• Álnegatív rákszűrési eredmény kövér férfiaknál

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy elhízott férfiak esetében a testsúllyal fordított arányban áll a - prosztatarákra utaló - vérben lévő PSA szintje. Ez az adat azért is megdöbbentő, mert az elhízás a prosztata daganatok egyik fontos rizikófaktora.

    A szakmai társaságok szerint 50 éves kortól minden olyan férfinak évente ajánlott a rektális digitális vizsgálat (végbél tapintásos vizsgálata a végbél és a prosztata bizonyos elváltozásainak felismerése céljából) és a prosztataspecifikus antigén (PSA) szűrésére irányuló vérvizsgálat, akinek várható élettartama még legalább 10 év.

    Hirdetések

    A nagy kockázatú férfiak szűrését már 45 éves korban javasolt elkezdeni. Ide tartoznak azok, akiknek rokoni körében fiatalabb korban (65 éves kor előtt) prosztatarákot diagnosztizáltak. Azok, akiknek több elsőfokú rokonánál diagnosztizáltak prosztatadaganatot 65 éves kor előtt, kiemelten nagy kockázatúak a kórkép kialakulása szempontjából, ezért a szűrésen már 40 éves korban ajánlott részt venniük.

    Meglepő eredmény

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy elhízott férfiak esetében a testsúllyal fordított arányban állt a vérben lévő PSA szintje. Ez az adat azért is volt ilyen megdöbbentő, mert az elhízás a prosztata daganatok egyik fontos rizikófaktora.

    Nincs is arról szó, hogy a kövérség védő tényező lenne prosztata daganatok kialakulásával szemben. Valójában az alacsony PSA szint nem jelenti a tumor kizárását, sőt, hamis nyugalomba ringatja a beteget, ugyanis a szervezetben jelen lévő daganat így csak későbbi stádiumban ismerhető fel.

    A jelenség hátterében a kövér férfiak esetében jelentkező nagyobb vérplazma térfogat áll, melynek következtében a PSA koncentráció a hígulás miatt sokkal alacsonyabbnak mutatkozik, esetleg nem detektálható. Így a szűrés során a tapintási lelet és a szövettani mintavétel a fő irányadó.

    Az életkorhoz kötött szűrést javasolt évente ismételni, viszont amennyiben az alábbi vezető tüneteket tapasztalja, azonnali urológiai szakvizsgálat szükséges:

    • Gyakori vizelési inger, kifejezetten éjszaka;
    • Vizelési nehézség a vizelet megindulásakor és a vizelet visszatartásának zavara;
    • Gyenge vagy akadozó sugarú vizelet;
    • Fájdalmas vagy égő érzés vizeléskor;
    • Merevedési zavarok;
    • Fájdalmas magömlés;
    • Vér a vizeletben vagy az ondóban;
    • Gyakori fájdalom vagy merevség a hát alsó szakaszában, a csípőben vagy a combok felső szakaszán.

    (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Prosztatagondja van? Így kerülheti el a komolyabb bajt

    Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Szűcs László, urológus szakorvos a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A prosztatavédelem titkai

    Amíg jól működik a prosztata, jelenléte teljesen észrevétlen marad a férfiak számára. Dr. Szűcs László, urológus szerint éppen ezért fontos, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, táplálkozással és rendszeres szűréssel.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    A leggyakoribb daganatok tünetei, és a szűrővizsgálatok szerepe

    Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerve eredményesen gyógyítható.

    Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?

    A prosztatadaganat rizikófaktorainak többségét (mint az életkor, öröklődő hajlam) sajnos nem tudjuk befolyásolni. A kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő életmóddal a betegségre hajlamos férfiak is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.