Van-e kapcsolat a mobiltelefon-használat és a férfi meddőség között?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A meddőség körülbelül minden hatodik házaspárt érinti világszerte. Az esetek több mint a felében pedig sajnos a férfi rossz spermaminősége a hibás. Az elmúlt három évtizedben a spermiumok minősége egyértelműen azonosítható ok nélkül romlott. Az ennek hátterében álló elméletek rohamosan szaporodnak anélkül, hogy ezek többségének alátámasztására bárkinek lenne megdönthetetlen bizonyítéka.

A rosszabbodó spermaminőség hátterében álló lehetséges okok

A környezet, az életmód, a túlsúly vagy az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a pszichés stressz mind felváltva kerültek szóba potenciális okként, alacsonyabb színvonalú epidemiológiai vizsgálatok nyomán. A mobiltelefonok is szerepelnek ezen a listán, mivel nagyfrekvenciás (800-2200 MHz) elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, amelyeket a szervezet el tud nyelni.

A patkányokon vagy egereken végzett klinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy ezek a hullámok befolyásolhatják a sperma minőségét, és szövettani változásokhoz vezethetnek a herékben, szem előtt tartva azt a tényt is, hogy az ezekben a vizsgálatokban teljesített feltételek nagyon távol állnak a mindennapi elektromágneses hullámoknak való kitettségünktől, melyek többnyire a mobiltelefonunkon keresztül érnek bennünket.

Ugyanez a megfigyelés tehető az emberi spermával in vitro, azaz laboratóriumi körülmények között végzett kísérletekkel kapcsolatban is, de ez utóbbinak az elektromágneses hullámok okozta változása kétségeket hagy maga után. A megfigyelési vizsgálatok ritkák, kis kohorszokban végzik, és a nagyrészt ellentmondó eredmények rontják a hitelességüket. A publikációs elfogultság fontos szerepet játszik, éppúgy, mint a sok lehetséges zavaró tényező.

Egy 13 éven át tartó svájci megfigyeléses tanulmány

Ennek a Svájcban végzett megfigyeléses vizsgálatnak az volt az előnye, hogy egy nagy, 2886 fiatal férfiból álló csoportot vontak be, akik az általános lakosságot reprezentálták.

A 18 és 22 év közötti résztvevőket 3 nap alatt toborozták, elsősorban, hogy felmérjék alkalmasságukat a katonai szolgálatra. Ez a kohorsz minden évben a svájci férfinépesség 97%-át teszi ki ebben a korosztályban, a fennmaradó 3%-nyi férfit rokkantság vagy krónikus betegség miatt zárják ki a kiválasztási folyamatból.

A tanulmányt 2005-ben indították el, még azelőtt, hogy a mobiltelefon-használat annyira elterjedt volna, mint napjainkban, és ezt az idővonalat is figyelembe vették, amikor a mobiltelefon expozíciója és a sperma minősége közötti kapcsolatot keresték. Ezenkívül a többváltozós elemzésekben többszörös kiigazítást végeztek, hogy a lehető legtöbb lehetséges zavaró tényezőt figyelembe vegyék és kiszűrjék.

A résztvevők először egy online kérdőívet töltöttek ki, amelyben részletesen, minőségi és mennyiségi szempontból is leírták kapcsolatukat a mobiltelefonjukkal.

A vizsgálóbizottság katonaságra való alkalmasságra vonatkozó döntésétől függetlenül a vizsgálatban részt venni kívánó alanyok részletes leírást kaptak a vizsgálat tartalmáról, egy beleegyezési űrlapot és két kérdőívet. Az első közvetlenül az egyénre összpontosított, és kérdéseket tett fel az egészségre és életmódra vonatkozóan. A második, amelyet a férfi szüleinek szántak, a fogantatásuk előtti időszakkal foglalkozott.

A toborzás alatt a kutatók 106 924 férfival vették fel a kapcsolatot, a kutatásra 2005 szeptembere és 2018 novembere között került sor. A megkeresett alanyok mindössze 5,3%-a küldte vissza a kitöltött dokumentációt. Végül a vizsgálatban 2886 résztvevő (3,1%) vett részt, akik minden szükséges adatot megadtak, és beleegyeztek a laboratóriumi vizsgálatokba is, különös tekintettel a spermaelemzésre, amelyekre a vizsgálati célok eléréséhez volt szükség.

Az okostelefonon eltöltött órák számát és a használat módját rutinszerűen figyelembe vették, csakúgy, mint a spermiumok minőségét, melyet az ondó térfogata, koncentrációja és teljes spermiumszáma, valamint a spermiumok mobilitása és morfológiája határozott meg.

Szignifikáns összefüggések

A kutatásban használt adatelemzés szignifikáns összefüggést tárt fel a gyakori telefonhasználat (> 20-szor naponta) és az alacsonyabb spermakoncentráció (ml-ben) között. Ugyanezt találták az ejakulátum teljes spermakoncentrációjára vonatkozóan is.

A regresszióanalízises tanulmány szerint pedig a gyakori mobilhasználat legfeljebb 30%-kal növeli a normális alatti férfi termékenység kockázatát.

Ez az inverz kapcsolat a vizsgálat első szakaszában (2005–2007) kifejezettebbnek bizonyult, összehasonlítva a másik két fázissal (2008–2011 és 2012–2018). Ennek ellenére nem találtak összefüggést a spermiumok mobilitásával vagy morfológiájával kapcsolatban, és a mobiltelefon nadrágzsebében való hordása sem befolyásolta az eredményeket.

A kutatás limitációi

Ez a tanulmány és eredményei egy közel 3000 fiatal férfiból álló nagy csoportot érint, és bár retrospektív, és a módszertana, annak ellenére, hogy jobb, mint a korábbi tanulmányoké, továbbra is bírálható. Bár eredményei alátámasztják a hipotéziseket, hogy a gyakori mobilozás ronthatja a termékenységet, de csak a prospektív kohorszvizsgálatok teszik majd lehetővé az ok-okozati összefüggés száz százalékos bizonyítását a mobiltelefonok által kibocsátott nagyfrekvenciás elektromágneses hullámoknak való kitettség és a meddőség fokozott kockázata között.

Tovább Spermiumszám és a férfiak megtermékenyítő képessége

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: What Is the Link Between Cellphones and Male Fertility?

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.