• A szemölcs és eltávolítása, kezelése

    A szemölcsök kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat. A drogériákban kapható szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, a végleges megoldást a szemölcs eltávolítása jelenti.

    A téma cikkei

    8/1 Szemölcsök a kézen és a lábon
    8/2 Szemölcs kialakulásának okai
    8/3 Szemölcs megelőzése
    8/4 A szemölcs és eltávolítása, kezelése
    8/5 Gyakran ismételt kérdések a szemölcsökről
    8/6 Időskori szemölcs
    8/7 Futószemölcs
    8/8 Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

    A vírusos szemölcs (közönséges szemölcs, verruca vulgaris) a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. Kórokozói a HPV családba tartozó vírusok. A betegség kialakulását elősegíti a bőrön lévő sérülés (ez lehet szinte láthatatlan is), az immunrendszer gyengült állapota. Jellemzője a fertőzésnek, hogy vakarással tovább fertőzhető a bőr, újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

    A szemölcsök jellegzetes életkori eloszlást mutatnak. Csecsemő- és kora gyermekkorban ritkán fordulnak elő, gyakoriságuk iskoláskorban nő. Leggyakoribbak 16-20 éves korban, ezt követően előfordulásuk csökken.

    Szemölcsök kialakulására hajlamosít a körömrágás (sérülések keletkeznek). A fokozott izzadás, bokasüllyedés, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

    Hirdetések

    Szemölcsök előfordulása a testen

    Kondilóma


    Meg kell említeni a nemi területeken kialakuló szemölcsöt, az úgynevezett kondilómát (függöly). Jellemzője, hogy a felszínből előemelkedő bőrszínű elváltozás, mely 1-2 mm-től extrém esetben több cm-ig terjedő nagyságú lehet. Jelentősége abban áll, hogy szerepét feltételezik a nemi szerveken kialakuló rosszindulatú daganatok kialakulásában.

    A talpi szemölcsök kör alakúak, felületük durva. A talpra nehezedő nyomás miatt mélyen beágyazódnak a talp felületébe, s gyakran nagyon fájdalmasak. Ha felszínüket lekaparjuk, sötét pontok válnak láthatóvá. Előfordul, hogy nem egyesével, hanem csoportosan számos szemölcs kiterjedt, több cm-es lapszerű nagy gócot alkot (ún. mozaikszemölcs).

    A talpi felszínen kívül szemölcsök főként a kézháton, ritkábban az arcon, térden, illetve más testtájon fordulhatnak elő. Általában 1-5 mm átmérőjű, előemelkedő, elszarusodott felszínű, tömött tapintatú, szurkált felszínű, többnyire fájdalmatlan elváltozások. Gyulladást nem okoznak, csak akkor fájnak, ha berepednek. A körömlemez alá is terjedő szemölcsök (körömrágás hajlamosít rá) viszont fájdalmasak és kezelésük is nehezebb.

    A szemölcs eltávolítása

    A szemölcsök kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat. A drogériákban kapható szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, nem jelentenek végleges megoldást.

     Szemölcs - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Teljes gyógyulás csak a szemölcs eltávolítása után várható. Az eltávolítás történhet helyi érzéstelenítésben éles kanállal, elektromos késsel, lézerrel.

    Manapság a legoptimálisabb módszer a fagyasztásos szemölcseltávolítás, melynek során speciális eszközzel a szemölcsöt megfagyasztják, melynek hatására az elemelkedik a bőrfelszínről, s néhány nap alatt leszárad.

    További előnye, hogy a fagyasztás hatására nő a bőr helyi immunvédelme, ezzel segíti a gyógyulást és megakadályozhatja az egyébként gyakori kiújulást.

    A tenyéri, talpi szemölcsökre alkalmazható speciális puhító kötés, melyek után a felpuhult elváltozás könnyebben eltávolítható. A helyi kezelések mellé immunerősítő gyógyszerkészítmények is szedhetők.

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Olajos magvak

    Ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb olajos magvakról. Milyen tápanyagok találhatók meg bennük?

    Hepatitis, a máj betegsége

    Az utóbbi években több ezerrel nőtt a hepatitis vírussal fertőzöttek száma hazánkban. Július 28-a a hepatitis világnapja.

    Visszérbetegség

    A kezeléssel semmiképpen sem szabad késlekedni, hiszen a kezeletlen betegség szövődményekhez vezethet.

    Mennyit ihat egy vesebeteg?

    Sok olyan krónikus betegség van, amelyben egyedileg kell megítélni, mennyi folyadék fogyasztása biztonságos.

   •  

    Hozzászólások (34)
    Írta: Rita
    2015-07-21 17:08
    5 éve szenvedek 6 db szemölcstől a talpamon. MIndnent, de mindent kipróbáltam, már az időpontom is megvolt a lézerklinikára. Gondoltam kipróbálom az ecetes vattát, nincs mit veszítenem. csütörtökön tettem rá éjszakára, nappal levettem. Nagyon megszívta magát és már másnapra fekete lett. Még 2x ismételtem és vasárnap egy ollóval kihúztam, mint egy fekete sárgarépát. Az oldalán lógtak az elhalt erek...Borzasztóan nézett ki, de nem vérzett - az nem jó, ha vérzik, mert akkor még van ér ami táplálja. Onnan még visszanőhet. Szóval ma kedd van még 2-t kezelésbe vettem és már az is elfeketetedett. Szóval a Wartner, ecsetelők, fagyasztók, vérehulló fecskefű után marad a jó öreg ecet... Ne adjátok fel, meg lehet tőle szabadulni és kell is,mert csak egyre nagyobb és több lesz.

    Írta: Lacus55
    2014-12-05 19:10
    Még a nagymamámtól tanultam, száz százalékos és mellékhatásoktól mentes, ingyenes módszer a szemölcs eltávolítására kézről és lábról. Háztartási (étkezési)ecetbe áztatunk citromhéjat legalább egy napig. Intenzív szagúvá kell válnia. Ebből a citromhéjból vágj ki egy pontosan akkora darabot, mint a szemölcs és sebtapasz segítségével (gyorstapasz) rögzítsd nagyon pontosan a szemölcs felületére és hagyd rajta 3-6 órát, ne többet! A pontos rögzítés fontos, mert a félrecsúszott citromhéj fájdalmas sebet okozhat az ép bőrön. A szemölcsön fájdalmatlan. A tapasz levétele után a szemölcs elfeketedik, elhal és max. egy hét alatt nyom nélkül leesik. Figyelem! Kizárólag a klasszikus szemölcsre alkalmazható!Egyébként a fokhagymás és étkezési savas (tulajdonképpen az ecet és a citrom is az) tanácsok hasonló működési elven alapulhatnak. A többinek nem hiszek: kuruzslás, vagy a gyógyszeripar hízlalása.

    Írta: nikolett
    2014-11-29 21:47
    nekem a gyermeklancfűtől múlt el - igaz nem nagy szemölcs volt - alig egy hét alatt.naponta tobbszor kentem, amilyen gyakran csak tudom, alig egy het alatt magatol leesett.

    Lapozzon a hozzászólások között!