• A gyorsevőkre elhízás vár

    Szerző:
    WEBBeteg

    Háromszor akkora az elhízás veszélye, ha a komótos étkezés helyett az étel gyors befalását választjuk. Utóbbi esetében ugyanis jóval több ennivalót lapátolunk magunkba, mint amennyi szükséges lenne.

    A világszerte virágkorát élő elhízás oka, nem csak magában a túlzott energia-bevitelben keresendő, hanem legalább ennyire számítnak az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult étkezési szokások - állítja Hiroyasu Iso, az oszakai egyetem vezető táplálkozáskutatója.

    Hirdetések

    A japán szakértő arra alapozza megállapítását, hogy az emberiségnek az utóbbi pár évtizedig még soha sem volt alkalma annyit enni, amennyit csak akar. Míg azelőtt a határtalan fogyasztásnak a szegénység és a magas élelmiszerárak szabtak gátat, mára semmi akadálya nincs annak, hogy a megfizethető árú óriási adagok által zsírokkal pumpáljuk tele magunkat - olvasható a British Medical Journal című szaklapban megjelent összefoglalóban.

    Sokat és gyorsan

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • Az ásványvizekről - Ön figyel az összetételre?
   • Génmutáció véd a túlsúlytól
   • A tíz legegészségesebb élelmiszer
   • A kövérség oka: kevés örömreceptor az agyban
   • Olívaolaj: mérsékelt adagban jobban hat
   • Fogyókúra, táplálkozás a WEBBetegen
   • Emellett az is látványos változás elődeink korszakához képest, hogy mára szinte kiegészítő tevékenységgé vált az evés: tévénézés, vagy internetezés közben szinte észre sem vesszük, hogy mit és mennyit fogyasztunk. A közös családi étkezések is egyre ritkábbá válnak, egyedül eszünk, de sokat és gyorsan.

    Az osaka-i tudós és csapata, összesen háromezer japán férfi és nő étkezési szokásait követte figyelemmel 2003 és 2006 között. A résztvevők fele - elmondásuk szerint - addig eszik, amíg teljesen jól nem lakik.

    Az összes válaszadó 40 százaléka emellett még azt is elismerte, hogy túl gyorsan étkezik. Ez amúgy többségük kiugró BMI-értékén (test-tömeg-index, body-mass-index) meg is látszik: a gyorsan és sokat evők körében háromszor annyi túlsúlyos, mint a normális tempóban, egészséges adagokat fogyasztók csoportjában.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, Forrás: focus.de; lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA