• A pozitív életszemlélet hátrányai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Önnek is elege van azokból a mézes-mázosan mosolygó tanácsadókból, akik szerint ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és sikeresek legyünk, semmi mást nem kell tennünk mint folyamatosan pozitívan gondolkodni? Nos, az amerikai terapeuták egy csoportja szerint az, ha mindig csak az élet napos oldalát nézzük, néha akár még káros is lehet.

    A New York Times arról számol be, hogy ezek a terapeuták olyannyira aggódnak a "légy vidám" agresszív kampány miatt, hogy az Amerikai Pszichológusok Egyesületének konferenciáján még egy szimpóziumot is tartottak a "Lenézett Szkepticizmus Előnyei" címmel.

    A témával foglalkozó pszichológusok szembe akarnak szállni a "mindig csak optimistán" mozgalommal, hogy tudatosítsák bennünk azt, amit valahol mélyen mindannyian tudunk: ha mindenáron megpróbálunk boldogok lenni, vagy boldognak tettetjük magunkat, még akkor is, ha az életünk nem éppen ilyen, az bizonyos körülmények között az elfojtott érzelmek
    csúnya kitörését okozhatja.

    Hirdetések

    Miért? Az, hogy mérgesek vagyunk, rosszul érezzük magunkat, vagy sajnáljuk magunkat, mind természetes és helyes reakció nagyon sok élethelyzetre (például, mikor a fia bejelenti, hogy végre egyszer vacsorát készít, de hazaérve azt tapasztalja, hogy ő és a barátai megették az egészet, ráadásul még a mosogatnivalót is önre hagyták). Ezek ellenkezőjének a folyamatos tettetése nemcsak képmutatás, hanem egészségtelen is.

    Hogyan tud a pozitív életszemlélet kárt okozni?

    Stresszel. Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén ezen a konferencián ismertettek, sokaknál - még azoknál is, akik boldognak vallják magukat - emelkedett kortizonszintet tapasztaltak. A kortizon egy stresszhormon, mely növeli a vércukorszintet, megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, ezáltal a magas vérnyomás, cukorbetegség stb. kialakulásának kockázatát növeli. Tehát, legalábbis az emberek egy részére nézve, az, hogy boldognak vallják magukat mikor nem azok, nyilvánvalóan ártalmas.

    Ezek a terapeuták azt is állítják, hogy az örökös pozitív hozzáállás megnehezítheti, hogy bizonyos élethelyzetekkel megbirkózzunk. Például a megrögzött optimista egy állásinterjúra, vagy beszédre úgy készül, hogy csak arra gondol milyen nagyszerűen fog sikerülni, ennélfogva lehet, hogy nagyon nehéznek fogja érezni, ha nem várt visszajelzést vagy negatív kritikát kap, hiszen sosem készült fel rá. Vele ellentétben a pesszimista sokkal jobban fel van készülve az olyan helyzetre, mikor az erőfeszítéseinek eredménye pontosan olyan rossz, mint ahogyan várta.

    Persze lehet, hogy jobban járunk, ha nem vagyunk megrögzött optimisták, az élet élvezete mégis határozottan jótékony hatással van az egészségre.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA