• Hatvan fölött egyáltalán nem ajánlott a napozás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Főleg idős korban, 50-60 évesen jelentkeznek a bőr olyan daganatos betegségei, amelyek a melanómával ellentétben nem végzetes kimenetelűek, de nagyon veszélyesek.

    A nyári szezon előtt korlátozzuk a napozást, mert ezzel el lehet kerülni a laphámrák és a bazálsejtes rák kialakulását. A nem melanóma típusú daganatos bőrbetegségek azért jellemzőek az időskorban, mert a bőr az évek alatt összegyűjti, halmozza a sugárzást. A szakemberek ezért ebben a korban nem ajánlja már a napozást, és a szoláriumozást sem.

    Hirdetések

    A legfőbb szabály, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra között egyáltalán ne napozzanak az idősek. Ha mégis kimennek a szabadba mindenképp védjék a bőrüket minimum 15 faktoros fényvédő krémmel, viseljenek hosszú ujjú inget és sapkát. A szakemberek a szülőket is arra intik, hogy hasonlóan gondoskodjanak a gyerekekről és a fejlődő korban lévőkről, ugyanis az ő esetükben is nagyon veszélyes lehet a napsugárzás.

    Kapcsolódó cikkek


    A nem melanóma típusú daganatos bőrbetegségeket eleinte nem lehet felfedezni, későbbi előrehaladottabb stádiumban fekélyszerű kis sebek jelzik a kórt. Mivel műtéttel el lehet távolítani ezeket, csak nagyon ritka esetben végződnek halállal ezek a betegségek, de jobb megelőzni a bajt.

    Az Egyesült Államokban évente egymillió ember betegszik meg ebben a két rákban, Európában is 100 ezer emberből 80 új bázissejt rákost és 20 laphámrákost regisztrálnak.

    Magyarországon egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, de a szakember szerint az ózonréteg vékonyodása miatt egyre többen vannak kitéve ezeknek a daganatos bőrbetegségeknek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A Merkel-sejtes carcinoma és tünetei

    A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka: évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    Mindenki a bőrtípusa szerint napozzon

    Mindenki a bőrtípusa szerint napozzon, és a fényvédő krémek használata elengedhetetlen - mondta Nagy Éva bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA