Mi az a paradicsomláz?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A paradicsomláz egy kiütéses fertőző betegség, amely jellegzetes, vérrel telt hólyagokkal jár. Pontos oka jelenleg még nem tisztázott. Szakemberek feltételezése szerint a kéz-láb-száj betegség egy új verziójáról van szó. A paradicsomláz 2022 tavaszán Indiában ütötte fel a fejét, ahol főleg öt év alatti gyermekek fertőződtek meg. Bár fájdalmas betegség, de súlyos lefolyású esetről eddig nem számoltak be.

Mi okozhatja a betegséget?

Feltehetően eddig még nem azonosított Coxackie-vírus-törzsek a paradicsomláz kórokozói, melynek különböző törzsei okozzák a kéz-láb-száj betegséget is. További okként felmerült még, hogy posztinfekciós (fertőzés utáni) reakcióról is lehet szó dengue-vírus- vagy chikungunya-vírus-fertőzést követően.

Tünetek

A paradicsomláz tipikus fő tünetei többek között:

  • Láz
  • Kiütések
  • Ízületi fájdalom

A kiütések vérrel telt hólyagok, amelyek a betegség előrehaladása során fokozatosan növekednek, és elérhetik a paradicsomnyi méretet (innen a betegség elnevezése). (Ám egyes szakértők szerint a hólyagok méretére vonatkozó ezen állítások túlzóak.)

További tünetek:

  • Influenzaszerű panaszok
  • Fáradtság
  • Emésztőrendszeri tünetek (hányinger, hányás, hasmenés)
  • Ízületi duzzanat
  • Kiszáradás

A paradicsomláz klinikai képe a dengue-lázéra vagy a chikungunya-lázéra emlékeztethet.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Mivel nem ismert a konkrét kórokozó, a diagnózist más, hasonló klinikai tünetekkel rendelkező betegségek kizárásával lehet felállítani. Tehát dengue-vírusra, chikungunya-vírusra, Zika-vírusra, varicella-zoster vírusra és herpeszvírusra kapott negatív molekuláris biológiai és szerológiai teszt birtokában.

Kezelése

A paradicsomláz kezelése a tudomány jelen állása szerint a tünetek enyhítését jelenti. Fontos odafigyelni a folyadékpótlásra. Szükség esetén speciálisan a gyerekek számára megfelelő fájdalom- és lázcsillapító alkalmazható.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Tomatengrippe (DocCheckFlexikon), Tomatengrippe bei Kindern: Was man über das neue Virus aus Indien weiß (derStandard)

Cikkajánló

Kéz-láb-száj betegség
A kéz-láb-száj betegség (angol rövidítéssel HFMD) egy fertőző, vírusos megbetegedés. A betegség általában az 5 évesnél fiatalabb gyerekeket érinti, de ritkán felnőttek is elkaphatják.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.