• A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

     A téma cikkei


    4/1 Mi a cukorbetegség?
    4/2 A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei
    4/3 A 2-es típusú cukorbetegség kezelése
    4/4 A betegség szövődményei

    A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik.

    Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

    Cikkünk a hirdetések után folytatódik

    Az inzulinrezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú diabétesz akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát (eleinte csak az inzulinrezisztencia további romlása miatt, később ezt tovább súlyosbítja a hasnyálmirigy kimerülése, vagyis az inzulintermelő-képesség csökkenése).

    Ha tehát Önnek 2-es típusú cukorbetegsége van, az Ön szervezete kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja.

    Az 1-es típusú diabétesz hasonló, azonban jóval ritkább betegség. 1-es típusú diabétesz esetében az inzulintermelődés teljes hiánya áll fenn, ugyanakkor annak hatékonysága lényegében nem érintett.

    Mi vezet a 2-es típusú cukorbetegséghez?

    Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző).

    A 2-es típusú diabétesz kialakulása kalóriamegszorító diétával és sok mozgással megelőzhető. A már kialakult betegség már nem szüntethető meg, ám életmódváltással, fogyással karbantartható. Ha azonban elhanyagolják, a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei rontják az életminőséget és megrövidítik az életet.

     Az inzulin szerepe


    A cukor a szervezet fő energiahordozója, amely a vérben glükóz (szőlőcukor) formában van jelen. A glükóz a vérből a legtöbb sejtbe egy inzulin hormon segítségével jut be, az inzulin tehát csökkenti a vércukorszintet.

    Jelenleg sajnos nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, ami tökéletesen ellensúlyozná az öröklött hajlamot vagy teljes mértékben kiváltaná az életmódbeli megszorításokat. A 2-es típusú cukorbetegségben szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerekre, súlyosabb esetben inzulinra is, hogy normalizáljuk a vércukorszintet és gátoljuk a szövődmények súlyosbodását. Előrehaladott állapotban ugyanis a hasnyálmirigy saját inzulintermelésének kiegészítésére van szükség, előrehaladott esetben pedig a teljes inzulinpótlásra is szükség lehet, így a 2-es típusú diabétesz az 1-es típushoz hasonul.

    A betegség tünetei

     Mikor forduljon orvoshoz?


    Forduljon bátran orvosához, ha aggódik amiatt, hogy Önnél esetleg cukorbetegség áll fenn!
    Ha Önnél már diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget, akkor szoros orvosi megfigyelésre van szükség mindaddig, amíg vércukorszintje normalizálódik. Ha a vércukorszint stabilizálódott, az orvos javasolhatja, hogy néhány havonta kontrollvizsgálatra járjon vissza. Emellett évente egy alapos kivizsgálásra, rendszeres láb és szemvizsgálatra van szükség, különösen akkor, ha a vércukorszint nehezen vagy nem állítható be, ha a vérnyomás is magas, illetve ha egyidejűleg vesebetegség vagy terhesség áll fenn.

    A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk. Az alábbi tünetekre figyeljen oda:

    Gyakori szomjúságérzet és gyakori vizeletürítés
    A fölös mennyiségű cukor egy része a vizelettel ürül, vagyis vizet visz magával (ahogy egy régi mondás tartja, senki sem tud kockacukrot pisilni), ez magyarázza a fokozott folyadékfelvételt és ürítést. Maga a diabétesz szó is görögül bő vizelést jelent. 1-es típusú diabéteszben általában ez az első tünet, de a vércukorszint növekedésével a 2-es típusban is megjelenik.

    Homályos látás
    Ha az Ön vércukorszintje túl magas, a szövetek víztartalma csökkenhet, ide értve a szemlencse víztartalmát is, ami befolyásolja a látást. Mindkét típusú diabéteszben előfordulhat, bár jellemzőbb az 1-esre, amelyben (kezeletlenül) már a korai szakban igen magas lehet a vércukorszint.

    Lassan gyógyuló sebek, illetve gyakori fertőzések
    Ez mindkét diabétesz típus velejárója, elhanyagolt esetben gyakran emiatt kerül a beteg orvoshoz. 2-es típusú cukorbetegségben gyengül az immunrendszer, romlik a szervezet védekezőképessége is. A hólyag és hüvelyi fertőzések különösen gyakoriak nők esetében.

    Bőrelváltozások
    Egyes 2-es típusú cukorbetegek bőrén sötét, bársonyos bőrelváltozások alakulhatnak ki a hajlatokban, általában a hónaljban és a nyak területén. Ezt az állapotot acanthosis nigricans-nak nevezik, amit az inzulinrezisztencia okoz.

     Rizikófaktorok


    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség bizonyos embereknél és másoknál miért nem. Az azonban világos, hogy bizonyos tényezők jelenléte fokozza a kockázatot.

    • Testtömeg index (BMI). A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás. Ezt egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel okozza, másrészt a fizikai aktivitás hiánya, ami csökkenti az energiaszükségletet. Ellenőrizze testtömegindexét - BMI-kalkulátor
    • Cukorbetegség a családban. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb, ha valamelyik szülőnél vagy testvérnél már kialakult ez a betegség.
    • Életkor. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata a kor előrehaladtával nő, különösen 45 éves kor fölött. Ennek gyakran az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, éppen ezért az izomtömegük csökken, a testsúlyuk pedig nő a kor előrehaladtával. A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnövekedett a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek körében is.
    • Csökkent glükóztolerancia. A csökkent glükóztolerancia olyan állapot, amelyben az éhgyomri vércukorszint normális (vagy azt nem sokkal meghaladó), azonban evés (illetve egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz elfogyasztása) után nagyobb és elhúzódóbb a vércukorszint emelkedése, mint az normális lenne. Ez az állapot a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége és a sejtek inzulinrezisztenciája esetén egyaránt jelen van, így az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kialakulása előtt is megfigyelhető. Mivel tüneteket nem okoz és csak a fent említett, ún. glükózterheléses próbával deríthető ki, általában csak akkor fedezik fel, ha számítanak rá. Kezeletlenül illetve életmódváltás nélkül ez az állapot diabétesz kialakulásához vezet, ezért korábban prediabétesznek is nevezték.
    • Gesztációs diabétesz. Ha terhessége során Önnél gesztációs (terhességi) diabétesz alakult ki, nagyobb a kockázata egy a későbbiekben kialakuló 2-es típusú cukorbetegségnek. Gesztációs diabéteszt jelezhet az is, ha az Ön gyermeke születésekor 4,5 kg-nál súlyosabb volt.

    Milyen vizsgálatot kérhet orvosa?

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A cukorbetegség szűrésére többféle vérvizsgálatot végeznek. Az éhgyomri vércukor vizsgálatot 8-12 órás koplalás után vett vénás vérből végzik (rendszerint reggel, reggeli előtt). Az éhgyomri vércukor 3-5.6 mmol/l glükóz-koncentrációk között normális. Ha ez az érték 7 mmol/l felett van két egymást követő alkalommal, vagy ha bármely vércukormérés alkalmával meghaladja a 11,1 mmol/l értéket, akkor a diabétesz diagnózisa felállítható.

    Az Amerikai Diabétesz Társaság javaslata alapján 45 éves kor felett indokolt a 2-es típusú cukorbetegség szűrése, különösen a BMI alapján túlsúlyos egyéneknél. Ha az eredmények kóros eltérés nélküliek, ismételje meg a vizsgálatot háromévente, míg ha az eredmények határértéken vannak, minden évben.

    Ha Önnél felállították a cukorbetegség diagnózisát, orvosa további vizsgálatokat javasolhat az 1-es és a 2-es típus elkülönítésére, mivel a két betegség részben eltérő kezelést igényel. Orvosa javasolhatja a glikozilált (glükózt kötött) hemoglobin arányának meghatározását, melynek eredménye azt jelzi, milyen volt az Ön átlagos vércukorszintje az elmúlt két hónap során. Minél magasabb volt a vércukor, annál több hemoglobinhoz kötődik cukor. Normálisan a glikozilált hemoglobin aránya 7 százalék vagy ez alatti.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    4/1 Mi a cukorbetegség? | 4/2 | 4/3 A 2-es típusú cukorbetegség kezelése
    Legutóbb frissült: 2014.03.10 13:21

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (2)
    Írta: újvári istván
    2014-03-27 14:23
    Tisztelt Tordai Úr olvastam hogy van valamilyen tea a cukrosoknak érdekelne mi a neve és hol lehet kapni Tisztelettel Újvári

    Írta: Vendég
    2009-05-19 22:53
    A Cukorbetegség a gyakorlatban A cukorbetegségnek több oka lehet. Az egyik ok, hogy eltűnik a vérből a szénhidrát háztartás egyik nélkülözhetetlen kelléke az inzulin, mivel vagy keveset termel a hasnyálmirigy vagy elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjei. Az ilyen betegséggel születetteknél nevezzük I-es típusú cukorbetegségnek, amelyben a cukorbetegeknek mintegy 10%-a szenved. A cukorbetegségnek ez a formája az arra örökletesen hajlamos egyénekben, többnyire vírusfertőzés kiváltotta esetek. A cukorbetegség másik formája a II-es típusú (öregkori) cukorbetegség, amely önemésztő – önpusztító folyamatok következtében lép fel. Minden esetben jelen van a stressz (munkahelyi, családi, vagy egyéb pl. közeli haláleset, politikai, vagy egyéb vitázás, korai kelés, meghajszoltság, esetleg alkohol, vagy cigaretta) Kialakulásának egyik oka, hogy eltömődnek a hasnyálmirígy receptorai (kikristályosodott húgysav és adrenalin) és az inzulin nem tud a szervezetbe jutni, vagy a zsírmirígyek elszaporodása, főleg a has területén elindít egy folyamatot, mivel a zsírmirígyek jelentõs belsõ elválasztású szervekként is működnek. hormonokhoz hasonló anyagokat (cytokinek) termelnek, amelyek esküdt ellenségei a hasnyálmirigynek. A hasnyálmirigy inzulintermelő „ß” sejtjeit idegen betolakodóknak tekinti és elpusztítja. A cytokinek nemcsak a szövetek inzulin iránti érzékenységét befolyásolják, hanem számos más folyamatot is károsan befolyásolnak (pl.: szénhidrát- és zsíranyagcserét, vérnyomást, véralvadást, étvágyat, immun és komplement rendszert, gyulladást).A II. tipusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy által termelt inzuli (leviszi a vércukrot) és a glukagon (felviszi a vércukrot ) aránya felbillen, vagyis nem stabil. Kettes típusú cukorbetegségben van inzulin a vérben, sõt, gyakran az egészségesekénél is magasabb mértékben, (felborult inzulin és glukagon rendszer), de ugyanakkor a sejtek (pl. agy) „éheznek”. Az egymolekulás elemi cukrok nem jutnak át az érfalon, mert hiányzik a „kulcs”. A „kulcs” a speciális 10 gyógynövényt (7 magyar és 3 Távol-Keleti) tartalmazó teakeverék Az orvostudomány mai tudása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. (dr. Pogátsa Gábor akadémikus) A tünetmentesség viszont azt jelenti, mint pl. egy lyukas fájó foggal elmegyünk a fogorvoshoz, aki egy fájdalomcsillapító injekció után kitakarítja a lyukat és betömi. Két nap után megszűnnek a kezeléssel járó fájdalmak és a fog tünetmentessé válik. Akár 100 éves korig lehet használni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az a fog már nem egészséges, mert be van tömve, de tünetmentes! A cukorbetegség típus éveken, ritkán évtizedeken át, lappangva (5-15 év) alakul ki tünetmentesen. A szervezet belső harca, úgy, hogy a beteg nem is tud róla, ez egy aljas alattomos önpusztító betegség, amely a szövődményeivel válik vesazélyessé. Tünetei: Nagyfokú szomjúság, és sok vizelet ürítése. A napi 5-6 liter folyadék-igény már nagyon gyanús. Látás romlása, ezt néha az életkornak tudják be. Későbbiekben fogyás. Ekkor akár többet is ehetünk, mint előzőleg, mégis fogyunk. Bőrviszketések, fokozott hajlam a gombásodásokra. A nemi szervek körüli sorozatos gombásodás (pirosság, viszketés), amely csak az agresszívebb gyógyszerekre múlik el. Későbbiekben súlyosabb dolgok akár halálosak is lehetnek, kezeletlen esetekben pedig ez különösen, igaz. Ezek a problémák: elájulás, kóma (halálhoz is vezethet).. Gyors légzés, kiszáradás, diabéteszes ketoacidózis, amely halálhoz vezethet. Személyiség változás. A cukor megtámadja a központi idegrendszert. Pl. lehántolja az idegnyúlványok külső burkolatát a mielyn-t. Azt érezzük, hogy zsibbad a láb, kéz. A korábban szelíd ember eleinte idegessé, később agresszívvé válik. (A beteg idegesebb, hamarabb „beszól” vitázik, ingerlékeny) Megvakulás. Impotencia. Tönkremegy a vese. Idő előtti nagymérvű érelmeszesedés. Magas vérzsír szintek (triglicerid, össz. koleszterin). Szívproblémák. Végtag problémák, fekélyes láb. Elkékülő lábszár. Láb amputációja. A cukorbetegséggel sokáig lehet élni, de kezelni kell és tünetmentessé tehető kezeléssel. Ugyanakkor türelemre van szükség. Egy 5-15 évig tünetmentesen lappangó betegség nem gyógyítható meg egy-két hét alatt. Általában a gyakorlat azt mutatja ahány év alatt kialakult a helyzet, annyi hónap szükséges a tünetmentességhez, de ez is változó, fiatalabbaknál gyorsabb, idősebbeknél lassúbb. A magas vércukorszint roncsolja a szöveteket és szívproblémákat okoz. A glükóz és más cukormolekulák glikozilációt okoznak (a cukormolekula összekapcsolódik a fehérjemolekulával, és úgynevezett AGE-ket, nagymértékben glikolizált végterméket hoz létre). Amikor a cukormolekula ilyen módon kapcsolódik, az gyulladásokat okoz, ami az immunrendszert védekező reakcióra készteti. A makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek az AGE-vegyületekre érzékeny speciális receptorokkal rendelkeznek, hozzájuk kapcsolódva szabadulnak meg tőlük. Ez a folyamat sebhelyszerű hegeket hoz létre a szövetekben. Valójában, amikor túl sok cukrot fogyasztunk, több AGE termelődik és halmozódik fel, ami gyulladáshoz és az artériák károsodásához vezet. E károk helyrehozatalának során keletkeznek a szövetekben a hegek, és ezek az artériák belsejében rögök, plakkok formájában jelentkeznek – ez pedig a szívbetegségek alapja. Ezért van tehát szoros összefüggés a diabétesz és a szívbajok, illetve a rövid élettartam között. A diabétesz visszafordítható! A speciális teakeverék hatásmechanizmusa: A folyamatos teafogyasztás a vörös csontvelőben osteokalcin fehérjetermelést indít el, amely a hasnyálmirigyben hormonként viselkedik és a hasnyálmirigy Langerhans szigetén lévő ß sejtek inzulintermelő képességét fokozza. A teakeverék ezen tevékenységét egyénenként eltérően fejti ki. Eddigi tapasztalataink szerint általában ahány év alatt alakult ki a cukorbetegség, annyi hónapig ajánlott a teakúra. Az ár cca. nyolc heti adagnak, egy (250 gr nettó) műanyag flakonban 7980 Ft/flakon, amelyből naponta 3 x 3 dl teát kell fogyasztani. Egy doboz tea cca. 1,5 hónapig elég. A teakeverék legényegesebb eleme a szövődményektől való megvédés. A cukorbetegség gyógykezelésénél a lényege : Alapaxiómák 1. Stressz: A cukorbetegség kialakulása sok tényezőtől függ, de egy minden esetben közös a stressz. A stressz szintetizálja a vese csúcsán található mellékvese kérgében termelődő adrenalint, amely bizonyos értelemben torzítja az emésztést. 2. A túlsúly A cukorbetegség autoimmun volta a túlsúlynál érthető meg legjobban, mert a túlsúlynál az inzulin feladata a szénhidrátok lebontása, de a túlsúly által létrejött (megnövekedett zsírmirigyek száma) ellenanyagot termel (ez a cytokin amely hormonként viselkedik) a hasnyálmirigy tevékenységével szemben és elpusztítja (eleinte csak fékezi) a Langerhans szigetek ß sejtjei által termelendő inzulint, hogy ne tudják a szénhidrátokat lebontani. Ez egy autoimmun védekező belső reakció. A túlsúlynál igen gyakori a pajzsmirigy alulműködés, amelynél célszerű a TSH hormon mérését időszakonként elvégezni. 3. Inzulin rezisztencia: A máj nem „veszi észre” hogy kellő mennyiségű inzulin van a szervezetben és a sejtek felé nem továbbítja az inzulint . A sejtek „éheznek” ugyanis főleg a glükózt (szöllőcukor) nem tudják feldolgozni, márpedig a szervezet (főleg az agy) működéséhez a glükóz nélkülözhetetlen. 4. Hormon és neurorendszer problémák Agyalapi mirigy (Hipofizis ATS termelődés) Tobozmirigy (Pinealis), Pajzsmirigy (Tireosis), Hasnyálmirigy (Pancreas) nem jó együttműködése, amely hat a védekező RES (Immun) rendszerre. A speciális teakeverék hatása: 1. Huzamosabb fogyasztás esetén a vörös csontvelőben oszteokalcin fehérjét szintetizál, és a fehérje a hasnyálmirigybe bekerülve hormonként viselkedik. Mint hormon a Langenhans szigetek csökkent inzulin termelőképességét fokozza. 2. A teakeverék a májra is jótékony hatással van és a szervezet (máj) inzulinreziszteciáját fokozatosan leépíti. 3. A z előzőekben felsorolt mirigyek összhangzattanát harmonizálja A cukorbetegség tünetmentességének előfeltételei Lelki béke (stressz-mentességhez vezet) Nem vitatkozunk, sem a családban, sem a munkahelyen stb. Próbáljuk meg a dolgok pozitív oldalát megtalálni. Ilyenkor leáll az adrenalin és noradrenalin termelődése, és az emésztés és a stressz-helyzet lényegesen javul. Diétás étrend. Szénhidrát bevitel korlátozása. (Ez általánosan ismert) Diaherba teafogyasztás (következő fejezet) Mozgáskultúra (vigyázat ebben a relaxáció és a séta is benne van) Ezt inkább személyesen. Lényege: kényelmesen hátradőlve lazítsuk el magunkat és engedjük le a vállainkat teljesen. Ebben az esetben minden izomcsoport ellazul. A speciális teakeverék 10 gyógynövény fajtából tevődik össze, amelynek az arányát gyártói bizalmasan kezeli, (én sem ismerem) de ezekre a problémákra hat, folyamatos fogyasztás esetén. Magam is súlyos cukorbeteg voltam, a napi 5 inzulinra már csak az orvosi dokumentumok emlékeztetnek. Inzulin nélkül élek, természetesen a diétás étrendet betartom most is. Tapasztalataink szerint ahány év a kialakulása ennek az alattomos betegségnek, annyi hónap teakúra szükséges. (Én 13 hónap után elhagyhattam a napi ötszöri inzulint, vagyis az adagokat orvosi felügyelet mellett fokozatosan, lassan csökkenteni volt szükséges) Tapasztalataim szerint ez még nem elegendő, vagyis kevés. A cukorbetegség lappangva 5-15 év alatt alakul ki, amelyet nem lehet kellő időben diagnosztizálni. A betegekkel el szoktam beszélgetni, az életvitelről a stressz mentességről, ami napjainkban pokoli nehéz, de megoldható. Az életviteli tanácsokat (nemcsak étkezés !) érdemes meghallgatni. Magamról: 2002 szeptemberben nagyon becukrosodtam , (22,2-24,0 mmol/L !) és ahogy ez kiderült, azonnal kórház és napi ötszöri (56 egység) inzulin. Három év után már a balláb (amputáció fenyegetett) miatt kerestem a kiutat. A jobb lábam boka alatt, a bal lábam térdig el volt zsibbadva, mintha egy fadarabon jártam volna. Lábaim nagyon fáztak. Érszűkület. Sok mindent kipróbáltam, sajnos eredménytelenül. Véletlenül akadtam a Gyógynövényklubra és....2006 október 10-óta fogyasztom az előzőekben leírt többféle teakeverékből a cukorbetegségre ajánlott teát és 2007 január közepétől már nem volt szükséges az állandó rendszeres inzulinra. Ugyanakkor még nem voltam teljesen tünetmentes, mert a vörös csontvelőben meginduló oszteokalcin termeléshez több időre van szükség, de akkor még ezt nem tudtam. A teakeveréket azóta is fogyasztom, és napjainkra tünetmentes lettem. A ballábomat nem kellett amputálni, sőt ma már nemcsak járni, hanem szaladni és ugrálni is tudok. A vércukorszintem minden gyógyszer és tea nélkül is 4,8 – 6,2 a korábbi napi 5 inzulin melletti 9,8 helyett. A cukorbetegségre csak az orvosi dokumentumok emlékeztetnek. Tisztelettel Tordai Ferenc Békéscsaba Szamóca utca 26 sz. e-mail: gyogynovenyklub@alfold.net Tel: 20-3619369