• Mit kell tudni az olívaolajról?

        Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

        Az olíva termését régóta ismeri az emberiség, már időszámításunk előtt 37000 évvel ezelőttről maradtak fent bizonyítékok, melyek erről tanúskodnak. Az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták.

        Hirdetések

        A világon körülbelül 800 millió olajfa található, ezek döntő többsége a mediterrán vidékeken, ahol több ezer éve ez a táplálkozás egyik alappillére. Napjainkban az olívaolaj reneszánszát éli, hiszen egyre több a bizonyíték arra, hogy nemcsak finom, hanem számos, az egészségre jótékony hatása is van.

        Az olívaolaj előnyös tulajdonságai

        Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét.

        Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Újabban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, melyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.

        Mire vigyázzunk?

        Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem, ezért az olíva olajban történő sütést kerüljük. Hűvös helyen, sötét üvegben kell tárolni, különben veszít minőségéből.

        Mit jelentenek az egyes kifejezések?

        • Az extra szűz kifejezés, az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
        • A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
        • A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.

        Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700 féle olaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.

        Mielőtt megvásároljuk az olíva olajat, figyelmesen olvassuk el a címkét, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű olaj kerül az ételeinkbe.

        (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A patológia rejtelmei

        WEBBeteg

        Mit jelent a szövettani vizsgálat? Hogyan születik meg a diagnózis? - VIDEÓ

        Masszázs a fájdalom ellen

        Farkas Lehel

        Sokan szenvednek valamilyen fizikális fájdalomtól. Hogyan segíthet a masszázs?

        Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

        A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak...

        Olajos magvak és mediterrán étrend - a legjobb

        Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus...

        Miért hasznos a mediterrán diéta?

        Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard...

        Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes!

        Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A...

        Szenvedélyek rabságában

        A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár ezek a kapcsolatok is sajnos gyakran életreszólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

        Függőség: mit lehet tenni?

        Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei

        2016. december 20-án elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat.

        Gyakorlatok segítségével enyhíthető a nehézlégzés, és javítható az életminőség.

        Endometriózis - Fájdalmas alhasi panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni!

      • Orvos válaszol
        Irinyi-Barta Tünde

        Irinyi-Barta Tünde

        Okleveles táplálkozástudományi szakember

        Rákkeltő anyagok

      • Infografika és videó
      • Hirdetések
      • Szavazás

        Korábbi szavazások