentős mértékű vérzés. Mivel a vénás rendszerben nő a nyomás, jellegzetes folyamat indul meg a májbetegeknél, a nyelőcső körüli vénák kitágulása. A vénák megrepedése életet veszélyeztető vérzéssel jár. Ezért májbetegség esetén rendszeresen szükség van a nyelőcső állapotának felmérésére gyomortükrözéssel.
    • Ha van olyan mennyiségű hasűri szabad folyadék (ascites), amely vízhajtó kezelés mellett is fennáll, vagy mennyisége növekszik, az ascites lebocsájtása szükséges. Viszont a hasvíz hirtelen leengedése szintén kiválthatja a hepatorenális szindrómát.
    • A túlzott vagy kontrollálatlan vízhajtó szedés, vagy vízajtó miatt kialakuló vesefunkció romlás.
    • A nem szteroid gyulladáscsökkentők túlzott szedése.

    Milyen mechanizmus vezet hepatorenális szindróma kialakulásához?

    A májbetegség és májelégtelenség következtében növekszik a májvénákban a nyomás. Ez összetett élettani szabályozó rendszeren keresztül ahhoz vezet, hogy elsősorban a hasűrben lévő erekben értágulat alakul ki. Mivel a tágult artériák révén (relatíve) csökken a keringő vértérfogat, a hormonháztartás és a szimpatikus idegrendszer bekapcsolt szabályzása miatt megindul a folyadék és ionvisszatartás, és csökken azok vesén keresztüli kiválasztása. A vesék erei viszont összehúzódnak, csökken a vérátáramlásuk, mely vesekárosodáshoz, csökkenő vizeletkiválasztáshoz vezet.

    Hogyan ismerhető fel a szindróma?

    A hepatorenális szindróma által okozott eltérések a vesében:

    • csökkent vérátáramlás, csökkent vizeletkiválasztás
    • kis mennyiségű vizelet (oliguria) jelentkezik, vagy egyáltalán nincs vizelet (anuria)
    • romló vesefunkciós értékek vérvétel során (urea, kreatinin, GFR-értékek drasztikus eltérése)

    A vesét érintő eltéréseket elsősorban laboratóriumi vizsgálatokkal lehet igazolni. Figyelmeztető tünet, hogy látványosan csökken a beteg vizelete.

    Fontos azonban kizárni a veseelégtelenség egyéb kiváltó tényezőit. Májbetegeknél továbbá mindig gondolni kell fertőzésre is a tünetek hátterében.

    Hogyan kezelhető a hepatorenális szindróma?

    Természetesen az alapbetegség, vagyis a májelégtelenség megoldása nélkül kevés az esély a sikeres kezelésre.

    A beteget hozzáértő, intenzív ellátással rendelkező egészségügyi intézményben kell elhelyezni. Fontos a beteg paramétereinek pontos és folyamatos monitorozása, amely magába foglalja a vérnyomás, a pulzus, a testhőmérséklet, a vizeletmennyiség és a bevitt folyadékmennyiség követését. Lehetőség szerint egy centrális vénán keresztül a centrális vénás nyomás mérését is biztosítani szükséges. Fontos a keringés stabilizálása, az esetleges vérvesztés esetén vérkészítmény adása és a vérzéscsillapítás, továbbá az úgynevezett TIPS tehermentesítő shunt beültetés is szóba jöhet, mellyel a vénás nyomás csökkenthető. Végső esetben lehetőség szerint májátültetésre kell törekedni.

    A fő terápiás lépések:

    • csökkenteni kell a májvénákban és azok ellátási területein a nyomást,
    • az erek tágulását, ellazulását (vasodilatatio) szüntetni kell,
    • a vesék ereinek összehúzódását oldani kell,
    • meg kell akadályozni a folyadék- és ionvisszatartást.

    A kezelés során az alábbi beavatkozások kerülhetnek sorra:

    • Kontrollált folyadék megszorítás alkalmazása.
    • Albumin pótlása.
    • Vízhajtó készítményekkel elősegíthető a folyadék és nátriumion kiválasztása a vizelettel (sokszor nagy dózisra van szükség).
    • A dopamin infúzió vagy folyamatos pumpa fokozza a vese vérátáramlását, a vizeletkiválasztást.
    • Művesekezelés.

    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

    Májbetegeknél rendkívül fontos a további májkárosító gyógyszerek alkalmazásának kerülése. A vízhajtók óvatosan adagolhatók májelégtelenség esetén, és ha romlik mellette a vesefunkció, abba kell hagyni az adását. Fontos továbbá a vérzések korai felismerése és megszüntetése, valamint az elvesztett vér és volumen pótlása.

    Májbetegeknél gyakori a hasűri fertőzés (ez a spontán bakteriális peritonitis), melynek hatékony antibiotikus kezelése elengedhetetlen a veseszövődmény elkerülése érdekében. Amennyiben a szabad hasűri folyadékot csapolni kell (ascites lebocsájtás), a leengedett folyadék mennyiségére figyelni kell, illetve a folyadékot és lehetőség szerint az albumint is pótolni szükséges annak érdekében, hogy a vesék funkciója ne károsodjon.

    Dr. Ujj ZsófiaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr.  Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Primer biliaris cirrhosis (PBC)

    A primer biliaris cirrhosis egy nem túl gyakori, gyógyíthatatlan megbetegedés, melyet a májban futó epeutak, epecsatornák visszafordíthatatlan hegesedése, s ezáltali elzáródása okoz.

    A csókbetegség avagy a mononucleosis infectiosa

    A mononucleosis infectiosa olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban fordul elő. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség nem határozható meg.

    Agykárosodás a máj betegsége miatt: hepaticus encephalopathia

    A hepaticus (máj) encephalopathia (HE) olyan agyi károsodás, amely súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében jelentkezik. Ilyenkor a máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódását okozza a véráramban, ami a vér-agy gáton átjutva agykárosodáshoz vezethet.

    Addison-kór - A mellékvese csökkent működésének következménye

    Addison-kórban szenvedett Jane Austen, a Büszkeség és balítélet szerzője, valamint J. F. Kennedy amerikai elnök is. A betegség a mellékvese csökkent működésének következménye, amely bármely életkorban felléphet, a nőket és férfiakat közel egyenlő arányban érinti.

    A sárgaság okai

    Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó epefesték következménye. Mivel a sárgaság leggyakrabban súlyos betegség tünete, azonnali orvosi vizsgálat és kezelés javasolt.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.