• Szén-monoxid: A mérgezés tünetei és biztonsági tippek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár a szénmonoxid-mérgezést általában a rosszul bekötött gázvezetékhez, és az olcsó hotelekhez szoktuk kapcsolni, valójában senki sincs teljesen védve a veszélytől – véli Ilora Finaly, aki az elemes szénmonoxid-riasztók szükségére hívja fel széles körben a figyelmet.

    Nagy-Britanniában a gyilkos gáz legutóbbi áldozata a 31 éves Katie Haines, akinek új otthonában lyukas volt a bojler. Charlotte Church énekesnő és két gyermeke pedig szintén hasonló okból vesztette majdnem életét. Finaly szerint a szén-monoxid ugyan csak nagy dózisban halálos, már egy kis mennyiség is elég az agyvérzéshez, szívrohamhoz, memóriazavarokhoz, vagy a személyiség átalakulásához. „Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a gyerekek, az öregek és a rossz körülmények között élők vannak kitéve a mérgezésnek, pedig még olyan háztartásokban is előfordul, ahol gáztűzhely sincs.

    Hirdetések

    Már kis dózisú szén-monoxid mérgezés is veszélyes

      Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!


    A mérgezések leggyakoribb oka, hogy a 20-30 évvel ezelőtt beépített gázkészülékekkel rendelkező otthonokban jól szigetelő nyílászárókra cserélik le a régieket vagy elszívó berendezéseket szerelnek fel. Ugyanígy komoly gondokat okozhat a kandallók vagy a központi porszívórendszerek kiépítése, ugyanis ezek a berendezések szintén elszívják a nyílt égésterű gázkészülékek zavartalan működéséhez szükséges levegőt.
    Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!>>

    A hagyományos érzékelők csak akkor riasztanak, ha már nagy mennyiségű gáz van a levegőben, így akkor megfelelőek, ha hosszú ideig nem vagyunk otthon. Fontos lenne, tudatosítani, hogy már kisebb dózis is nagyon veszélyes.” Finaly akkor kezdett komolyabban érdeklődni a szén-monoxid iránt, amikor négy éve a nagynénjével majdnem meghaltak gázmérgezésben. Ültek a gázkályhánál, és egyre álmosabbak lettek, szerencséjükre egy szomszéd riasztotta őket, hogy ég a kémény. „Egy madár fészkelt rá, így elzárta a légcsere útját. Ha a szomszéd akkor nem csenged be, ma már nem élnénk.” – idézi fel a történeteket.

    Jól ismert tény, hogy a szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, amely az agyi vérsejteket vörösre színezi, így megakadályozza a testben az oxigén áramlását, és fulladáshoz vezet. A vér sűrűvé és ragadóssá válik, így könnyen kialakul agyvérzés, szívroham, legrosszabb esetben pedig a folyamat halálhoz vezet. 2009-ben és 2010-ben Nagy-Britanniában 59 ember halt meg, és további 117 szenvedett károsodást szénmonoxid-mérgezés következtében. Szakértők szerint azonban a feltárt esetek számának sokszorosa marad felismeretlenül.

    Lynn Griffiths, a Szénmonoxid-tudatos Társaság vezetője azt mondja: tíz éve voltak légzési nehézségei, amikor kiderült, hogy az alacsony dózisban belélegzett gáz okozza a bajt.

    Fontos a megelőzés és a folyamatos kontroll

    Az igazgató szerint fontos a korai felismerés, mert mire az orvosok észreveszik a mérgezést, gyakran már késő. A következőket tehetjük, ha úgy érezzük, baj van:

      Újraélesztés lépésről-lépésre


    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Újraélesztés lépésről-lépésre>>
    • A szénmonoxid-mérgezés tünetei az influenzához hasonlítanak: fejfájás, mellkasi fájdalom, gyengeség és szédülés kísérheti. A fő különbség, hogy szabad levegőn a tünetek enyhülnek.
    • A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, mivel már egy óra késlekedés is jelentős károkat okozhat. Mivel a mérgezést nehéz diagnosztizálni, feltétlenül említse meg a rendelőben, hogy erre gyanakszik.
    • Vásároljon riasztóberendezést, és helyezze el a lakás egyik központi helyiségében.
    • Gyanakodjon, ha a gázláng kék helyett narancssárgán ég, ha a fal elszíneződik a tűzhely közelében, ha a szokásosnál több pára csapódik le a lakásban, vagy ha madárfészket fedez fel a kéményen.
    • Évenként ellenőriztesse a fűtőberendezéseket, és ötévente a CO riasztókat (az olcsóbb berendezéseket nem árt öt évente ki is cserélni, még akkor is, ha egyébként nincs velük gond) 

      A szén-monoxid mérgezés jelei


    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?
    A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége. A szén-monoxid mérgezés jelei>>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Vasmérgezés

    Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban eltűnik a túladagolásból származó veszélyek taglalása. Nagyobb dózisban a vas különösen veszélyes lehet - akár heveny, akár idült túladagolásról van szó.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    Hol kezdődik az alkoholizmus? - Az orvos válaszol

    Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA