• Heveny bronhitis terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Terhességem 24 hetében heveny bronhitist diagnosztizáltak nálam. A biztonság kedvéért felvettek néhány napra kórházi megfigyelésre, mert a pulzoximéterrel 89-90-91 szaturációs értékeket mértek és picit sípilt is a tüdőm. Kaptam augmentint és egy kis solumedrolt légzéskönnyítésre. Illetve egy kis oxigénes terápiát orron át. Pár nap alatt jobban is lettem. Igazság szerint az egészben az enyhe légszomj érzés volt zavaró. Ez gondolom az alacsony szaturációnak köszönhető. Kicsit aggaszt, hogy ez a pár napon keresztül tartó alacsony szaturációs érték káros lehetett a kisbabám számára. Bár a kórházban nem mondtak olyat, hogy ez az érték veszélyes lenne a magzat számára. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a leírt értékek kórósan veszélyesnek számítanak-e a magzat szempontjából? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kis K. (30 hetes kismama)

        Dr. Kiss György válasza a Heveny bronchitis terhesség alatt. témában

        Tisztelt Hölgyem ! A kb. 16 hétre kifejlődő lepény funcióinak beindulásával létrejövő és a magzati-lepényi-anyai egység / foetomaternális egység / kialakulásával a lepény anyai és magzati szervezetet egyaránt irányitó szerepe miatt a vérkeringés, gáz- és anyagcsere irányitója a várandóssági hetek alatt. Ennek ismeretében és a lepényi müködés zavartalánságában megbizva az átmeneti anyai légzési zavar nagy valószinüséggel nem okozhatott károsodást a magzatban. A szaturációs index is csak egy numeriuks informátió, mely nagyon hasznos, de abban kell biztosnak lennie, hogy az anyai zavarok esetén is a lepény messzemenően kompenzálja azt, igy biztostva a magzat zavartalan fejlődését. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. június 12., 06:48; Megválaszolva: 2019. június 13., 15:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: