Tüsszögés a karácsonyfa alatt? A fahéjas mézeskalács vagy a diós kifli a bűnös?

Anderson Communications Kft.
megjelent:

Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Mi az a keresztallergia?

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja. Mi az a keresztallergia?>>

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20 százaléka szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?

Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.

Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor. A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

A légúti allergia tüneteinek enyhítésére ma már nagyon sokféle gyógyszer létezik, és az egészségügyi száraz sóterápia is jótékony hatású. Némelyik tabletta mellékhatásaként jelentkezhet például álmosságérzet vagy fokozott étvágy.

(Anderson Communications Kft.; Forrás: )

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.