H1N1: Mit ne tegyen?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A H1N1 vírus már nem számít akkora rémhírnek, mint amilyennek tavasszal tüntették fel. Jóllehet, voltak és vannak halálos áldozatai, és sokan kerültek kórházba szerte a világon, a rögzített esetek nagy része azonban nem volt súlyos.

A rossz hír azonban az, hogy a sertésinfluenza nem „távozik”. Ezért cikkünkben néhány tanácsot gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mit ne tegyen a H1N1 megelőzése érdekében.

1, Ne gondolja, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás védelmet nyújt a H1N1 ellen is!

A szezonális influenza elleni védőoltás nem nyújt védelmet az új influenza ellen. Természetesen fontos, hogy beoltassa magát a szezonális influenza ellen, ami a csecsemők, az időskorúak és a gyenge immunrendszerű emberek esetében még inkább javallt, ugyanis rájuk nézve az influenza veszélyesebb lehet.

Az USA Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) szerint csak az Egyesült Államokban évente átlagosan 36 000 ember hal meg, és több mint 200 000 beteg kerül kórházba a szezonális influenza vagy annak komplikációi miatt.

Az új influenza elleni védelemhez azonban csak a H1N1 elleni vakcinák lehetnek hatékonyak.

2, Ne higgye, hogy az arcmaszk megvédi Önt az új influenzától!

A CDC szerint nem tisztázott, hogy az arcmaszkok mennyire lehetnek hatékonyak a H1N1 vagy a szezonális influenza vírusok elleni védelemben.

A CDC csak abban az esetben javasolja az arcmaszk használatát, ha az ön szoros környezetében élők közül valakinek influenzás betegsége van. Továbbá azoknak ajánlatos hordania az arcmaszkot, akiknek valamilyen okból megoldhatatlan, hogy kerüljék a nagy tömegeket, ahol ráadásul a sertésinfluenza jelen van.

A CDC azonban ajánlja, hogy a megbetegedett személyek viseljék az arcmaszkot, ha emberek közé mennek, hogy ne terjesszék tovább az influenzát!

Néhány fontos lépés a H1N1 megelőzésére:

  • Gyakran mosson kezet!
  • Köhögéskor és tüsszentéskor tegyen zsebkendőt a szája elé!
  • Ne piszkálja kezével a szemeit, az orrát és a száját!
  • Ha influenzához hasonló tüneteket észlel, kerülje az embereket!
  • Legalább két méter távolságot tartson az influenzás betegektől!

Az arcmaszkot csak egyszer használja, s azt követően dobja ki a szemétbe!

3, Ne felejtkezzen meg otthona rendben tartásáról!

Az influenzavírusok megtalálhatóak a könyveken, a játékokon, az ajtókilincsen, a telefonon, a ruhákon, az evőeszközökön, és más tárgyakon is. Használjon rendszeresen háztartási fertőtlenítőszereket!

A CDC ajánlása szerint egy már megfertőződött beteg ruháját mosás előtt nem ajánlatos magához fogni, s alaposan, magas hőfokon kell kiszárítani! A ruhákkal történő érintkezést követően azonnal meg kell mosni a kezeket szappannal és vízzel.

4, Ne vegye félvállról a sertésinfluenzát!

Ne intézze el egy vállrándítással a H1N1 influenza elleni óvintézkedéseket! A vírus még mindig fertőz, és várhatóan egyre többen kerülnek majd kórházba a fertőzés miatt, vagy halnak abba bele.
Amikor egy megfertőződött ember beszél, tüsszent, köhög, a fertőződött nyál legalább egy méterre is eljuthat, ezért fontos a zsebkendő használata.

5, Ne essen pánikba!

Jóllehet, a sertésinfluenza világjárvány, de a közepesen veszélyes osztályba sorolható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ez azonban változhat, az egészségügyi dolgozók ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a vírus átalakulhat, s kíméletlenebbé válhat.

A páciensek döntő többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, és gyógyszeres kezelés segítségével néhány héten belül teljesen felépül.

Az állapotos nők és a beteg emberek esetében nagyobb a kockázat a komplikációk fellépésére. Nehezen érthető, de egyes esetekben a teljesen egészséges fiatalok között is előfordulhat az elhalálozás. A szakemberek elővigyázatosságra intenek, s nem pánikba esésre.

6, Ne menjen emberek közé, ha az influenzához hasonló tüneteket észlel magán!

Ilyen tünetek lehetnek a láz, köhögés, torokfájás, folyó vagy eldugult orr, fájdalom a test különböző részeiben, fejfájás, hidegrázás, kimerültség, hasmenés és hányás.

Ha Ön a fent említett tüneteket tapasztalja magán, az orvosi rendelőn kívül máshová ne menjen, hogy ne fertőzzön más embereket is! Ez az jelenti, hogy ebben az esetben nem szabad dolgozni, vagy iskolába menni, vagy utazni. Ha otthon marad, akkor nem tud más embereket megfertőzni.

Hogy mennyi ideig kell ebben az esetben otthon tartózkodnia? A CDC ajánlása szerint még legalább 24 órát maradjon otthon azt követően, hogy már elmúlt a láza, anélkül, hogy lázcsillapítót vett volna be!

7, Ne rohanjon egyből a sürgősségi osztályra, ha influenzaszerű tüneteket észlel magán!

Sürgősségi osztályra abban az esetben vigye gyermekét, ha a gyereknél:

  • gyors, vagy nyugtalan légzést,
  • kékes, vagy szürkés bőrszínt,
  • nem elegendő folyadékbevitelt,
  • súlyos, vagy állandó hányást,
  • levertséget,
  • túlzott ingerlékenységet tapasztal.

A felnőtteknek pedig akkor kell felkeresniük a sürgősségi osztályt, ha:

  • légzési nehézségeket,
  • mellkasi vagy hasi fájdalmat, vagy nyomást,
  • hirtelen szédülést,
  • zavartságot,
  • súlyos vagy állandó hányást tapasztalnak.

A WHO szerint, ha több mint három napig magas valakinek a láza, az is a fertőződöttség jele lehet.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.