Mindent a margarinról - tények és tévhitek

VIPR Kommunikációs Ügynökség
megjelent:

Cikkünkben a leggyakoribb, margarinnal kapcsolatos tévhitekről és azok eloszlatásáról olvashat.

Általános tévhit: A margarin egy iparilag előállított élelmiszer, amit ráadásul hidrogénezett növényi olajból készítenek!

Az igazság: A margarint születésekor az 1800-as évek közepén kézzel készítették, az ipari gyártás a XX. századra vált elterjedté. Mára a margarint a többi élelmiszerhez hasonlóan főként ipari körülmények között állítják elő, de otthon is lehet margarint készíteni, ha nem sajnáljuk rá az időt és az energiát. A margarint növényi olajokból, természetesen is szilárd növényi zsírból és vízből keverik. A jó minőségű margarinokban nincs hidrogénezett növényi olaj, hiszen a modern gyártási technológiák során már nincs szükség erre.

Örök harcban: margarin és a vaj

Mióta margarin létezik, vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb (vagyis inkább egészségtelenebb): a margarin, vagy a vaj? Örök harcban: margarin és a vaj

Általános tévhit: A margarin magas transzzsírsav tartalma miatt káros az egészségre.

Az igazság: A táplálkozási ajánlások, így az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) is light margarint javasolják kenyérkenésre a változatos és a kiegyensúlyozott étrend részeként. Ennek hátterében az áll, hogy a margarin alapjául szolgáló növényi olajok telítetlen zsírsavtartalma élettanilag kedvező hatású, tehát érdemes beépíteni az étrendbe. A transzzsírok olyan zsírsavak, amelyek szerkezetükben eltérnek a telített zsírsavaktól, és kimutathatóan rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre nagy mennyiségben. A transzzsírok többek között a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek nagyobb mennyiségben. A jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk a megengedett határérték (1%EN) alatt van. A margarinok transzzsírsav-tartalmát sok esetben ellenőrizhetjük a csomagoláson.

Általános tévhit: A margarinban rengeteg kalória található, így az étrendjükre odafigyelő fogyasztóknak kerülnie kell a margarinok fogyasztását!

Az igazság: A margarin is zsír, így a magas zsírtartalmú margarinok kalóriatartalma a növényi olajokéhoz, a vajhoz és az egyéb zsírokhoz hasonló. Ma már azonban rendelkezésre állnak csökkentett zsírtartalmú margarinok, amelyek zsírtartalmuktól függően kevesebb kalóriát tartalmaznak. Az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, amelyek nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában, de számos élettani folyamatban (energiaellátás, hormonális, idegi, sejtmembrán épülése stb.) jelentős szerepet játszanak. Emiatt sem a telítetlen, sem pedig a telített zsírok nem iktathatóak ki teljes egészében az étrendünkből, a teljes energia-bevitel 15-30%-nak zsírokból kell származnia. A táplálkozásukra odafigyelőknek is fontos zsírt fogyasztaniuk, de nem mindegy, hogy mit választanak.

(VIPR Kommunikációs Ügynökség)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.