Kobalt - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A kobalt egy nélkülözhetetlen nyomelem, habár mennyisége nagyon kevés a szervezetünkben. Az étkezések során a táplálékokkal kell bejuttatnunk testünkbe, ugyanis nem vagyunk képesek előállítani.

Milyen szerepet tölt be a kobalt a szervezetben?

Szerepe többek között a vérképzésben jelentős, alkotórésze a B12-vitaminnak (cianokobalamin), és fontos a redox folyamatokban is. Közvetve részt vesz a szénhidrátok, a fehérjék és zsírok lebontásában, hozzájárul az immunrendszer, a hasnyálmirigy és az idegrendszer egészséges működéséhez. Segíti a vas felszívódását a bélből.

Testünkben mindössze 1-2 mg-nyi mennyiségben van jelen: a vörösvértestekben, a májban, a tüdőben, valamint a vesékben található meg főként.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Legfőbb forrásai az állati eredetű élelmiszerek: húsok (elsősorban máj, vese), húsfélék (sonkák, májasok, virslik), tej, tejtermékek (például túró, vaj), tenger gyümölcsei (halak, kagylók, rákok), száraz hüvelyesek (lencse, bab), spenót, cékla, padlizsán, zöldbab, búzacsíra, teljes kiőrlésű búzaliszt, dió, földimogyoró. Az egyes élelmiszerekben megtalálható kobalt koncentrációja függ az adott termőterület talajának kobalttartalmától.

Mi okozhatja a hiányát, és hová vezethet, ha nem jut hozzá a szervezet kellő mennyiségben?

Egy felnőtt ember napi kobaltszükséglete kb. 0,0001 mg. A vegetáriánusoknak és vegánoknak a húsmentes étrend miatt nem jut szervezetük elegendő mennyiségű kobalthoz. Egyes emésztőrendszeri megbetegedések esetén (például gyomorhurut, nyombélfekély) elégtelenné válik a felszívódása. Hiánya esetén vészes vérszegénység (anaemia) kialakulásával, valamint B12-vitamin-hiánnyal lehet számolni, de egyéb tünetek is jelentkezhetnek, úgymint gyenge izomerő, bélpanaszok, idegproblémák.

Hová vezethet a túladagolása?

Ha valaki túlzott mennyiségű kobaltot juttat szervezetébe, akkor előfordulhat, hogy zavart szenved a pajzsmirigy jódfelvétele, ami golyva képződéséhez vezethet.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.