• A pikkelysömör tünetei, kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    A pikkelysömör (psoriasis) betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.

    A pikkelysömör olyan bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek (keratinocyták) túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár.

    Hirdetések

     A pikkelysömör rizikófaktorai


    A pikkelysömör és az arra való hajlam genetikailag meghatározott, bonyolult szabályok szerint öröklődik. A meglévő hajlam esetén minden beteg esetében más-más környezeti hatások provokálják a betegség fellángolását: lázas megbetegedés, egyéb idült gyulladásos folyamatok, egyes gyógyszerek, hormonális tényezők, táplálkozási faktorok, a stressz jelenléte.

    Minden életkorban, férfiak és nők is érintettek lehetnek, leggyakrabban 20-30 éves személyeken jelentkezik először. Ma Magyarországon kb. 200 000 psoriasisos beteg él. Oka jelenleg még nem teljesen tisztázott, a betegség kialakulásában belső (genetikai) és külső (környezeti) faktorok hatása egyaránt szerepet játszik.

    A pikkelysömör kórtanának alapja a szervezet fokozott gyulladáskészsége. A betegség leginkább időről időre gyógyuló majd újra kiújuló formában zajlik. Ritkábban egy fellángolás észlelhető az élet folyamán, a legtöbb esetben fokozatosan súlyosbodik a kórkép.

    A pikkelysömör tünetei

    A betegség leggyakoribb formájában csak bizonyos helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek, legtöbbször a test azon tájain, melyek a legtöbb irritáló hatásnak (ruhaneművel, napsütéssel, széllel, stb. érintkező testtájak) vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők és összefekvő bőrfelszínek, a combhajlat, a külső nemi szervek. Súlyosabb esetekben a betegség a tenyérre, a végtagok belső felszínére és az arcra is terjedhet.

    A bőr felső rétege
    A bőr felső rétege

    A pikkelysömörre jellemző elváltozások viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak, nem nedveznek, nem fekélyesednek ki, nem fertőződnek felül.

    A betegség másik formája hirtelen jelentkezik testszerte kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák formájában, melyek lassan 2-5 mm nagyságig növekszenek.

    Más esetekben az egész test felszínén nagyobb, 1-2 cm átmérőjű gócok jelennek meg, melyek összefolyva nagy, térképszerű bőrfelszíneket boríthatnak. Előfordulhat, hogy a bőr nagyobb részét pikkelysömörös felrakódások borítják.

    A gyermekkori formára az egész testen egyszerre jelentkező, kölesnyi, rövidesen hámló, élénkvörös csomócskák megjelenése jellemző. A bőrelváltozások viszkethetnek, de ez nem minden esetben jellemző. Sokszor a pikkelysömörös bőrtünetek helyén átmeneti pigmenthiány alakul ki, világos színű bőrterületeket eredményezve.

     Ön tudta?


    A legtöbb beteg esetében a napsütés javítja a bőr állapotát pikkersömörben szenvedő betegeknél.

    Gyakran figyelhetők meg tipikus jelenségek pikkelysömörös betegeknél a körmökön is. Egyes esetekben a körömlemezen tűszúrásnyi, pontszerű gödröcskéket láthatunk. Máskor a körömgombához hasonló vastag felrakódások jelentkeznek a körömlemez alatt, aminek következtében a köröm elveszti fényét, deformálódik.

    A pikkelysömörnek létezik egy súlyos, de szerencsére ritka formája is, mely lázzal, ízületi fájdalommal, hajhullással, kiterjedt körömelváltozásokkal, testszerte jelentkező nyirokcsomóduzzanattal jár.

    Pikkelysömör
    A pikkelysömör (psoriasis) előfordulási helyei a testen

     A téma cikkei


    3/1 A pikkelysömör tünetei, kezelése
    3/2 A pikkelysömör: Ismertek a rizikófaktorok?
    3/3 A pikkelysömör fénykezelése

    A betegség lefolyása más-más az egyes betegeknél. Vannak, akiknél a psoriasisos jelenségek kis területet érintenek és akár évekig is ugyanabban az állapotban maradnak. Más betegeknél heveny rosszabbodások és tünetmentes időszakok váltják egymást, esetleg egy életen keresztül.

    Az esetek többségében a tünetek annyira jellegzetesek, hogy egyéb vizsgálatok nélkül felállítható a diagnózis. Csak ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra (biopsziára).

    A pikkelysömör kezelése

     A pikkelysömör megelőzése


    Mivel a betegség genetikusan meghatározott, a jövő legnagyobb kihívása a betegség megelőzésének géntechnikai megoldása.
    Egyébként a kór kiújulását a betegenként eltérő kiváltó tényezők kiküszöbölésével lehet megelőzni: a fertőzések megelőzése, a provokáló gyógyszerek elhagyása, sok gyümölcs fogyasztása és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése mind jó hatású lehet.

    Sajnos jelenleg még nem létezik olyan terápiás szer vagy eljárás, amelynek segítségével végleges gyógyulás lenne elérhető. A rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán, de csak tünetmentes időszakokat hoznak létre.

    Első lépésként a psoriasisos bőrterületen olyan szalicilsav-tartalmú kenőcsöket alkalmaznak, melyek leoldják a feleslegben képződött szarupikkelyeket. Ezután ún. kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú kenőcsök használatával csökkentjük a keratinocyták fokozott szaruképző működését, illetve a helyi gyulladást. Sajnos ezen szereknek igen gyakoriak a különböző mellékhatásaik.

    A szteroidos krémek használata után gyorsabb a betegség kiújulása, viszont a dithranol tartalmú szereknek kellemetlen az illatuk és elszínezik a betegek ruháját. Alkalmazhatók még D-vitamin tartalmú kenőcsök is.

    Belsőleg alkalmazandó terápia súlyosabb esetekben jön szóba, melynek beállítása kórházi feladat.

    A legtöbb beteg esetében jó hatású a fototerápia, melyet egy speciális gyógyszer szedésével egészítenek ki. Nemrég egy új, lézeres eljárást is kidolgoztak, amely nagy jövő elé tekint a pikkelysömör gyógyításában. Egyes betegeknél e betegség gyógyulását elősegíthetik hazánk gyógyvizei is.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült: 2014.08.30 05:21

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (53)
    Írta: Gábor
    2014-08-31 02:42
    Menjetek le a tengerre. Bármelyikre. Már egy nap, egyetlen nap tengeri fürdőzés is csodát tesz.Nem értem miért nem mondta nekem egy orvos se soha, hogy húzzak le tengerre.Nem kell holt tenger meg gyógyvíz, bármelyik tenger a közelben Horvát, Olasz stb megfelel.Ezután az észhez tért bőr a krémekre is sokkal jobban reagál.Amúgy 25 éve van pikkelysömöröm. Könyökön térden meg fejbőrön. A diéta tényleg nagyon fontos, az nagyon sokat segített amíg fel nem fedeztem a tengert. Mária Treben féle diétát csináltam fél évig, de a javasolt gyógy tea nélkül. Ez a diéta nagyon szépen stabilizálta a betegséget annak idején csak nagyon nehéz betartani. Mondanom se kell disznóhúst még levesben sem szabad enni.Cigi kávé ital csak nagyon módjával, inkább sehogy.Ha érdekel valakit leírom a diétát részletesen.

    Írta: Emese
    2014-04-23 19:05
    Üdv Mindenkinek!Már több mint egy éve igen stesszes a munkám, és kb fél éve a lábszáramon jelentkeztek a tünetek. Tudomásom szerint a családban senkinek nem volt pikkelysömöre, tehát egyértelmű, hogy a stessz hozta elő. Csúnya vörös foltok és pikkelyek jelentkeztek. Arra gondoltam, hogy legelőször is a gyulladást kell megfékezni, mivel a vörös bör alatt egyértelmű, hogy gyulladásos folyamat játszódik le. Vettem mályvalevelet leforráztam, majd még melegen gézbe rakva éjszakára ráraktam a kritikus helyekre, fáslival rögzítettem. Egy hét folyamatos kezelés után a vörös foltok eltüntek, és csak a pikkelyesedés marad, de annak felülete jelentősen csökkent, valójában már csak fürdés után látszik, hogy valami még nem tökéletes, de egyébként észre sem lehet venni. Javaslom a kipróbálást.

    Írta: MZperX
    2014-02-25 15:09
    Még valami eszembe jutott. Jó lehet még a kezeletlen shea-vaj, bioboltokban kapható és a Fáma Ringelblumen Salbe. Tényleg semmit sem érnek azonban önmagukban, kívülről, ha nincs diéta. Baromfi párizsit említettem tegnap.Dr. Zsiga Lajos gyógyszerész készíti a sampont, reggel félálomban eszembe jutott.Ha sok helyen van kis pötty és állandóan újak jönnek ki, el kell menni orvoshoz megnézetni, hogy van.e a szervezetben valahol gyulladásos góc(nekem ki is vették a mandulámat, tüszős volt és sehogy sem tudtuk meggyógyítani), azt meg kell oldani. Nekem a mandulánál volt a műtét után némi 1-2 hónapos fellángolás, mert az orvosok azt mondták, hogy megnyílnak a nyirokerek és valamilyen baci elindul a szervezetben és ahol gyenge pontot talál, azt megtámadja és begyullasztja. Nekem az egyik ínszalagom gyulladt be, reumás láz formájában, de egy szteroidos injekció megoldotta a dolgot. Pár hónapig fel is lángolt a sömör, de el is ült, csak azért írom, ha valakinek ilyesmi van vagy lesz, ne fosson be. :DLehet dithranolozni is, de mondom belülről generálódik a gyulladás, felesleges pacsmagolásnak tartom. Persze ha sok van, akkor muszáj ezt is megpróbálni. Nagyobb összefüggő foltok esetében régen PUVA-kezelés szokott lenni. Szerintem ha a bőrön már csak gyulladás van és belülről kezdi el a szervezet a gyulladást felszívni, akkor van csak értelme bármilyen külső kezelésnek. A jó öreg Napocska is rendbe tudja tenni, de csak akkor véglegesen, ha belülről is tisztul a szervezet. Nem szabad szarrá égetni a bőrt, szépen, fokozatosan kell, nagybátyám is így gyógyult ki belőle.Miki! Tudom, hogy milyen amikor tele lesz az ember, mert Apu halála után szinte teljesen tele lettem, figyelj, kezdj el diétázni és menj minél többet emberek közé, ne gubózz be, beszélj róla egy idősebb embernek, akiben megbízol, ne fojtsd magadba. Tudom, hogy min mész át, rendezd a fejedben a lánnyal való kapcsolatodat, ne nézz vissza, lesz még Neked barátnőd vagy feleséged, de Neked is kell ezért tenni! Sajnos át kell essél ezen,tele leszel, mert érzelmileg most megcsapott ez a dolog de hidd el, nem fog örökre tartani!!! El fog múlni, higgy Nekem, de Teneked is kell tenni érte, nem szabad a sült galambot várni a szádba, mert nem kifizetődő! Nekem mondom már csak nagyon kevés van a könyökömön és a térdeimen, meg a jobb lábszáron félcentis folt kb.6 db és 2 ugyanekkora a jobb bokámon, máshol nincs. A legrégebbi foltok kezdenek szépen lassan eltűnni, barackszínűek lesznek és alul jön az új normális bőröm ki.Figyelj, kezdd el mindenképp a diétát és csináld legalább 3 hónapig, hidd el, javulni fogsz, csak fel ne add, ha nem múlik rögtön el!! Ne add fel hiába. A bőröd szépen lassan fog elkezdeni tisztulni, de tényleg nagyon lassan!!! Lesz még szép jövőd és lesz még igazi társad is, ne aggódj és ne sírj egy olyan lány után, aki nem érdemelt meg Téged. Szteroiddal végképp ne kenjétek, diétázzatok, kurvára megéri!Puszi Mindenkinek!Csak 3 hónapot próbáljatok ki, egy próbát megér!

    Írta: MZperX
    2014-02-24 22:02
    Szűz olivaolajat kell kenni a sömörre, de nem fog érni semmit, ha nem diétáztok.

    Írta: MZperX
    2014-02-24 21:57
    Sziasztok, nekem kb. 20 éve van, most vagyok 31 éves.Úgy néz ki, megvan a megoldás. Immunerősítés, mert hiába kezeli az ember kívülről, ha belülről a legyengült immunrendszer újra és újra begyullasztja a bőrt. El kell hagyni a disznózsírt és a disznóhúst, lehet egy hónapban egyszer kétszer enni, de akkor sem azzal kell teljesen jól lakni. Kell valamilyen multivitamin tablettát is szedni, napi 2-őt is lehet. És jó még elhagyni a tejet és a tejtermékeket.Ca-pótlásra kiváló a napi fél marék dió, mandula vagy mogyoró és a szotyi és a tökmag. Fontos megjegyezni, hogy azért kellemetlen ez a betegség, mert a tünetek az étel fogyasztása után sokára jelentkeznek, ezért adják fel sokan, ha elhagynak egy két hétig valamilyen ételt és a bőrük nem javul meg szinte egycsapásra. Kell LEGALÁBB 2-ritkán 3 hónap a bőrnek, hogy megnyugodhasson. Fontos továbbá a fokhagyma, a vöröshagyma és a (méz napi) igen gyakori fogyasztása. Lehet vásárolni valamilyen májvédő teát vagy olajat, kinek mi tetszik, ami segít a méregtelenítésben. Jó még a halolaj, de csak napi szinten, nem pedig hébe-hóba.Teljesen felesleges kívülről kezelni mindenféle hülye (pláne nem szteroidos kenőccsel, mert sokáig alkalmazva elvékonyíthatják a bőrt- Diprosalic, Dermovate, Elocom,stb. )krémekkel, mert az ok szerintem belülről generálódik. Ha belülről gyullad a bőr és ez az okozat, akkor nem az oknak kéne nekimenni? Mit gondoltok? Sokszor nevetek, amikor mondom valakinek, aki szerint a tej egészséges, hogy akkor miért van annyi csonttörés, porckopás, szuvas fog már gyermekkorban is és világelsők vagyunk a csontritkulásban is. Az emésztési, puffadási és gyomorégési problémákat meg a krónikus ízületi gyulladást már meg sem említem. :D Szóval, hogyha a tej annyira full jó lenne, akkor nem kéne ebben annyira ezekben élen járni. Persze nem szabad teljesen megvonni a tejtermékeket, mert pszichésen stresszel a nem azonnali elhagyási hatás. Ha egy héten legurul egy kis tejföl vagy bolti tej, üsse kő, de ne legyen mindennap és nagyon kis mennyiség!Hiszen ha belegondoltok, a tehénben nincs Ca-gyár, nem a csontjaiból fedezi a 40 literhez elegendő Ca-ot a tejbe. Mert mit eszik a tehén? Füvet. Hát hol nő az a fű, emberek? A földben. És a Ca nem egy ásványi anyag a földben? Benne van minden növényben! A tejet egyék csak a kis borjak, nekik találta ki a természet, a mi anyatejünket sem adjuk oda nagy tételben a hörcsögöknek eledelül! :DHajas fejbőrre nekem nagyon bejött egy gyógyszertári sampon, valami gyógyszerész csinálja, elfelejtettem a nevét. Van sárga (ez kénes) és a barna az full jó volt (ez kátráyos-kénes), nem túl nagy a kiszerelése meg büdös is, de tök jó.Szűz olivaolajjal kenjétek be, az tök jó rá. Valami természetes eredetű tusfürdő, alverde termékcsalád jó rá, mert a gyulladt bőr érzékenyebb is és hamarabb kiszárad mint mondjuk ha valaki szappant használ. Éhgyomorra 2 evőkanál szűz olivaolajat és ha tehetem még 2 kanál lenolajat nyelek le.Napi két édes alma, hogy milyen fajta, az ízlés kérdése. Azért édes, mert jó az emésztésnek a rost, a savanyú meg megfog és a méreganyagoknak el kell távozniuk a bélrendszerből.Parizert fogyasztok, de megnézem, hogy ne legye benne ízfokozó, Pennyben lehet kapni, Dárdás a neve. Vaj helyett Bords Eve natúr margarint használok, disznó tepertő helyett libatepertőt. Csirke mehet ezerrel meg a szárnyasok is. Egy hónapban azért lehet egyszer kevés mennyiségú disznóhúst enni.Disznózsír nuku, helyette olaj., aztán libazsír.Én két hete tartom ezt a diétát, első héten nem nagyon látszott eredmény, csak annyi, hogy megállt, nem jött ki több, de kitartottam, már második hétben vagyok és a legrégebbi foltjaim a térdeimen is már nem vörösek, hanem olyan barackszínűek, de a lényeg, hogy kezd előjönni a régi, normális bőröm,igaz, nagyon szépen, nagyon lassan, nagyon fokozatosan. Első héten megszűnik a pikkelyesedés, maradnak a gyulladt kis foltocskák. Szépen lassan tűnnek-tünedeznek, nagyon jó érzés, csak nem szabad feladni.Nagybátyám és unokatestvérem teljesen tünetmentes, nekik elég ez így ahogy van. Nagybátyámnak fiatalkorában kb ennyi volt, mint most nekem, ő ajánlotta a disznó elhagyását, neki kellett vagy 3 hónap a bőrének.Azonkívül fel lehet íratni az orvossal (úgy olcsóbb) C-vitamint, aszkorbinsavat én napi fél mokkáskanalat szoktam beszedni vízben. Bioboltban ajánlotta nekem a hölgy a búzafűlé-port méregtelenítésre, nem túl jó ízű, de beválik.2-3 naponta megiszok egy félliteres paradicsomlevet, az is nagyon jóGyógyszertárban kapható még valami probiotikus gyógyszer, az is jó. Én a Lacto Protectet használom.Stresszelni felesleges és árt. Nekem Apu halála után jött ki rengeteg, tulajdonképpen a törzsemen meg az arcomon kívül mindenhol tele lettem. Jött a szokásos cigaretta kamaszos makacsságból, 4 éve végleg letettem és ha fizetnének sem kéne már abból a szarból. Csak azért mondom, mert azóta olyan látványos a javulás, hogy a könyökömön és a térdemen vannak foltok és 2 db még a bokámon. Tehát ha sok is van, nem fog örökre sok is maradni!Szóval ezért vagyok olyan biztos az immunrendszeri dologban. Fel a fejjel mindenki, nekem van párom és 2 éves kisfiam is, ha valaki szeret, ezzel együtt szeret. Próbáljátok ki amiket én kipróbáltam, mindenkinek kéz-és lábtörést kívánok! a titok a gyakrabban evés, ha hiányzik a jó kis koleszterin-kalória. :DPuszi mindenkinek

    Lapozzon a hozzászólások között!