• Idült hasnyálmirigy-gyulladás

    Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy szövetének visszafordíthatatlan pusztulásával járó betegség, hátterében többnyire a krónikus alkoholfogyasztás áll.

    Az idült hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis chronica) a hasnyálmirigy szövetének visszafordíthatatlan pusztulásával járó betegség. A következmény egyrészt az emésztőenzimek elválasztásának csökkenése, másrészt az inzulin termelés kiesése.

    Hirdetések

    Az idült hasnyálmirigy-gyulladás oka 70 százalékban a krónikus alkoholfogyasztás, a fennmaradó 30 százalékban pedig a hasnyálmirigy vezeték elzáródása áll a betegség kialakulásának hátterében. Ezt okozhatja a hasnyálmirigy-vezeték jóindulatú daganata, a vezeték patkóbélbe szájazó kivezetésének beszűkülése, az epevezeték beszűkülése, valamint az epevezeték kívülről eredő leszorítása, sérülése.

    A idült hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

     A heveny hasnyálmirigy-gyulladás és tünetei


    A hasnyálmirigy leggyakrabban előforduló betegsége a gyulladás, mely kialakulhat hevenyen, és szerencsés esetben teljesen meggyógyulhat, máskor maradványtünetekkel gyógyul, vagy fennmaradhat krónikus (idült) formában. A betegség vezető tünete a fokozatosan erősödő, gyakran övszerű felhasi fájdalom, emellett émelygés, hányás, haspuffadás, bélhűdés, láz, alacsony vérnyomás-értékek észlelhetők. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás és tünetei>>

    A betegségnek jellegzetes tünetei vannak. Az egyik a fájdalom, mely a köldök körül jelentkezik, és övszerűen sugárzik a hát irányába.

    A nagyfokú súlyvesztés, puffadás, valamint a zsírfényű bűzös széklet az emésztőenzimek termelésének hiánya miatt alakulnak ki. Az inzulintermelés csökkenése miatt cukorbetegség fejlődik ki.

    Az idült hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásában a képalkotó vizsgálatok az elsődlegesek.

    Bár a hasi UH vizsgálat felvetheti a krónikus gyulladás lehetőségét, nem mindig elegendő a pontos diagnózis felállításához.

    Gyakran van szükség ezért MRI, ERCP vizsgálatok elvégzésére is.

    A betegség kezelése

    Az idült hasnyálmirigy-gyulladás kezelése során az első lépés a kiváltó ok megszüntetése. Így az alkoholos eredetű gyulladás esetén az alkoholfogyasztás eliminálása a cél, a hasnyálmirigy vezeték elzáródása következtében kialakuló gyulladás esetén pedig általában sebészi beavatkozás szükséges az ok megszüntetéséhez.

     Fontos tudni!


    A testsúlyveszteség csökkentése érdekében naponta legalább 5-6 étkezésre van szükség, az elfogyasztott étel pedig legyen magas kalóriatartalmú!

    A következő lépés a megfelelő diéta kialakítása és betartása. Mivel az enzimek hiányában az emésztés és a felszívódás nem tökéletes, naponta 5-6 étkezésre van szükség. Az elfogyasztott étel legyen magas kalóriatartalmú (így csökkenthető a testsúlyveszteség), a napi zsírbevitel ne haladja meg a 60-80 grammot.

    Amennyiben cukorbetegséget diagnosztizálnak, cukorbeteg-diétára is szükség van. Ha a diéta nem rendezi a székletet és tovább csökken a testsúly, illetve a széklet zsírtartalma meghaladja a napi 15 grammot, a betegnek hasnyálmirigyenzim-készítményeket kell szednie.

     Akut hasnyálmirigy gyulladást követő diéta


    A hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Az ellátás során a legfontosabb tényező a gyomor nyugalomba helyezése, mely csak koplalással érhető el. A több napos koplalás (nulldiéta, vagy nasojejunális szonda táplálás) után lassan, fokozatosan kell bevezetni az alapvetően zsírban szegény étrendet.

    Kezdetben csak folyékony, majd folyékony-pépes ételek fogyaszthatók. Először szénhidrát tartalmú, majd ezt követően fehérjével bővített, de zsír- fűszer- rostszegény az étrend. Az étkezés megkezdése után csak az ötödik héttől fogyasztható zsiradék, étolaj, vaj és margarin formájában. A zsiradék eleinte legfeljebb naponta 10 g lehet, majd fokozatosan növelhető napi 20-40 g-ra. A diéta mindig egyénre szabott. Az egyes tápanyagok beépítése fokozatosan a beteg toleranciájától függően történik. Szigorúan tilos az alkoholfogyasztás!
    Akut hasnyálmirigy gyulladást követő diéta>>

    (Dr. Dobi Gyöngyi)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A Hodgkin-limfóma

    A Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzása. Melyek a betegség fő tünetei?

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás mögött

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni.

    A farkasvakság egyik fő oka

    A panasz fő oka az A-vitamin hiánya mellet a retinitis pigmentosa nevű betegség lehet. Milyen betegség a retinitis pigmentosa?

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Milyen gyakori tévhitek keringenek a köztudatban az oltóanyagok összetevőivel kapcsolatban?

   •  

    Hozzászólások (6)
    Írta: Klárika
    mi a neve a terméknek amit lehetszedni hasnyálmirigygyulladás után?

    Írta: Niki
    egy kalória táblázatot valaki tudna küldeni Heveny hasnyálmirígy gyulladás esetrére?

    Írta: szabi
    z én nagynénimnek is hasnyál-mirigy gyulladása volt de öt egyáltalán nem igy kezelték még a hasát is fel nyitották magyarul jol el cs........ az orvosok és három hét alatt el is vesztettük!!!!!

    Lapozzon a hozzászólások között!