• A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

    A téma cikkei

    4/1 Mi a cukorbetegség?
    4/2 A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei
    4/3 A 2-es típusú cukorbetegség kezelése
    4/4 A betegség szövődményei

    A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik.

    Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

    Hirdetések

    Az inzulinrezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú diabétesz akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát (eleinte csak az inzulinrezisztencia további romlása miatt, később ezt tovább súlyosbítja a hasnyálmirigy kimerülése, vagyis az inzulintermelő-képesség csökkenése).

    Ha tehát Önnek 2-es típusú cukorbetegsége van, az Ön szervezete kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja.

    Az 1-es típusú diabétesz hasonló, azonban jóval ritkább betegség. 1-es típusú diabétesz esetében az inzulintermelődés teljes hiánya áll fenn, ugyanakkor annak hatékonysága lényegében nem érintett.

    Mi vezet a 2-es típusú cukorbetegséghez?

    Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző).

    A 2-es típusú diabétesz kialakulása kalóriamegszorító diétával és sok mozgással megelőzhető. A már kialakult betegség már nem szüntethető meg, ám életmódváltással, fogyással karbantartható. Ha azonban elhanyagolják, a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei rontják az életminőséget és megrövidítik az életet.

    Az inzulin szerepe

    A cukor a szervezet fő energiahordozója, amely a vérben glükóz (szőlőcukor) formában van jelen. A glükóz a vérből a legtöbb sejtbe egy inzulin hormon segítségével jut be, az inzulin tehát csökkenti a vércukorszintet.

    Jelenleg sajnos nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, ami tökéletesen ellensúlyozná az öröklött hajlamot vagy teljes mértékben kiváltaná az életmódbeli megszorításokat. A 2-es típusú cukorbetegségben szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerekre, súlyosabb esetben inzulinra is, hogy normalizáljuk a vércukorszintet és gátoljuk a szövődmények súlyosbodását. Előrehaladott állapotban ugyanis a hasnyálmirigy saját inzulintermelésének kiegészítésére van szükség, előrehaladott esetben pedig a teljes inzulinpótlásra is szükség lehet, így a 2-es típusú diabétesz az 1-es típushoz hasonul.

    A betegség tünetei

    Mikor forduljon orvoshoz?

    Forduljon bátran orvosához, ha aggódik amiatt, hogy Önnél esetleg cukorbetegség áll fenn!
    Ha Önnél már diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget, akkor szoros orvosi megfigyelésre van szükség mindaddig, amíg vércukorszintje normalizálódik. Ha a vércukorszint stabilizálódott, az orvos javasolhatja, hogy néhány havonta kontrollvizsgálatra járjon vissza. Emellett évente egy alapos kivizsgálásra, rendszeres láb- és szemvizsgálatra van szükség, különösen akkor, ha a vércukorszint nehezen vagy nem állítható be, ha a vérnyomás is magas, illetve ha egyidejűleg vesebetegség vagy terhesség áll fenn.

    A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk. Az alábbi tünetekre figyeljen oda:

    Gyakori szomjúságérzet és gyakori vizeletürítés
    A fölös mennyiségű cukor egy része a vizelettel ürül, vagyis vizet visz magával (ahogy egy régi mondás tartja, senki sem tud kockacukrot pisilni), ez magyarázza a fokozott folyadékfelvételt és ürítést. Maga a diabétesz szó is görögül bő vizelést jelent. 1-es típusú diabéteszben általában ez az első tünet, de a vércukorszint növekedésével a 2-es típusban is megjelenik.

    Homályos látás
    Ha az Ön vércukorszintje túl magas, a szövetek víztartalma csökkenhet, ide értve a szemlencse víztartalmát is, ami befolyásolja a látást. Mindkét típusú diabéteszben előfordulhat, bár jellemzőbb az 1-esre, amelyben (kezeletlenül) már a korai szakban igen magas lehet a vércukorszint.

    Lassan gyógyuló sebek, illetve gyakori fertőzések
    Ez mindkét diabétesz típus velejárója, elhanyagolt esetben gyakran emiatt kerül a beteg orvoshoz. 2-es típusú cukorbetegségben gyengül az immunrendszer, romlik a szervezet védekezőképessége is. A hólyag és hüvelyi fertőzések különösen gyakoriak nők esetében.

    Bőrelváltozások
    Egyes 2-es típusú cukorbetegek bőrén sötét, bársonyos bőrelváltozások alakulhatnak ki a hajlatokban, általában a hónaljban és a nyak területén. Ezt az állapotot acanthosis nigricans-nak nevezik, amit az inzulinrezisztencia okoz.

    Rizikófaktorok

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség bizonyos embereknél és másoknál miért nem. Az azonban világos, hogy bizonyos tényezők jelenléte fokozza a kockázatot.

    • Testtömeg index (BMI). A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás. Ezt egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel okozza, másrészt a fizikai aktivitás hiánya, ami csökkenti az energiaszükségletet. Ellenőrizze testtömegindexét - BMI-kalkulátor
    • Cukorbetegség a családban. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb, ha valamelyik szülőnél vagy testvérnél már kialakult ez a betegség.
    • Életkor. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata a kor előrehaladtával nő, különösen 45 éves kor fölött. Ennek gyakran az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, éppen ezért az izomtömegük csökken, a testsúlyuk pedig nő a kor előrehaladtával. A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnövekedett a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek körében is.
    • Csökkent glükóztolerancia. A csökkent glükóztolerancia olyan állapot, amelyben az éhgyomri vércukorszint normális (vagy azt nem sokkal meghaladó), azonban evés (illetve egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz elfogyasztása) után nagyobb és elhúzódóbb a vércukorszint emelkedése, mint az normális lenne. Ez az állapot a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége és a sejtek inzulinrezisztenciája esetén egyaránt jelen van, így az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kialakulása előtt is megfigyelhető. Mivel tüneteket nem okoz és csak a fent említett, ún. glükózterheléses próbával deríthető ki, általában csak akkor fedezik fel, ha számítanak rá. Kezeletlenül illetve életmódváltás nélkül ez az állapot diabétesz kialakulásához vezet, ezért korábban prediabétesznek is nevezték.
    • Gesztációs diabétesz. Ha terhessége során Önnél gesztációs (terhességi) diabétesz alakult ki, nagyobb a kockázata egy a későbbiekben kialakuló 2-es típusú cukorbetegségnek. Gesztációs diabéteszt jelezhet az is, ha az Ön gyermeke születésekor 4,5 kg-nál súlyosabb volt.

    Milyen vizsgálatot kérhet orvosa?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A cukorbetegség szűrésére többféle vérvizsgálatot végeznek. Az éhgyomri vércukor vizsgálatot 8-12 órás koplalás után vett vénás vérből végzik (rendszerint reggel, reggeli előtt). Az éhgyomri vércukor 3-5.6 mmol/l glükóz-koncentrációk között normális. Ha ez az érték 7 mmol/l felett van két egymást követő alkalommal, vagy ha bármely vércukormérés alkalmával meghaladja a 11,1 mmol/l értéket, akkor a diabétesz diagnózisa felállítható.

    Az Amerikai Diabétesz Társaság javaslata alapján 45 éves kor felett indokolt a 2-es típusú cukorbetegség szűrése, különösen a BMI alapján túlsúlyos egyéneknél. Ha az eredmények kóros eltérés nélküliek, ismételje meg a vizsgálatot háromévente, míg ha az eredmények határértéken vannak, minden évben.

    Ha Önnél felállították a cukorbetegség diagnózisát, orvosa további vizsgálatokat javasolhat az 1-es és a 2-es típus elkülönítésére, mivel a két betegség részben eltérő kezelést igényel. Orvosa javasolhatja a glikozilált (glükózt kötött) hemoglobin arányának meghatározását, melynek eredménye azt jelzi, milyen volt az Ön átlagos vércukorszintje az elmúlt két hónap során. Minél magasabb volt a vércukor, annál több hemoglobinhoz kötődik cukor. Normálisan a glikozilált hemoglobin aránya 7 százalék vagy ez alatti.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    4/1 Mi a cukorbetegség? | 4/2 | 4/3 A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Látóideg-gyulladások

    Ha a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom kíséri, és pár nap múlva rohamos látásromlást is tapasztal, fennáll a betegség lehetősége.

    Interjú Dr. Kovács Tiborral

    "Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között."

    Asperger-szindróma

    A szociális válaszkészség hiányával, zárkózottsággal jellemezhető betegséget még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni.

    Az ACE-gátlók működése

    Fontos tudnivalók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képező ACE-gátlók működéséről és hatásairól.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Répás Mártonné
    Tisztelt Tordai ÚR!Olvastam cikkét és szeretném megtudni a tea keverék nevét és azt, hogy hol lehet megvenni. Kérem válaszoljon.Köszönettel: Répás Mártonné e-mail címem: [email protected]

    Írta: újvári istván
    Tisztelt Tordai Úr olvastam hogy van valamilyen tea a cukrosoknak érdekelne mi a neve és hol lehet kapni Tisztelettel Újvári

    Írta: Vendég
    A Cukorbetegség a gyakorlatban A cukorbetegségnek több oka lehet. Az egyik ok, hogy eltűnik a vérből a szénhidrát háztartás egyik nélkülözhetetlen kelléke az inzulin, mivel vagy keveset termel a hasnyálmirigy vagy elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjei. Az ilyen betegséggel születetteknél nevezzük I-es típusú cukorbetegségnek, amelyben a cukorbetegeknek mintegy 10%-a szenved. A cukorbetegségnek ez a formája az arra örökletesen hajlamos egyénekben, többnyire vírusfertőzés kiváltotta esetek. A cukorbetegség másik formája a II-es típusú (öregkori) cukorbetegség, amely önemésztő – önpusztító folyamatok következtében lép fel. Minden esetben jelen van a stressz (munkahelyi, családi, vagy egyéb pl. közeli haláleset, politikai, vagy egyéb vitázás, korai kelés, meghajszoltság, esetleg alkohol, vagy cigaretta) Kialakulásának egyik oka, hogy eltömődnek a hasnyálmirígy receptorai (kikristályosodott húgysav és adrenalin) és az inzulin nem tud a szervezetbe jutni, vagy a zsírmirígyek elszaporodása, főleg a has területén elindít egy folyamatot, mivel a zsírmirígyek jelentõs belsõ elválasztású szervekként is működnek. hormonokhoz hasonló anyagokat (cytokinek) termelnek, amelyek esküdt ellenségei a hasnyálmirigynek. A hasnyálmirigy inzulintermelő „ß” sejtjeit idegen betolakodóknak tekinti és elpusztítja. A cytokinek nemcsak a szövetek inzulin iránti érzékenységét befolyásolják, hanem számos más folyamatot is károsan befolyásolnak (pl.: szénhidrát- és zsíranyagcserét, vérnyomást, véralvadást, étvágyat, immun és komplement rendszert, gyulladást).A II. tipusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy által termelt inzuli (leviszi a vércukrot) és a glukagon (felviszi a vércukrot ) aránya felbillen, vagyis nem stabil. Kettes típusú cukorbetegségben van inzulin a vérben, sõt, gyakran az egészségesekénél is magasabb mértékben, (felborult inzulin és glukagon rendszer), de ugyanakkor a sejtek (pl. agy) „éheznek”. Az egymolekulás elemi cukrok nem jutnak át az érfalon, mert hiányzik a „kulcs”. A „kulcs” a speciális 10 gyógynövényt (7 magyar és 3 Távol-Keleti) tartalmazó teakeverék Az orvostudomány mai tudása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. (dr. Pogátsa Gábor akadémikus) A tünetmentesség viszont azt jelenti, mint pl. egy lyukas fájó foggal elmegyünk a fogorvoshoz, aki egy fájdalomcsillapító injekció után kitakarítja a lyukat és betömi. Két nap után megszűnnek a kezeléssel járó fájdalmak és a fog tünetmentessé válik. Akár 100 éves korig lehet használni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az a fog már nem egészséges, mert be van tömve, de tünetmentes! A cukorbetegség típus éveken, ritkán évtizedeken át, lappangva (5-15 év) alakul ki tünetmentesen. A szervezet belső harca, úgy, hogy a beteg nem is tud róla, ez egy aljas alattomos önpusztító betegség, amely a szövődményeivel válik vesazélyessé. Tünetei: Nagyfokú szomjúság, és sok vizelet ürítése. A napi 5-6 liter folyadék-igény már nagyon gyanús. Látás romlása, ezt néha az életkornak tudják be. Későbbiekben fogyás. Ekkor akár többet is ehetünk, mint előzőleg, mégis fogyunk. Bőrviszketések, fokozott hajlam a gombásodásokra. A nemi szervek körüli sorozatos gombásodás (pirosság, viszketés), amely csak az agresszívebb gyógyszerekre múlik el. Későbbiekben súlyosabb dolgok akár halálosak is lehetnek, kezeletlen esetekben pedig ez különösen, igaz. Ezek a problémák: elájulás, kóma (halálhoz is vezethet).. Gyors légzés, kiszáradás, diabéteszes ketoacidózis, amely halálhoz vezethet. Személyiség változás. A cukor megtámadja a központi idegrendszert. Pl. lehántolja az idegnyúlványok külső burkolatát a mielyn-t. Azt érezzük, hogy zsibbad a láb, kéz. A korábban szelíd ember eleinte idegessé, később agresszívvé válik. (A beteg idegesebb, hamarabb „beszól” vitázik, ingerlékeny) Megvakulás. Impotencia. Tönkremegy a vese. Idő előtti nagymérvű érelmeszesedés. Magas vérzsír szintek (triglicerid, össz. koleszterin). Szívproblémák. Végtag problémák, fekélyes láb. Elkékülő lábszár. Láb amputációja. A cukorbetegséggel sokáig lehet élni, de kezelni kell és tünetmentessé tehető kezeléssel. Ugyanakkor türelemre van szükség. Egy 5-15 évig tünetmentesen lappangó betegség nem gyógyítható meg egy-két hét alatt. Általában a gyakorlat azt mutatja ahány év alatt kialakult a helyzet, annyi hónap szükséges a tünetmentességhez, de ez is változó, fiatalabbaknál gyorsabb, idősebbeknél lassúbb. A magas vércukorszint roncsolja a szöveteket és szívproblémákat okoz. A glükóz és más cukormolekulák glikozilációt okoznak (a cukormolekula összekapcsolódik a fehérjemolekulával, és úgynevezett AGE-ket, nagymértékben glikolizált végterméket hoz létre). Amikor a cukormolekula ilyen módon kapcsolódik, az gyulladásokat okoz, ami az immunrendszert védekező reakcióra készteti. A makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek az AGE-vegyületekre érzékeny speciális receptorokkal rendelkeznek, hozzájuk kapcsolódva szabadulnak meg tőlük. Ez a folyamat sebhelyszerű hegeket hoz létre a szövetekben. Valójában, amikor túl sok cukrot fogyasztunk, több AGE termelődik és halmozódik fel, ami gyulladáshoz és az artériák károsodásához vezet. E károk helyrehozatalának során keletkeznek a szövetekben a hegek, és ezek az artériák belsejében rögök, plakkok formájában jelentkeznek – ez pedig a szívbetegségek alapja. Ezért van tehát szoros összefüggés a diabétesz és a szívbajok, illetve a rövid élettartam között. A diabétesz visszafordítható! A speciális teakeverék hatásmechanizmusa: A folyamatos teafogyasztás a vörös csontvelőben osteokalcin fehérjetermelést indít el, amely a hasnyálmirigyben hormonként viselkedik és a hasnyálmirigy Langerhans szigetén lévő ß sejtek inzulintermelő képességét fokozza. A teakeverék ezen tevékenységét egyénenként eltérően fejti ki. Eddigi tapasztalataink szerint általában ahány év alatt alakult ki a cukorbetegség, annyi hónapig ajánlott a teakúra. Az ár cca. nyolc heti adagnak, egy (250 gr nettó) műanyag flakonban 7980 Ft/flakon, amelyből naponta 3 x 3 dl teát kell fogyasztani. Egy doboz tea cca. 1,5 hónapig elég. A teakeverék legényegesebb eleme a szövődményektől való megvédés. A cukorbetegség gyógykezelésénél a lényege : Alapaxiómák 1. Stressz: A cukorbetegség kialakulása sok tényezőtől függ, de egy minden esetben közös a stressz. A stressz szintetizálja a vese csúcsán található mellékvese kérgében termelődő adrenalint, amely bizonyos értelemben torzítja az emésztést. 2. A túlsúly A cukorbetegség autoimmun volta a túlsúlynál érthető meg legjobban, mert a túlsúlynál az inzulin feladata a szénhidrátok lebontása, de a túlsúly által létrejött (megnövekedett zsírmirigyek száma) ellenanyagot termel (ez a cytokin amely hormonként viselkedik) a hasnyálmirigy tevékenységével szemben és elpusztítja (eleinte csak fékezi) a Langerhans szigetek ß sejtjei által termelendő inzulint, hogy ne tudják a szénhidrátokat lebontani. Ez egy autoimmun védekező belső reakció. A túlsúlynál igen gyakori a pajzsmirigy alulműködés, amelynél célszerű a TSH hormon mérését időszakonként elvégezni. 3. Inzulin rezisztencia: A máj nem „veszi észre” hogy kellő mennyiségű inzulin van a szervezetben és a sejtek felé nem továbbítja az inzulint . A sejtek „éheznek” ugyanis főleg a glükózt (szöllőcukor) nem tudják feldolgozni, márpedig a szervezet (főleg az agy) működéséhez a glükóz nélkülözhetetlen. 4. Hormon és neurorendszer problémák Agyalapi mirigy (Hipofizis ATS termelődés) Tobozmirigy (Pinealis), Pajzsmirigy (Tireosis), Hasnyálmirigy (Pancreas) nem jó együttműködése, amely hat a védekező RES (Immun) rendszerre. A speciális teakeverék hatása: 1. Huzamosabb fogyasztás esetén a vörös csontvelőben oszteokalcin fehérjét szintetizál, és a fehérje a hasnyálmirigybe bekerülve hormonként viselkedik. Mint hormon a Langenhans szigetek csökkent inzulin termelőképességét fokozza. 2. A teakeverék a májra is jótékony hatással van és a szervezet (máj) inzulinreziszteciáját fokozatosan leépíti. 3. A z előzőekben felsorolt mirigyek összhangzattanát harmonizálja A cukorbetegség tünetmentességének előfeltételei Lelki béke (stressz-mentességhez vezet) Nem vitatkozunk, sem a családban, sem a munkahelyen stb. Próbáljuk meg a dolgok pozitív oldalát megtalálni. Ilyenkor leáll az adrenalin és noradrenalin termelődése, és az emésztés és a stressz-helyzet lényegesen javul. Diétás étrend. Szénhidrát bevitel korlátozása. (Ez általánosan ismert) Diaherba teafogyasztás (következő fejezet) Mozgáskultúra (vigyázat ebben a relaxáció és a séta is benne van) Ezt inkább személyesen. Lényege: kényelmesen hátradőlve lazítsuk el magunkat és engedjük le a vállainkat teljesen. Ebben az esetben minden izomcsoport ellazul. A speciális teakeverék 10 gyógynövény fajtából tevődik össze, amelynek az arányát gyártói bizalmasan kezeli, (én sem ismerem) de ezekre a problémákra hat, folyamatos fogyasztás esetén. Magam is súlyos cukorbeteg voltam, a napi 5 inzulinra már csak az orvosi dokumentumok emlékeztetnek. Inzulin nélkül élek, természetesen a diétás étrendet betartom most is. Tapasztalataink szerint ahány év a kialakulása ennek az alattomos betegségnek, annyi hónap teakúra szükséges. (Én 13 hónap után elhagyhattam a napi ötszöri inzulint, vagyis az adagokat orvosi felügyelet mellett fokozatosan, lassan csökkenteni volt szükséges) Tapasztalataim szerint ez még nem elegendő, vagyis kevés. A cukorbetegség lappangva 5-15 év alatt alakul ki, amelyet nem lehet kellő időben diagnosztizálni. A betegekkel el szoktam beszélgetni, az életvitelről a stressz mentességről, ami napjainkban pokoli nehéz, de megoldható. Az életviteli tanácsokat (nemcsak étkezés !) érdemes meghallgatni. Magamról: 2002 szeptemberben nagyon becukrosodtam , (22,2-24,0 mmol/L !) és ahogy ez kiderült, azonnal kórház és napi ötszöri (56 egység) inzulin. Három év után már a balláb (amputáció fenyegetett) miatt kerestem a kiutat. A jobb lábam boka alatt, a bal lábam térdig el volt zsibbadva, mintha egy fadarabon jártam volna. Lábaim nagyon fáztak. Érszűkület. Sok mindent kipróbáltam, sajnos eredménytelenül. Véletlenül akadtam a Gyógynövényklubra és....2006 október 10-óta fogyasztom az előzőekben leírt többféle teakeverékből a cukorbetegségre ajánlott teát és 2007 január közepétől már nem volt szükséges az állandó rendszeres inzulinra. Ugyanakkor még nem voltam teljesen tünetmentes, mert a vörös csontvelőben meginduló oszteokalcin termeléshez több időre van szükség, de akkor még ezt nem tudtam. A teakeveréket azóta is fogyasztom, és napjainkra tünetmentes lettem. A ballábomat nem kellett amputálni, sőt ma már nemcsak járni, hanem szaladni és ugrálni is tudok. A vércukorszintem minden gyógyszer és tea nélkül is 4,8 – 6,2 a korábbi napi 5 inzulin melletti 9,8 helyett. A cukorbetegségre csak az orvosi dokumentumok emlékeztetnek. Tisztelettel Tordai Ferenc Békéscsaba Szamóca utca 26 sz. e-mail: [email protected] Tel: 20-3619369