Létrehozták tíz gyógyíthatatlan betegség őssejtjeit

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai kutatók olyan őssejteket hoztak létre, amelyek 10 gyógyíthatatlan kór genetikai hibáit tartalmazzák. Az orvosoknak sikerült a 10 betegségben szenvedő páciensek közönséges bőr- és csontszöveteiből kitenyészteniük az őssejteket, amelyekben megvannak a betegségeket kiváltó genetikai defektusok.

Ezzel "kémcsőbe vitték a betegséget". A genetikai hibát tartalmazó őssejtekből ki lehet tenyészteni az adott betegség szempontjából fontos szöveteket. Például a betegségre jellemző vér-, agy- és szívszöveteket. Ezeken a szöveteken aztán kísérletezni lehet gyógyszerek kifejlesztése céljából.

Eddig a gyógyszerkutatási kísérleteket állatoktól (például egerektől) vett szöveteken végezték, mert az ember és az egér között nagyon kicsi a genetikai különbség. De bármilyen kicsi is a különbség, néha előfordul, hogy ugyanaz a genetikai eltérés nem azonos állapotot okoz embernél és egérnél.

A genetikai hibákat tartalmazó emberi őssejtekből kitenyésztendő szövetek viszont sokkal helyesebben fogják reprodukálni a beteg állapotokat, mint az állati sejttenyészetek.

Az őssejtek korlátlan ideig életben tarthatók, és a szokásos laboratóriumi szövettenyésztési eljárásokkal továbbtenyészthetők. A 10 betegség között olyanok vannak, mint a Parkinson-kór, az izomsorvadás, a fiatalkori cukorbaj vagy a Down-kór.

(FH)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.