• Sokszor küldenek betegeket endokrinológiai szakrendelésre Cushing-szindróma (Cushing kór) gyanúja miatt, ha a beteg túlsúlyos és striái vannak. A gyanú felvetése sokkal többször történik meg, mint amilyen a betegség gyakorisága valójában.

    A betegséget Harvey W. Cushing-ról nevezték el, aki 1932-ben felismerte a betegség egy típusának és az agyalapi mirigy bizonyos elváltozásának összefüggését. A kór igen ritka, egymilló emberből évente csupán csak 2-3 ember betegszik meg.

    A Cushing-szindróma a mellékvese-kéreg glükocorticoid (kortizol) hormonjának túltermelése miatt kialakuló betegség. Oka lehet magában a mellékvesekéregben, amikor az ott levő sejtek túlzott működése miatt emelkedik meg a kortizol szint, de az is előfordulhat, hogy a szabályzó hormonok magas szintje készteti fokozott működésre a mellékvesekérget. (A kortizol termelését az agyalapi mirigy által termelt hormonon keresztül irányítja.)

    Még ennél is ritkább eset az, amikor egy teljesen más szerv - például a tüdő - rosszindulatú folyamata termel hormonokat, és így alakul ki a fokozott kortizol termelés a mellékvesekéregben.

    Hirdetések

    Még egy típust meg kell említeni. Ez a gyógyszer mellékhatásaként kialakuló Cushing-szindróma. Sok betegség van, amikor steroid gyógyszereket kell a betegeknek szedniük. Ezek a mellékvesekéreg kortizoljához hasonló szerek, és hosszas alkalmazásuk ugyanolyan tüneteket okoz, mint a kóros hormontermelés. Ezért is van az, hogy az ilyen gyógyszereket csak indokolt esetben írják fel az orvosok, és gyakran ellenőrzik a betegeket.

    Milyen tünetek jelentkeznek a betegeknél?

    A stria
    A stria lilás színű, széles csíkok formájában jelenik meg a bőrön, ami sokszor 1 cm-nél is szélesebb. 
    Tudjon meg még többet a bőr egyéb betegségeiről!

    A Cushing kóros beteg elhízik. A zsír főleg a hason, arcon, nyakon szaporodik fel. Jellegzetes a nyak hátsó, alsó részén kialakuló "zsírpúp". Az elhízott hassal kontrasztot alkotnak a vékony lábak, csípő és karok. A bőr elvékonyodik és nagyon jellegzetes "striák" alakulnak ki a hason.

    Az arc kerek lesz, és piros színűvé válik. Ez a "holdvilág arc". Nőkön kóros szőrnövekedés is megfigyelhető lehet, bár ez enyhe, valamint férfias hajhullásról is panaszkodhatnak. Az arcon aknék jönnek létre, a bőr lassan gyógyul, és gyakran felülfertőződik.

    A lépcsőn felfelé történő járás, az ülésből történő felállás vagy a fésülködés nehéz a végtagok felső részén kialakuló izomgyengeség miatt. A betegek vérnyomása magas, sokszor cukorbetegség is létrejön. Csontritkulás is kialakulhat. Gyakori a pszichés tünetként a depresszió megjelenése is lehetséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Gyermekek megbetegedése esetében, vagy olyan betegségben szenvednek, ahol hosszas steroid kezelés szükséges, a növekedés lelassul.

    Ha ilyen tüneteket észlelnek egy betegnél, és nem szed steroid tartalmú gyógyszereket, akkor hormonszint-méréseket, majd képalkotó vizsgálatokat szoktak végezni. A kivizsgálást és a végleges diagnózist endokrinológus szakorvos állapítja meg. A gyógyulást gyakran csak műtéti eljárással lehet orvosolni.

    (Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Vérzékenység fogyókúrától

    Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni a fürdőruha szezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni.

    Haskörfogat

    Miért fontosabb jelzőszám a haskörfogat, mint a BMI? Mik a legfontosabb rizikótényezők a szív- és érrendszeri betegségekre?

    Reflux betegség

    A reflux betegség nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

    Ön hogy kezeli a stresszt?

    Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk a mindennapi stresszhelyzetekhez. Mit tehet saját érdekében?

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (5)
    Írta: sorstárskereső
    2014-11-18 09:35
    Cushing-szindrómás, mellékvese műtét előtt álló, gyakorlatilag az összes társbetegséggel, tünettel rendelkező, de piszkosul gyógyulni akaró érdeklődő vagyok. Szívesen meghallgatnám a műtétet követő állapotról tapasztalattal rendelkező "kollegák" beszámolóit. orzsesanta@freemail.hu

    Írta: Vendég
    2012-02-28 16:12
    Kedves Vendég,érdekelne, hogy milyen megoldásod van Cushing kórra. Megosztanád velem?

    Írta: Vendég
    2010-06-02 20:01
    Kedves 41 éves hölgy én az alattad lévő hozzászóló vagyok .Jelenleg remekül érzem magam a véreredményem tökéletes. Újra van daganatom 4mm mikro adenoma.Úgy hiszem megtaláltam a megoldást ha érdekel jelentezz.Nekem segített Üdv Erzsó

    Írta: Vendég
    2009-08-23 16:19
    Tisztelt Doktornő! d Diagnosztizált iatrogén Chusing-szindrómám van.Az aszthmám miatt lett rendelve Methypred,tobbször próbálták már lecserélni,de mindig status aszthmaticus lett a vége,tehát nem tudták lecserélni más szerre.Mindkét mellékvese leállt,viszont a súlygyarapodás már közelít a 150 kg-hoz.Hasi elváltozást tapasztaltunk,férfitenyérnyit,köldökvonalban.Onkológus javasolta,hogy MRI-vel nézzék meg mi lehet az,Nem találtunk olyan gépet ma Mo.n ahol megvizsgáltak volna,mert a haskörfogatom nem teszi lehetővé a biztonságos vizsgálatot.Még a Kaposvári Centrumban sem vállalták,ott sem ahol a lovakat vizsgálják,pedig az nyitott gép.Kérem a tanácsát ill.véleményét:valóban nincs ma az országban olyan gép,ahol a 140 cm khaskörfogatú betegeket meg tudják vizsgálni?Tájékoztatásul elmondanám,hogy az összes szövődmény már kialakult:diabetes,izomsorvadás,depresszió,ipajzsmirigy és petefészekciszták,nkontinencia és amenorrea.41 éves nő vagyok.és agyi elváltozás,ami inoperábilis.Közben elszenvedtem egy közlekedési balesetet,melyben a gerincem és a térdem sérült.Válaszát előre is kószönöm!Ank

    Írta: Vendég
    2009-04-13 20:06
    Kedves Doktonő! Sajnos Cushing kórban szenvedek .Már 10 éve járok orvoshoz most sikerült diagnosztizálni ..Műtéttel eltávolították a Hiphofízis mikro adenómámat.Sok tünetem javult,de iszonyú izom és izületi fájdalmaim vannak és depresziós lettem a felülvizsgáló orvosom nem hiszi el.Közölte menjek dolgozni .kértem egy vérvételt az izületi fájdalmakra közölte semmi problémám nem lehet.Kb 1 hónapig feleslegesen szedtem a Cortef nevű gyógyszert miután túladagolták azóta van ez a nagy fájdalmam és hangulatváltozásom.Szeretném kérni a segítségét annyira ritka ez a betegség alig tudnak róla valamit.Nagyon rosszul vagyok ,hogy bizonyítsam be,hogy elhiggye.Ha legugolok nem tudok felállni egy citromos üveg kupakját nem tudom letekerni kínomban úton útfélen sírva fakadok. Családom is nehezen viseli a megpróbáltatásokat .3-és fél éves és 17 éves gyermekem van nagyon nehéz a helyzetem.Küzdök és nem adom fel de egy kis megértésre lenne szükségem. Üdvözlettel Erzsó