• Kövérség és korai pubertás: van összefüggés?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Arra keressük a választ, hogy vajon van-e összefüggés a gyorsabb érés és a főként lányok körében egyre gyakoribb elhízás között?

    Egyre korábban?

    Statisztikai szempontból körülbelül minden ötezredik gyerek serdül. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek nemi érése lényegesen korábban kezdődik, mint például az előző generációk esetében. Tizenöt év leforgása alatt a mell fejlődése gyakorlatilag egy teljes évvel korábbra tolódott: tizenegy évről tízre. Amennyiben a serdülés első jelei lányok esetén 8, fiúk esetén 9 éves kor előtt megmutatkoznak, idő előtti pubertásról beszélünk.

    Hirdetések

    Több vizsgálat eredménye is arra utal, hogy a túlsúlyos fiatal lányok életében az átlaghoz képest korábban köszönt be a pubertás időszaka, míg a sovány – vagy kifejezetten anorexiás alkatú – lányok később kezdenek serdülni. A fiúk vonatkozásában a vizsgálatok korántsem ennyire egyértelműek, sőt a kövérkés fiúk testileg általában későbben kezdenek érni.

    A pubertás első szakasza egyértelműen korábbi életszakaszokra tolódik. Az első menstruáció jelentkezése hellyel-közzel ugyanabban az életkorban történik, mint nagyanyáink esetén, a mell fejlődése –ahogy fentebb olvashattuk- akár egy vagy több évvel korábban is elkezdődhet.

    A kövérség és a korai pubertás azonban nem feltétlenül jár kéz a kézben. Azokban az országokban, ahol a fiatalkori elhízás aránya alacsonyabb, szintén megfigyelhető a korai nemi fejlődés.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A leptin okozza

    Az elhízás és a korai pubertás közötti összefüggésre úgy tűnik a leptin nevű hormon számlájára írható. Az emberi zsírsejtek leptint állítanak elő. Minél több zsír halmozódik fel, annál nagyobb mennyiségű leptin van jelen a szervezetben.

    A leptin nem csupán az étvágy szabályozásáért felelős, hanem a testalkatra és a szaporodó szervek működésére is befolyással van. A pubertás beindulásához megfelelő mennyiségű leptin szükséges. A magas leptin-szintet mutató, túlsúlyos fiatal lányok szervezetében nagyobb valószínűséggel hamarabb indulnak be a nemi érési folyamatok. Érdekes adat, hogy a csecsemőkorban hirtelen gyarapodó gyerekek későbbi éveik során könnyebben elhízhatnak.

    A kora gyerekkori elhízás miatt sokszor még a gyerekorvosok sem tudnak helyesen diagnosztizálni. Komoly elhízás esetében nem ritka, hogy a zsírszövet gyarapodását összetévesztik a mellszövet fejlődésével.

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tudatos egészséges táplálkozás és életmód jelentőségét. A magas kalóriájú ételek, a mozgásszegény életforma már gyerekkorban is jelentősen növelik a korai elhízás, s vele együtt a korai pubertás előfordulásának esélyét.

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.