Terhesség - magas vérnyomás

Tisztelt Doktor Úr! 31 hetes terhes vagyok (38 éves, 2. terhesség 12 év után, első terhesség teljesen problémamentes). Probléma/előzmény: az elmúlt 2 hét alatt hirtelen, 4 kg súlygyarapodás, vizesedés kéz-láb (sok fekvés határozottan segít rajta), 3 napja emelkedett vérnyomás (többször 140/90 körül, annak határán, tegnap előtt nap közben 3x 160 közeli volt), két napja nehéz légzés, néha félig ülő helyzetben is, néha estefelé hányinger. Egyéb: 1/ terhesség 21. hetében igazolt CMV pozitivitás (IgG/CLIA (Liaison):112,0 U/ml poz., CMV IgM: 36,7 U/ml poz., IgG aviditás/ELFA (miniVIDAS): 0,893 magas). CMV kapcsán nincs külön kezelés (túl késő+ nem igazolható, hogy elsődleges v. reaktív, ill. nem igazolható, hogy a terhesség melyik fázisában jelent meg – ezért „csak annyi van”, hogy a születés után azonnal megnézik a babát). 2/ Magzati UH utoljára 23. héten volt (minden rendben), a következő a 32. hét végén lesz (2 hét múlva), a CMV miatt várhatóan egy hosszabb UH. 3/ 27. héten a méhszáj 3100, pár napja is maradt 3100. Szedett tabletták: 1,5 hónapja napi 3x MagneB6, 3x Nospa, 3x Diaphyllin (mindhárom keményedés, gyakori kontrakció miatt, ezt a hármat egyidőben veszem be, 6 óra eltéréssel), napi 2x Maltofer (2 hónapja igazolt vérszegénység miatt, a másik három tabletta szedése között, tehát 3 órára veszem be) + minden nap Gravida Optima + napi 2x2 Symbicort asztmára. Friss labor készült a vizesedés + magasabb vérnyomás miatt: Fehérje nincs a vizeletben. A tartományon kívüli értékek (elég sok): Ser/pl Glucose: 4,0 mmol/L; Ser/pl Karbamid 1,5mmol/L; Serum Cholesterin 9,2 mmol/L; Serum Triglyceride 1,71 mmol/L; Süllyedés 43 mm/h; Fibrinogén (derivált) 5,1 g/L; APTI (beteg) 25 sec; Thrombin idő (beteg) 15,6 sec; Fehérvérsejtszám 9,76 G/L; Vvt szám 3,35 T/L; Haemoglobin 6,9 mmol/L; Haematokrit 0,33 L/L; MCV 98,8 fL; MCH 2,1 fmol; RDW 15,0%; Neutrophil (perox) 76,9%; Lymphocyta 15,6%. A többi érték tartományban. Álláspontok: 1/Kezelőorvosom (nőgyógyász) a vérnyomásra most felírt napi 3x1 Dopegyt-et, amit egyelőre nem kezdtem szedni, mivel abban maradtunk, h. akkor kezdjem, ha többszöri mérés tartósan 140 felett van (az elmúlt 1,5 napban 3x volt 140 felett, max 145, közben alacsonyabb, 130-140 közötti értékeket mértem). Diétát javasolt: erősen sószegény, sok zöldség, gyümölcs, sok fehérje, csökkentett szénhidrát és heti 1 nap csak gyümölcs (alma, esetleg mellé kis túró). A folyadékbevitel max. 1.5 L /nap és sok pihenés. UH most nem volt, következő 2 hét múlva. 2/ Háziorvosom, látva a laborértékeket viszont aggódását fejezte ki és erősen javasolta más szakvélemény kikérését is (vérkép, süllyedés, alvadás miatt). A fentiek fényében szeretném kérni szíves segítségét, hogy a nőgyógyászom általi javaslatokon túl látja-e szükségét egyéb intézkedésnek. Nagyon köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza a terhesség alatti magas vérnyomás témában

Kedves Hölgyem! No-Spa és Diaphyllin a méh keményedésére nem kell. Utóbbit akkor adhatják, ha az asthma indokolja. És arra adható. Terhesen egy magas vérnyomás vagy egy lábdagadás nem indokolja a folyadékbevitel megszorítását, csak a keringésben lesz kevesebb folyadék (vér), de a szövetekben nem, a lába ugyanúgy fog dagadni. Tehát igyon bőven folyadékot, terhes is, meleg is van, a szervezetének szüksége van rá. Különben kiszárad, és valóban fájásai lesznek. A méhszáj zárt, hibátlan. A laborokban látszik a vérszegénység is, a fehérvérsejtek száma így terhesen nem ad okot aggodalomra. Ki kell zárni, hogy biztosan ne legyen hüvelygyulladása, attól lehet a süllyedés magasabb, és keményedhet a méhe is. Szerintem szedjen 3x1/2 Dopegytet, ha azóta is hasonlóak a vérnyomások, ha kell, emelni bármikor lehet. Az alvadási értékek sem rémisztőek, terhesség alatt ez a tendencia itt is látható. Csináljanak egy kontrollt, hogy lássák, folyamatos eltérés van-e, vagy esetleg romlik-e? A nehézlégzésre és a hányingerre viszont nagyon kell figyelni. Vannak olyan terhesség alatti betegségek, amikor ezek a tünetek az egyetlen figyelmeztető jelek. Picit magasabb vérnyomás, hányinger, időnként jobb bordaív alatti fájdalom, stb. Amennyiben jelenleg is panaszai vannak, szerintem el kellene menni a szülészetre, hogy ellenőrizzék Önt. Most is, mindegy, hogy hosszú hétvége van. Hivja fel az ügyeletet, mert nekem meg sok kérdésem lenne, ha nálam jelentkezne, hátha tisztázzák a helyzetet kicsit. Jobbulást, és jó egészséget Önöknek! Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2020. augusztus 14., 16:25; Megválaszolva: 2020. augusztus 19., 22:15
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhes lennék?
korai terhesség
Terhesség duphalac belsőleges oldat
Enyhe sárga barna pöttyös folyás...
Aggódnom kellene e?