• Terhesség - Zöldségekkel csökken az ekcéma kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        A terhesség ideje alatt elfogyasztott bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék különösen csökkentik a születendő baba gyermekkori ekcémájának kockázatát.

        Már több tanulmány is vizsgálta már a terhesség alatti E-vitamin és cinkbevitel összefüggését a megszületett gyermekek asztma-hajlamával.

        Hirdetések

        Japán kutatók azonban szélesítették a kört, és a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns bevitelét hozták összefüggésbe a 16-24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatával.

          A szükséges tápanyagok forrásai


      • kalcium: tej, joghurt, sajt, aszalt gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru;
      • cink: halak, túró, paradicsom, spenót;
      • D-vitamin: vaj, margarin, olíva olaj;
      • B12-vitamin: ez a vitamin csak húsban és húskészítményekben található meg, ezért a vegetáriánusoknak a terhesség és szoptatás ideje alatt mindenképpen pótolni kell étrendkiegészítőkkel;
      • B2-vitamin: teljes kiőrlésű pékáru, mandula
      • A tanulmányba összesen 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenőleges kérdőív kitöltésével térképezték fel.

        A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.

        Az eredményekből kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentősen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, de nincsenek hatással a nehézlégzésre. Éppen fordítva történik az E-vitamin bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással.

        Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban is gazdagok: a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a brokkoli, a fokhagyma, a tengeri halak, a paraj, a joghurt, a káposzta, a karfiol, a spenót és a teljes kiőrlésű gabonák.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin megelőzheti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulását, a magasabb E vitamin bevitel pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.

        (orvostkeresek.hu)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Földimogyoró-allergia

        Dr. Hidvégi Edit

        A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

        A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

        Horkolás miatt is kialakulhat hörghurut?

        Krónikus bronchitisz esetén érdemes alvásvizsgálatot végeztetni - erre hívják fel a figyelmet dél-koreai kutatók. Vizsgálatuk szerint ugyanis a rendszeres horkolás és a tartós hörghurut gyakran együtt jelentkezik és kialakulhat alvás közbeni légzéskimaradás is.

        A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

        A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

        Egészséges a mediterrán táplálkozás

        A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3-zsírsav-tartalma miatt kedvező a szervezet számára.

        Daganatmegelőző táplálkozás és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontossága

        Az emésztőrendszeri daganatok kialakulását legtöbbször a rostszegény táplálkozás okozza. Ezért nagyon fontos, hogy a napi táplálék legalább fele növényi eredetű legyen. Elegendő zöldség-, gyümölcsfogyasztással megelőzhető a vastagbéldaganat. Emellett nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen az időben diagnosztizált daganatok legtöbbször tünetmentesen orvosolhatók.

        Daganatmegelőző táplálkozás és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontossága

        Az emésztőrendszeri daganatok kialakulását legtöbbször a rostszegény táplálkozás okozza. Ezért nagyon fontos, hogy a napi táplálék legalább fele növényi eredetű legyen. Elegendő zöldség-, gyümölcsfogyasztással megelőzhető a vastagbéldaganat. Emellett nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen az időben diagnosztizált daganatok legtöbbször tünetmentesen orvosolhatók.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA