• Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

    A krónikus veseelégtelenségben alkalmazott diéta mindig egyénre szabott. Elsősorban a betegség súlyosságától függ, de más krónikus betegségek együttes fennállása is befolyásolja.

    A vesék működéséről röviden

    Ahhoz, hogy a vesebetegségek diétás kezelését teljes mértékben megértsük és elfogadjuk, szükséges a vese funkcióit ismernünk.

    A vesék elsődleges funkciója a vérben lévő salakanyag eltávolítása. Naponta 1700 l vér áramlik át rajtuk, amelyből 180 l szűrlet keletkezik. A szűrletet feldolgozó csőrendszer munkája során a szervezet számára szükséges víz, sók és egyéb anyagok visszaszívódnak és csak a felesleges víz, sók és méreganyagok maradnak vissza. Ez a folyadék már következő lépésként a vesemedencébe ömlik. Itt már végleges vizeletnek nevezzük.

    A vese másik feladata, egy vérképzést serkentő anyag, az eritropoetin (EPO) termelése, mely elengedhetetlen az érett vörösvérsejtek képzéséhez. A veseszövet károsodása együtt jár az EPO termelés csökkenésével, tehát vérszegénység alakul ki.

    A vesében képződik a csontanyagcsere elengedhetetlen vitaminja is, az aktív D3-vitamin, amely a kalcium felszívódását segíti. A vese pusztulása csont anyagcsere zavarhoz vezet – csontritkulás, csonttörés, csontfájdalmak, érelmeszesedés, ízületi bántalmak jelentkezhetnek.

    Hirdetések

    A vese egyes módosult sejtjei renint termelnek, amely vérnyomásemelő hatású. A vese ereit érintő betegségek hatására nagy mennyiségben kezdi termelni a renint, mely magas vérnyomáshoz vezet, gyakran ez az első tünete a vesebetegségnek. Mindemellett a szűrőfelület csökkenésével a visszamaradó só szintén emeli a vérnyomást, tehát a túlzott só bevitel kedvezőtlen.

    Ha kevés folyadékot fogyasztunk, a vizelet sűrű lesz, mert a kiválasztott anyagok mennyisége nem kevesebb. Ha sok vizet fogyasztunk, a vizelet híg lesz, mert a felesleges vizet kiürítik a vesék, a kiválasztott anyagok mennyisége pedig továbbra is változatlan. A vesék vízkiválasztó működése sokáig nem szenved kárt. Tehát a betegnek látványosan elegendő a vizelete, de lehet, hogy a vese a kiválasztandó anyagokat, a szűrők károsodása miatt már nem tudja a vizeletbe kiválasztani. Ezért fordulhat elő, hogy a beteg nem érzékeli helyzete súlyosságát.

    A krónikus veseelégtelenségben az étrend összeállításának fő szempontjai
    • napi energiaigény megállapítása
    • fehérjebevitel csökkentése
    • káliumbevitel mértéke
    • foszfor bevitel korlátozása
    • folyadékbevitel megengedett mennyisége
    • konyhasó bevitel korlátozása

    A táplálékfehérjék feldolgozása során nagy mennyiségű sav keletkezik, melynek semlegesítése a vesék feladata lenne, ha ez nem történik meg, a savak az izomszövet pusztulását okozzák. A testsúly kezdetben nem változik, mert az izomszövet helyét zsír, és víz foglalja el. A probléma abban rejlik, hogy súlyos elsavasodás esetében a szervezet nem jelez tipikus tüneteket, fulladás és gyengeség jellemző.

    A fehérjék lebontási terméke a vérben jól mérhető karbamid és kreatinin. A karbamid a bevitt fehérjékből származik, míg a kreatinin az izomfehérjék lebomlásának jelzője. A kreatinin, mivel szintjét a vérben több más tényező is meghatározza (kor, nem, testsúly és izomtömeg), nem használható önmagában a veseműködés romlásának jelzőjeként. A veseműködés több jellemző értékből számolt képlettel, az ún. eGFR-el adható meg. Normális veseműködés esetén a laborleletben >90 ml/min, érdemi vesekárosodás esetén <60 ml/min GFR látható.

    Veseelégtelenségben a vesék alapvető működései valamilyen ok miatt átmenetileg vagy véglegesen károsodnak. Oka sokféle lehet: magas vérnyomás, tartósan magas vércukor, túlzott fehérjebevitel, vesegyulladás, vesekő, vese verőereinek szűkülete. A krónikus veseelégtelenség jellemzésére a fent említett három paramétert használják: a vér karbamid- és kreatinin szintjét, illetve a GFR értéket.

    Az alábbi táblázatban a veseelégtelenség stádiumairól tájékozódhat:

    Stádium

    Jellemző

    GFR

    Teendő

    Fehérje bevitel

    G1

    normális vagy fokozott veseműködés

    ≥90

    Ha fehérjeürítés nincs – nincs teendő. Fehérje ürítés esetén háziorvosi kontroll vizsgálat javasolt.

    nincs fehérje megszorítás

    G2

    enyhén csökkent veseműködés

    60-89

    Fehérje ürítés esetén háziorvosi kontroll vizsgálat javasolt

    fehérje beviteli túlzásoktól tartózkodjunk

    1 g/ttkg/nap

    G3a

    mérsékelten csökkent veseműködés

    45-59

    Rendszeres kontrollvizsgálat javasolt.

    0,8-1g/ttkg/nap

    G3b

    középsúlyosan csökkent veseműködés

    30-44

    Folyamatos kontroll, fehérje ürítés esetén nefrológiai gondozásba vétel javasolt.

    0,8g/ttkg/nap

    G4

    súlyosan csökkent veseműködés

    15-29

    nefrológiai gondozás

    0,6-0,8g/ttkg/nap

    G5

    végstádiumú veseelégtelenség

    <15

    dialízis megkezdése

    0,6g/ttkg/nap

    A krónikus veseelégtelenség diétás kezelése

    A diéta célja, hogy csökkentse azoknak a tápanyagoknak a bevitelét, amelyeknek a kiválasztása nem megfelelő mértékű. A jó diéta megkíméli a beteg szervezetét a fehérjék bomlásából származó méreganyagtól, a felesleges káliumtól, foszfortól, nátriumtól és víztől. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy az energiabevitel megfelelő mértékű legyen.

    Ellenkező esetben a szervezet saját fehérjéit kezdi el lebontani, ennek következtében csökken a testsúly és még több káros méreganyag keletkezik. A napi energiaszükséglet 30-40 kcal ideális testtömeg kilogrammra számítva.

    Mennyi fehérje kerülhet az asztalra?

    A vesebetegek étrendjének sarkalatos pontja a napi fehérjebevitel megállapítása. A fehérjebevitel testtömeg kilogrammonként 0,4-0,8 gramm legyen a veseelégtelenség súlyosságától függően. Az elfogyasztott ételekben legyenek megfelelő arányban az úgynevezett esszenciális aminosavak (ezeket a szervezetünk önállóan nem képes előállítani). A naponta bevitt fehérje 50-50 százalék arányban tartalmazzon állati, illetve növényi eredetű fehérjéket.

    Krónikus veseelégtelenségben a csökkent fehérje mennyiséget az energia bevitel növelésével kell ellensúlyozni. Így nem alakul ki alultápláltság, ugyanis, ahhoz, hogy a bevitt fehérje hasznosulni tudjon, megfelelő energiára van szükség. Ez annyit jelent, hogy ideális testtömegre számolva napi 30 kcal/testsúlykilogrammnyi kalóriát kell bevinni. Ezt a szénhidrát bevitel és a növényi zsiradék bevitel növelésével próbáljuk elérni. Főleg a növényi olajokat használjuk, szénhidrát pótlására a szőlőcukor, méz, különböző tápszerek lehetnek alkalmasak. Az állati eredetű zsiradékot (töpörtyű, vaj, szalonna), a transz zsírsavakat tartalmazó ételeket (éttermi sült krumpli, pattogatott kukorica, ostyák, töltelékes csokoládék, nápolyi, szaloncukor stb.) kerüljük el.

    Fehérjeforrások összehasonlítása 100 g nyersanyagra vonatkoztatva:

    Növényi eredetű fehérjék

    Állati eredetű fehérjék

    hüvelyesek, szója

    20-40g

    felvágottak

    12-28g

    olajos magvak

    5-35

    húsok

    16-25

    gabonafélék

    8-12

    belsőségek

    16-20

    kenyerek, péksütemények

    8-12

    halak

    15-22

    zöldségek, saláta félék

    1-7

    tej és tejtermékek

    3,4 ; 3-30

    gyümölcsök

    1-2

    tojás 1db

    5,4

     

    Állati eredetű fehérjéket tartalmaznak a húsok, a belsőségek, a halak, a tej és tejtermékek, a tojás. Növényi eredetű fehérjéket a rizs, a kenyérfélék, a péksütemények, a szárazhüvelyesek, az olajos magvak, a zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak.

    Húsok, tejtermékek: melyiket szabad fogyasztani?

    Húsból kevés fér bele az étrendbe, ezért érdemes inkább darált húsos ételeket készíteni. Egy vagdalt esetén növelhetjük a fehérjeszegény zsemlemorzsa, vagy kenyér mennyiségét, esetleg a húst helyettesíthetjük zöldségekkel, burgonyával. Rakott ételek esetében is a többi hozzávaló növelésével palástolhatjuk a hús kis mennyiségét. Ha kálium megszorítás is szükséges, akkor a zöldségeket főzzük elő, áztassuk be. (Ezzel kis mértékben ugyan, de csökkenthető az ásványi anyag tartalom).

    Halak, halkészítmények, felvágottak, füstölt áruk nem ajánlottak magas fehérje- és nátrium tartalmuk miatt. Tejből a megszokottnál kevesebb fogyasztható. A kávéban változtassuk meg a víz és a tej arányát a víz javára. Joghurt, kefir, túró, tejföl bevitele a megengedett napi fehérjétől függ.

    Sajtok, juhtúró magas fehérje, nátrium (Na), és foszfor (P) tartalmuk miatt nem ajánlottak. Tojásfehérjéből a megengedett fehérjének megfelelően fogyaszthatunk. A sárgája magas P tartalmú és koleszterinben gazdag, heti 1-2 db fogyasztható. Helyettük fehérjeszegény tojáspótló por alkalmazható.

    Mit kell kerülni a diéta során?

    A napi ajánlott káliummennyiség megszorítás esetén 1500-2000 milligramm. A diétában csökkenteni kell a káliumban gazdag táplálékok fogyasztását. A gyümölcsök közül főként a banán és az aszalt gyümölcsök, a zöldségfélék közül a paraj, a sóska, a sárgarépa, a burgonya, a brokkoli, a kelbimbó, a hüvelyesek, az olajos magvak, a paradicsompüré tartalmaznak nagyobb mennyiségben káliumot.

    Kerülni kell a kakaó és a csokoládé fogyasztását is. Az ételkészítés során ki kell önteni a zöldségek áztatóvizét, valamint az első főzőlevet, illetve a mélyhűtött termékek kiolvasztás utáni levét és a kompótok levét.

    A naponta elfogyasztható maximális foszformennyiség megszorítás esetén 600-800 milligramm. Foszforban gazdag tápanyagok a húsok, a belsőségek, a halak, a búzacsíra és -korpa, a tej és tejtermékek, a tojássárgája, a szárazhüvelyesek, az aszalt gyümölcsök, az olajos magvak, a kakaó és a csokoládé. A bevitt foszformennyiség csökkentése érdekében zöldségek első főzőlevét le kell önteni, a húsokat elő kell főzni. Olyan ételeket, amelyek hosszú főzést igényelnek nem szabad fogyasztani (például kocsonya, húsleves).

    Kálium és Foszfor tartalmak 100 g nyersanyagra vonatkoztatva, csökkenő sorrendben:

    Kálium (mg/100g)

    cél 1500-2000mg /nap

    Foszfor (mg/100g)

    cél: 600-800mg

    szárazbab, lencse, sárgaborsó, búzakorpa,búzacsíra, dió, mogyoró, mandula: 1410mg-880mg

    (napraforgó mag, tökmag, szezámmag)

    búzakorpa, búzacsíra: 1200mg
    kockasajt: 900-100mg

    tojássárgája 1db: 91 mg

    petrezselyemzöld: 1000mg

    bab, borsó, lencse, szója: 500mg

    mazsola, mák: 1000mg, 1150mg

    trappista, ementáli: 400mg

    paraj, ketchup: 633mg-600mg

    pörkölt napraforgó, mandula, mogyoró: 706-360mg

    gesztenye, banán: 553mg, 500mg

    (szőlő, aszalt gyümölcsök)

    sertésvelő, bárányhús, olajos hal: 381-324mg

    sertéshús, sonkaszalámi: 442mg, 426 mg

    kenőmájas, borjúhús, gépsonka, juhtúró: 250-220 mg

    marhahús: 381 mg

    marha, sertés: 180mg

    burgonya: 340mg

    halak: 137-177mg

    csirkemell, paraj, zöldborsó: 160mg,

    karalábé, zöldborsó: 300mg, 325 mg

    túró: 180-200mg

    gyümölcsök: 150-200mg

    tyúkhús, petrezselyemzöld fokhagyma: 120-140mg

    gombák közül a laska a legkedvezőbb: 190 mg

    tej: 40-70mg

    A folyadék és a só bevitelének mennyisége

    A napi szükséges folyadékmennyiség kiszámítása a testtömeg és a 24 óra alatt képződő vizeletmennyiség alapján történik. Az így számított folyadékmennyiség elfogyasztása elengedhetetlen a megfelelő mértékű méregtelenítéshez.

    Csökkenteni kell a nátrium-kloridban gazdag élelmiszerek bevitelét is (ízesítő porok, füstölt húsok, konzervek, savanyúságok, sózott rágcsálnivalók). Az ételek főzésekor ne használjunk konyhasót, azokat az elkészítés után sózzuk meg enyhén. A napi elfogyasztható konyhasómennyiség: 5 g (2 g nátrium).

    Nátriumtartalom szempontjából szabadon fogyaszthatók: tej, natúr tejtermékek, sertés, marha, csirke, tyúk, házinyúl, hekk, busa, tonhal, fogas, túró, író, tejföl, vaj, tojás, hüvelyes zöldségek, diófélék, olajos magvak, keményítők, gyümölcsteák, rostos üdítők, zöldséglevek, víz, tea, friss- és mirelit gyümölcsök, friss- és mirelit zöldségek. Ezeket fehérje- és ásványi anyag tartalmuk szerint válogassuk.

    Az ásványvizek nátriumtartalmára is oda kell figyelni (Na-hidrogén-karbonátos vizek) – 200 mg/liter Na tartalom felett sószegény étrendnél indokolt figyelembe venni!

    Élelmiszerek nátrium tartalma csökkenő sorrendben:

    Nyersanyag

    Nátrium tartalom (mg/100g)

    Nyersanyag

    Nátrium tartalom (mg/100g)

    virsli

    2000

    joghurt, aludttej, kefir

    120

    olasz felvágott

    1500

    halak (hekk, tonhal, busa, ponty)

    125-50

    sonkaszalámi

    1310

    húsok (marha, sertés, csirke, nyúl)

    80-30

    Túra sajt, Óvári sajt

    1450-1330

    zeller, fokhagyma, cékla, cukkini, sárgarépa, napraforgómag

    100-70

    sós kifli, félbarna kenyér

    1200

    tej

    50

    trappista sajt

    970

    kukoricaliszt, búzadara, zabpehely

    50-30

    párizsi, krinolin, szafaládé

    eidami sajt, ementáli sajt

    810

    mazsola, banán, gesztenye

    35-20

    kenyér

    700-800

    tojás, tejföl

    35

    zsemlemorzsa, zsemle, kalács

    780-680

    túró, író, vaj

    20-11

    juhtúró

    515

    zöldségek: petrezselyemgyökér, retek, karalábé, sóska, paraj, káposzta, sóska

    34-20

    háztartási keksz

    400

    zöldbab, rebarbara, padlizsán, zöldpaprika, burgonya, paradicsom, uborka, zöldborsó, karfiol, spárgatök, fejes saláta, kelkáposzta

    20-1

    belsőségek

    380-290

    mogyoró, mák

    16.18

    száraztészták

    250

    szárazhüvelyesek, dió, mandula, tökmag, gyümölcsök

    10-8

    kétszersült, főző csokoládé

    207-250

     

     

    Hogyan pótolhatjuk a sós ízeket másképp?

    Az étrend összeállításánál kis mértékben íz áthangolást kell alkalmaznunk az édeskés-savanykás íz irányába. Fedezzük fel a nyersanyagok természetes ízét és ne rontsuk el felesleges sózással (zöldpaprika, paradicsom, uborka, újhagyma). Olyan eljárásokat alkalmazzunk, melyekkel ízfokozás érhető el.

    A sűrítés történjen ízesített rántással: vöröshagymás, zöldpetrezselymes, fokhagymás. A liszt pirítása is ízesít. A rántott ételek is ízesebbek (húsok, zöldségek, panírozás előtt fűszerezzük). Készíthetjük ezeket párizsiasan, vagy palacsinta tésztába mártva. Palacsinta tésztába mártott és megsütött alma, szilva kevés fahéjas porcukorral meghintve desszertnek is finom. Bundázott ételeket akkor készítsünk, ha nincs szó energiaszegénységről. Ízletes töltött ételeket is készíthetünk – töltött káposzta, töltött cukkini, paprika, karalábé, burgonya, hidegen: körözöttel töltött paprika vagy paradicsom. A töltelékek különböző alapanyagokból készülhetnek: húsos, zöldséges, almás, gombás, túrós (petrezselymes, kapros, snidlinges) – mindegyik készülhet önmagában valamilyen lazító anyaggal és fűszerekkel, de egymással kombinálva is felhasználhatók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sótlanság leplezésére alkalmazható fűszerek: babérlevél, gyömbér, kakukkfű, vasfű, majoránna, köménymag, lestyán, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, szegfűbors, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, vanília, ánizs, citromlé, citromhéj, reszelt narancshéj, citromfű, karamellizált cukor, zöldpetrezselyem, kapor, snidling, vöröshagyma, fokhagyma, torma, tárkony, zellerlevél, zellergumó, zöldpaprika, paradicsom. A zöldfűszerek káliumtartalma magas, ezeket kis mennyiségben használjuk.

    A diétázás sikeres megvalósításában segít a diétás napló vezetése, amennyiben annak tanulságait dietetikussal, orvossal megbeszéljük. Fontos a folyamatos vérparaméter ellenőrzés, valamint ez alapján a diétás és gyógyszeres kezelés összehangolása időről időre. Csak a beteg aktív együttműködésével lehet sikeresen megelőzni a szövődményeket, illetve csökkenteni azok számát és súlyosságát.

    Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich EgészségcentrumForrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász,
    Dietetikus szakértő: Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum

     

    Még több diétás tanács krónikus betegeknek!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Milyen a jó INR-érték?

    Dr. Ujj Zsófia

    A laboratóriumi paraméter a véralvadás rendszerének részvizsgálatára szolgál.

    A horkolás veszélye

    Cs. K., fordító

    Sokkal komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet, mint azt gondolnánk.

    A köszvény hosszú távú szövődményei

    A köszvénybetegség a szervezetben kicsapódó húgysavkristályok által kiváltott tünetegyüttes, mely olyan ízületi gyulladást okozhat...

    A hemodialízis menete

    A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg...

    Dializált betegek étrendje

    Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-...

    Krónikus veseelégtelenség

    Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan...

    A nefrózis szindróma kezelése

    Az immunrendszer gyengülése miatt gyakrabban lépnek fel különböző fertőzések, melyekre antibiotikumok szedését szokta előírni a...

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve...

    Az L-karnitin veszélyei!

    Az L-karnitinból a bélbaktériumok úgynevezett trimetilamin-N-oxidot hoznak létre és ez az anyag érelmeszesedést, szívinfarktust, stroke-ot...

    Cukorbetegség: veszélyeztetett gyerekek...

    Amputáció, vakság és veseelégtelenség. Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei. A világjárvány a felnőttek mellett már a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.