• Miért elengedhetetlen a cukorbetegek rendszeres önvizsgálata?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rendszeres önellenőrzés és önvizsgálat az egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen segítségükkel hamarabb fény derülhet bizonyos egészségügyi problémákra, így a hatékony kezelésre is nagyobb az esély. Nincs ez másként a cukorbetegeknél sem, akiknek a betegségükből fakadóan még jobban oda kell figyelni a testük jelzéseire a komoly következmények elkerülése érdekében. Milyen lépései vannak az önellenőrzésnek?

    Cukorbetegség fennállásakor elsődleges feladat a vércukorszint folyamatos megfigyelése, ugyanis az ingadozó, túl alacsony vagy éppen túl magas szint számos kellemetlen vagy veszélyes problémát idézhet elő rövid- és hosszú távon egyaránt. Azonban nem csupán a vércukorértékeket szükséges szemmel tartani. A test egyéb jelzéseit hasonló gondossággal nyomon kell követni, például a bőr állapotának megfigyelése is a napi rutin részét kell, hogy képezze. Ezt végezheti a beteg önállóan, illetve a közvetlen hozzátartozói bevonásával is, akik segíthetnek felismerni a korai eltéréseket.

    Bővebben Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    Mire utalhatnak a bőr változásai?

    Diabéteszes betegeknél már a diagnózis előtti időszakban is megjelenhetnek bizonyos bőrproblémák, amelyek a betegség jelzői lehetnek. Gyakran előfordul a cukorbetegség bebizonyosodása előtt a bőr kiszáradása vagy épp nyirkossága, a gyakori viszketés és vakarózás. Ezek a panaszok diagnosztizált betegeknél is fennmaradhatnak, azonban speciális higiéniai termékekkel (cukorbetegeknek kifejlesztett krémekkel) és megfelelő tisztálkodási rutin kialakításával kordában tarthatóak. Nagyon fontos, hogy a beteg zuhanyozást követően mindig szárazra törölje a bőrét, elkerülve ezzel a gombásodás lehetőségét. Törölközésnél kerülendő a dörzsölés, helyette gyengéden itassa fel a nedvességet.

    Hirdetések

    Bizonyos bőrproblémákra ugyan vannak házi kezelési lehetőségek, azonban cukorbetegség esetén az egyszerűnek tűnő panaszokat (pl. bőrkeményedést) is tilos otthoni megoldásokkal helyrehozni.

    Mindenképpen orvosi ellenőrzést igényelnek a következő állapotok:

    • bőrkeményedés, berepedezett sarkak
    • hideg, nyirkos tapintású lábak
    • elszíneződött körmök, körömgomba
    • sebek, vágások

    Hogyan vizsgálja meg a lábait?

    Tisztálkodást követően fontos rendszeresen szemügyre venni a sérülésre hajlamosabb végtagjait, a lábakat. Az önvizsgálatot segítheti, ha a szemrevételezéshez odakészít a szobába egy lámpát és egy tükröt. Lehetőleg minél stabilabb testhelyzetben (pl. ülve) vizsgálja meg a szárazra törölt lábait, a talpát és a lábujjai közét.

    Amennyiben bármilyen elváltozást észlel, pl. bőrpírt, foltokat, a körmei eltérését, a lábujjainak változását, bőrkeményedést vagy épp a bőr elvékonyodását, készítsen róla feljegyzést és fotót. Ha tudomása van róla, hogy Önnél fennáll a diabéteszes neuropátia, hetente ismételje meg a vizsgálatot, és mindenképpen tudassa orvosával is, hogy eltérések mutatkoznak a lábán. Használjon rendszeresen diabéteszes lábápolásra alkalmas krémet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Abban az esetben, ha sebek jelennek meg a lábán, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, aki a vizsgálatot követően kezdeményezni fogja az állapotának megfelelő komplex terápiát. Mindig tartsa be az orvosa és az ápolók tanácsait, kövesse pontosan a kezelési eljárást, így elkerülhetővé válik az állapotromlás, valamint a veszélyes szövődmények kialakulása, például a fertőzés, vérmérgezés és végső esetben a végtag amputációja.

    Fontos, hogy tudja, a cukorbetegek között is eltérő jellegű és fokú tünetek jelentkezhetnek, ezért nem szabad elbagatellizálni a kisebb elváltozásokat sem, inkább szakorvoshoz kell fordulni a saját egészsége érdekében. A diabétesszel együtt lehet élni, a vele járó következményeket pedig el lehet kerülni, amennyiben figyelemmel követi állapotát, illetve betartja kezelőorvosa, ápolója utasításait.

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis

    Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

    Mennyire változtatja meg az életet a diabéteszes láb?

    Nem kell megváltoztatni az életritmust, nem kell mindent lecserélni, de a lábakat rendeltetésszerűen kell használni, minden nap, rendszeresen tisztán tartani és megfelelő módon ápolni!

    Égető jellegű lábfájdalom gyötri? - Hová fordulhat?

    Ha állandó alsóvégtagi fájdalma van, annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következtetni az okokra.

    10 gyakori hiba a sebkezelésben

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA