• Létrehozták tíz gyógyíthatatlan betegség őssejtjeit

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai kutatók olyan őssejteket hoztak létre, amelyek 10 gyógyíthatatlan kór genetikai hibáit tartalmazzák. Az orvosoknak sikerült a 10 betegségben szenvedő páciensek közönséges bőr- és csontszöveteiből kitenyészteniük az őssejteket, amelyekben megvannak a betegségeket kiváltó genetikai defektusok.

    Ezzel "kémcsőbe vitték a betegséget". A genetikai hibát tartalmazó őssejtekből ki lehet tenyészteni az adott betegség szempontjából fontos szöveteket. Például a betegségre jellemző vér-, agy- és szívszöveteket. Ezeken a szöveteken aztán kísérletezni lehet gyógyszerek kifejlesztése céljából.

    Eddig a gyógyszerkutatási kísérleteket állatoktól (például egerektől) vett szöveteken végezték, mert az ember és az egér között nagyon kicsi a genetikai különbség. De bármilyen kicsi is a különbség, néha előfordul, hogy ugyanaz a genetikai eltérés nem azonos állapotot okoz embernél és egérnél.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A genetikai hibákat tartalmazó emberi őssejtekből kitenyésztendő szövetek viszont sokkal helyesebben fogják reprodukálni a beteg állapotokat, mint az állati sejttenyészetek.

    Az őssejtek korlátlan ideig életben tarthatók, és a szokásos laboratóriumi szövettenyésztési eljárásokkal továbbtenyészthetők. A 10 betegség között olyanok vannak, mint a Parkinson-kór, az izomsorvadás, a fiatalkori cukorbaj vagy a Down-kór.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Orrüregbe szippantott őssejtekkel a Parkinson-kór ellen

    A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a "mindenható" sejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.

    Őssejtkutatás - Továbbra is finanszírozzák

    Az amerikai fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy tovább folytathatják az őssejtkutatások szövetségi finanszírozását.

    Parkinson-kór kezelése méh-őssejtekkel

    A női méhnyálkahártyából származó őssejtek átalakultak agysejtekké, amikor Parkinson-kórra emlékeztető agykárosodással élő egerekbe fecskendezték be - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

    Van gyógymód a Parkinson-kórra?

    Egy kaliforniai egyetem kutatói feltaláltak egy módszert, amely áttörést jelenthet a Parkinson- és az Alzheimer-kór kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.