• Idegsejt-kapcsolatok az agyban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az agy fejlődése során számtalan rossz idegsejt-kapcsolat jön létre, melyeket végül meg kell szüntetni. Egy idegsejthálózat létrehozása nem mindig hiba nélküli folyamat.

    Dr. Peter Scheiffele kutatócsoportja  a Bázeli Egyetem Biocentrumában megfigyelhette ezt a jelenséget a finommozgások kontrolljáért felelős kisagy fejlődése során, fejlett mikroszkópos technikát alkalmazva.

    Az agyműködés rendszere

     Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?


    "Szeretném megkérdezni pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?>>

    Az eredményeket jövő héten publikálják a nyilvános PLoS Biology című online újságban. Az agy különböző típusú idegsejtek ezreinek kapcsolódásával létrejövő nagyon összetett idegsejthálózat. Minden idegsejtnek meghatározott másik idegsejtekhez kell kapcsolódni az agy fejlődése során.

    Ez a pontos sajátosság biztosítja, hogy a különböző agyterületek különféle funkciókat töltenek be. A kisagy például nagyon meghatározott kapcsolatrendszerének köszönhetően képes az érző (bejövő) információk fogadására, és megfelelő mozgató (kimenő) válasszá alakítására.

    A kisagy számos sejtfélesége közül kettő: a Purkinje- és a szemcsesejtek. A moha-rostok, a kisagyba érkező idegrostok egy csoportja, amik csak a szemcsesejtekkel létesítenek kapcsolatot.

    Hirdetések

    Zavar az agyműködésben

    Dr. Scheiffele csoportja viszont a vizsgálat során kimutatta, hogy a moha-rostok az agyfejlődés korai szakaszában gyakran kapcsolódnak a Purkinje-sejtekhez is. Ezek a hibás kapcsolatok azután egy héten belül megszűnnek, létrehozva a kisagy megfelelő szerkezetét. Azt is kimutattták, hogy a hibák kijavítását ugyanaz a fehérje végzi, melynek korábban is ismerték a csontképződés során történő sejtspecializációban betöltött szerepét.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Ha a nem megfelelő kapcsolatok nem tűnnek el, az jelentős zavart okozhat az agyban. Az autizmusnak is oka lehet a hibák kijavításának elmaradása, mondta Dr. Scheiffele.

    Mérésekkel feltárható változások

    A kutatócsoport egereken végezte vizsgálatait. Egy fluoreszcens fehérje segítségével megjelölték a az idegsejt kapcsolatokat, és fény- és elektromikroszkópos technika ötvözésével tették láthatóvá. Így a  változások több típusát figyelhették meg. Dr. Schiffele szerint ez az eljárás fontos szerepet tölthet be a jövő agykutatásában.

    Az agy drasztikus változásokon megy át a fejlődés kezdeti szakaszában. Míg az idegsejtek kapcsolódása egy újszülött agyában még nem annyira specifikus, a kapcsolatok szelektivitása folyamatosan nő. Dr. Scheiffele újabb kutatásának középpontjában az áll, hogy mi az előnye az agy fejlődése során ezeknek a rövidéletű, nem megfelelő kapcsolatoknak, és főként, hogy milyen kihatással vannak az olyan neurológiai betegségekre, mint az autizmus, a skizofrénia és az epilepszia.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyógytorna a neurológiai betegségekben: Mikor javasolt? Mikor tilos?

    Semmilyen neurológiai betegségben, beleértve a gerincbetegségek heveny fájdalommal járó szakaszát, nem tilos a gyógytorna, csak helyesen kell megválasztani a nehézségi fokot, időtartamot és a gyakorlatok mennyiségét (naponta többször rövid ideig).

    Befolyásolható az agyi képességek fejlődése

    Amikor egy gyereket sokféle impulzus, inger ér, az agyban található agyi őssejtek is aktivizálódnak. Így az ingergazdag környezet hatással lesz a későbbi felnőttkori agyi kapacitására is.

    Amikor a viszketés egy figyelmeztető jel

    Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést. Noha legtöbbször ártalmatlan és viszonylag rövid időn belül magától elmúlik (pl. szúnyogcsípés), akár egy háttérben meghúzódó, súlyos betegség jele is lehet. Nem mindig bőrbetegség áll a viszketés hátterében! Cikkünkből megtudhatja, milyen más betegségekre utalhat még a viszketés.

    Az agysejtek állapota befolyással van az egész szervezetre!

    Ahhoz, hogy jól döntsön az ember és hogy képes legyen a jó döntéseket végigvinni, szükséges, hogy az agysejtek jó állapotban legyenek. Fontos tehát az agy számára elengedhetetlen B-vitaminok, omega-3, omega-6 zsírsavak fogyasztása.

    Önt veszélyezteti a stroke? Segítünk felmérni a kockázatot!

    A stroke vagy agyvérzés Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, rendkívül fontos a rendszeres ellenőrzés.

    Az összetett munka megelőzheti az elbutulást

    Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA