A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis
Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.
A téma cikkei |
3/1 A gasztroparézis tünetei 3/2 A gasztroparézis kialakulásának okai 3/3 A gasztroparézis kezelése |
Normális állapotban a gyomor összehúzódása segít a gyomortartalom vékonybélbe jutásában, ami az emésztés folytatásához fontos. A X. agyideg a nervus vagus kontrollálja a gyomortartalmon vékonybélbe juttatását. Gasztroparézis alakul ki, ha a vagus ideg károsodik, és ezáltal a gyomor és a vékonybelek izmainak működése nem megfelelő. Ebben az esetben a táplálékok előrejutása lassul vagy le is áll a tápcsatornában.
Milyen okok állhatnak a gasztroparézis kialakulásának hátterében?
A folyamat kialakulásának hátterében leggyakrabban a diabétesz áll. Diabéteszes betegek esetében, ha hosszútávon magas vércukorszinteket mérünk, az idegekben kémiai változások alakulhatnak ki és az erek idegekhez irányuló oxigén és tápanyagszállító képessége is károsodik. Máskor a magas vércukorszint a nervus vagust károsítja.
A gasztroparézis egyéb okai közé tartozik a gyomron vagy n. vaguson végzett sebészi beavatkozás, vírus infekció, az anorexia nervosa vagy a bulimia, bizonyos gyógyszerek (antikolinergek vagy narkotikumok) alkalmazása, ami lassítja a béltraktus összehúzódását, a gastrooesophagealis reflux (GERD), a simaizmok megbetegedése (amyloidosis, scleroderma), az idegrendszer megbetegedései (abdominális migrén, Parkinson), metabolikus megbetegedések (pl. hypothyreosis). Gyakran a tünetek hátterében nem mutatható ki egyértelmű kóreredet, ilyenkor idiopátiás formáról beszélünk. Ezek a kórképek diabétesszel társulva fokozzák a gasztroparézis kialakulásának veszélyét.
A gasztroparézis tünetei
A gasztroparézis tünetei közé tartozik a gyomorégés, a felső hasi fájdalom, a hányinger, az emésztetlen táplálék akár órákkal későbbi hányása, kis mennyiségű táplálék elfogyasztása után is jelentkező teltségérzés, az alacsony kalóriabevitellel vagy nem megfelelő felszívódással összefüggésben kialakuló testsúlycsökkenés, a haspuffadás, az ingadozó (alacsony és magas) vércukorszintek, az étvágytalanság, a GER, és a gyomortáji görcs. A tüneteket fokozza, ha nagy rosttartalmú táplálékot, mint a nyers gyümölcsök vagy zöldségek, zsíros táplálékot vagy nagy zsír-vagy szénsavtartalmú italokat fogyasztanak az érintettek.
A gasztroparézis tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, ez a beteg érzékenységétől is függ. Előfordulása lehet ritka vagy gyakori, sok beteg a tünetek széles skálájáról számol be, így sokszor nehéz a diagnózis felállítása.
Mik a gasztroparézis következményei?
Ha a táplálék hosszabb ideig a gyomorban marad, ez a baktériumok számának növekedéséhez vezethet, ami a táplálék lebontásával függ össze. Emellett a táplálék kemény masszává állhat össze a gyomorban, ezt bezoárnak nevezik, ami hányingert, hányást és gyomorelzáródást válthat ki. A bezoár kialakulása veszélyes lehet, ha gátolja a táplálék vékonybélbe jutását.
A gasztroparézis nehezíti a diabéteszes betegek szénhidrátanyagcsere-kontrollját is. Ha a gyomorból elhúzódóan jut a táplálék a vékonybélbe, és felszívódik, a vércukorszint gyorsan megemelkedik. A gasztroparézis nem teszi lehetővé, hogy előre megjósoljuk a táplálékok felszívódását, ezért a diabéteszes beteg vércukorszintje ingadozóvá válik és nehéz kontrollálni.
Tovább A haspuffadás okai - Súlyos bajt is jelenthet
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus