• Mi lehet az oka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Úr./Nő!

        A lányon terhessége zavartalan volt, még voltunk az I.sz.Nőgyögyászati Klinikán, hogy minden renben van -e? Minden vizsgálatot elvégeztek több féle uh.-magzatviz és placenta vizsgálat, mindent rendben találtak. Azt mondták, hogy a baba egészséges!

        A szülés 40+5 napon történt altatásos császárral. Szept.28.-án,. A babánál mikor csinálták a szürővizsgálatot, akkor a bal fülére nem reagált csak.6-hét mulva mikor kellett mennünk conrolra csak a bal fülét vizsgálták, a jobbat akkor meg sem nézték.Elküldtek a fülészetre ahol az Orvos csak annyit mondott, hohy 1.-hónap mulva menjünk vissza.Ekkor elvittem a mi fülész Orvosunkhoz, Ő adott beutalót. A beutalóra az van rá irva, hogy idegi hallás károsodás! Pesten is meg erősitették a diagnózist.

        Ekkor jan 7.-én felvittül Pestre az Amerikai úi Ideg Klinikára, hallás vizsgálatra!

        A Doktor Úr megvizsgálta és rögtön csináltatott hallás vizsgálatott, amire a Audiológus Hölgy megkérdezte, hogy nem kellet e a babát ujra éleszteni?

        Lányom mondta, hogy nem tudja mert altatták. A müszer kimutatta, hogy min két közép fülben, és az agytörzsben ugyan azon a helyen van elváltozás, a baba mindkét fülére süket!

        Neurológus szerint nincs semilyen elváltozás, de csak szemböl tud komunikálni! Most márc.8-án altatásos MR, és ujjabb hallás vizsgálatra. Az Orvos szerint a legrosszabra készüljünk fel! A családban a dédi-ig vissza menöleg nincs süket és hallás sérült!

        Egyébként a baba gagyog, gögicsél, már forgolódik, és mosolyog, de csak ha lát minket.

        Ezért érdekelne, hogy mit jelent a zárójelentésen:i.u.magzati hypoxia, és i.u.asphyxia, mert ezért kellet császárral szülni.Ez a diagnózis lehet -e a süketség eredménye?

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel: Magdolna

         

        WEBBeteg szakértő válasza a sürgős császármetszés témában

        Kedves Magdolna!

        Az egyik fontos dolog, hogy a baba halláscsökkenésének okát a gyermekorvos tudja megmondani akkor, amikor az összes vizsgálatot elvégzik. Legalábbis azt tudják megmondani, hogy van-e diagnosztizálható betegség, vagy az agyban olyan elváltozás, ami indokolhatja a halláskárosodást. Nagyon nehéz időszak ez, de sajnos türelmesen kell a vizsgálatokat megvárniuk, hogy többet tudjanak.

        A diagnózisok, és a császármetszés körülményei azt mutatják, hogy a baba fenyegető oxygénhiányos állapota miatt sürgős császármetszésre volt szükség. Ilyenkor altatják a kismamát leggyakrabban. Persze ennek más oka is lehet, de sajnos csak a kiragadott pontokat írta le, az is lehet, hogy teljesen másról van szó. Nagyon fontos tudnia, hogy egy teljesen normális szülés során bármikor adódhat olyan sürgősségi helyzet, ami az altatásos császármetszést indokolja. Ilyenkor bizony akár perceken is múlhat a siker. Azt nem lehet előre megjósolni, hogy ezekben az esetekben mi lesz a kimenetel, és azt sem lehet tudni, hogy pl. a süketség egy esetleges hypoxyia miatt alakult ki, hiszen nem ez az első jellegzetes tünet. A baba zárójelentésén biztosan rajta van, hogy milyen állapotban, milyen Apgar értékkel született, milyen kezeléseket kapott, tehát innen lehet tudni, hogy pontosan mi is történt. Az anyuka zárójelentésén pedig biztosan nem csak ezek a diagnózisok vannak, mást is biztosan talál bennük. Ezért nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert csak kiragadott néhány pontot, amiket önmagukban nem lehet értelmezni, így nem is tudhatom, mi történt. Talán picit jobban el tudnám magyarázni, hogy mi történt, ha pl. kép formájában feltöltené a zárójelentéseket (persze a nevet, és egyéb adatokat kitakarva), mert akkor egészben láthatnám a leleteket. A babáról viszont a gyermekorvos tud nyilatkozni. Ha úgy érzi, további segítség kell a császármetszés okának értelmezésében, akkor az egész zárójelentésre lenne szükség.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-03-05 20:39:47; Megválaszolva: 2010. március 05., 20:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: