• 8 hetes terhes

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Elnézését kérem, hogy problémámmal zavarom, de szükségm lenne a véleményére, amelyet előre is köszönök. A problémám, hogy nem vagyok biztos az orvos által megállapított terhesség korával. Január 20-án esemény utáni tablettát vettem be, majd 22-én az óvszer elszakadt, de 24-én jelentkezett nálam rendes mennyiségű vérzés (amelyről az orvosom úgy vélekedett, hogy rendes menstruáció, egyébként előző hónapban is ez időtájt menstruáltam), felhívtam az ügyeletet, ahol azt mondták nincs szükség újabb gyógyszer bevételére. Majd február 3-án, 5-én és 9-én (ez utóbbi 10-es érzékenységű teszt volt) végeztem otthoni tesztet, negatív eredménnyel. Aztán a férjemmel együtt voltunk február 3-án, és 19-én pozitívat teszteltem, 22-én voltam orvosnál, aki nem látta a terhességet, március 4-re hívott vissza, amikor azt állapította meg, hogy 6 hetes terhes vagyok, crl: 2,5mm és volt szívhang, március 25-én uh-gal 8 hetes terhességet állapított meg, crl: 21,15mm (8hét 5nap+-5nap). Vagyis véleménye szerint feb. 3-án eshettem teherbe, ezt támasztotta alá a 12. heti uh is, és ehhez mérten kerül levételre az afp, nyaki redő mérése... A 16. héten voltam 3d-s uh-on, ahol a szonográfus jelezte, hogy nagyobb a baba a koránál pár nappal és több a magzatvíz, amit a 19. héten az orvosom is megállapított, terheléses vércukor negatív lett, az ok ismeretlen. Kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a magzat nagyobb mint a megállapított kora és emiatt több a magzatvíz, vagy a terhesség ennyire korai felismerése miatt nem lehetséges a tévedés? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: K. Zs.

        WEBBeteg szakértő válasza a terhességi idő témában

        Kedves K.Zs.! A 8 hetes UH során mért méret alapján a terhességi kor meghatározása igen pontos, ha 16 hetesen pár nap eltérés van, annak nincs jelentősége (ez csak akkor számítana, ha több hét lenne a különbség a becslésekben). A több magzatvíz valószínűleg nem függ össze a baba nagyobb méretével, de ennek pontos megválaszolásához tudni kellene, ismert-e valamilyen oka a több magzatvíznek (magzati rendellenesség, vércukorprobléma, fertőzés stb.).


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-06-15 09:42:23; Megválaszolva: 2010. június 26., 17:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés