• Mit kell tudni az olívaolajról?

        Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

        Az olíva termését régóta ismeri az emberiség, már időszámításunk előtt 37000 évvel ezelőttről maradtak fent bizonyítékok, melyek erről tanúskodnak. Az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták.

        Hirdetések

        A világon körülbelül 800 millió olajfa található, ezek döntő többsége a mediterrán vidékeken, ahol több ezer éve ez a táplálkozás egyik alappillére. Napjainkban az olívaolaj reneszánszát éli, hiszen egyre több a bizonyíték arra, hogy nemcsak finom, hanem számos, az egészségre jótékony hatása is van.

        Az olívaolaj előnyös tulajdonságai

        Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét.

        Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Újabban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, melyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.

        Mire vigyázzunk?

        Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem, ezért az olíva olajban történő sütést kerüljük. Hűvös helyen, sötét üvegben kell tárolni, különben veszít minőségéből.

        Mit jelentenek az egyes kifejezések?

        • Az extra szűz kifejezés, az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
        • A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
        • A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.

        Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700 féle olaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.

        Mielőtt megvásároljuk az olíva olajat, figyelmesen olvassuk el a címkét, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű olaj kerül az ételeinkbe.

        (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Egészségünk biztosítása

        Generali Biztosító

        Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk. (x)

        Szexuális problémák

        Illyés András

        Mutatjuk, hogy milyen hatással lehet a ginzeng a férfiakat érintő problémákra!

        Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

        A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak...

        Olajos magvak és mediterrán étrend - a...

        Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus...

        Miért hasznos a mediterrán diéta?

        Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard...

        Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben...

        Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A...

        Az energiamentes édesítőszerek...

        Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind...

        A brokkoli élettani hatásai

        A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított...

        Megtartani könnyebb, mint visszanyerni: az...

        Közismert tény, hogy a túlsúly, illetve az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél nagyobb a felesleg rajtunk, annál...

        Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

        A legtöbb szürkehályog a kor előrehaladtával alakul ki, és nem lehet megelőzni. Panasz esetén az azonnali szemvizsgálat a korai felismerés...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA