• Kalcium vér-szint.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! 36.hetes kismama vagyok és nagyon megrémítettek a túlzott kalcium fogyasztással kapcsolatban. Naponta 250mg Béres kalciumot szedtem a 24.héttől, viszont mellé napi szinten fogyasztottam legalább 6dl tejet és 1kiló narancsot, ásványvizet, tejcsokoládét, mogyorót vagy egyéb olajos magvakat. Ezeknek az élelmiszereknek ha lehet adni a tényleges kalciumtartalmára akkor én bőven túlléptem a plusz 250mg kalciummal együtt a napi 1200mg terhesség alatt megengedett kalciumbevitelt. Pénteken letettem a kalcium tablettát nem ittam tejet és más egyebet sem fogyasztottam a fentebb említettekből. Következő hét hétfő reggel mentem is gyorsan egy kalszium-vérszint ellenőrzésre aminek 2, 28mmol/L lett az eredénye(ref.tartomány: 2, 00-2, 60). Kérdésem az lenne, hogy van esélye annak, hogy ameddig nem sajnáltam magamtól a kalciumbevitelt addig esetleg 2, 60fölött lehetett a kalcium-vérszintem ezáltal tartósan fennállhatott nálam a hiperkalcémia és ezzel akár károsíthattam a magzatomat is, vagy 3nap alatt nem ürülne ki annyi kalcium a véremből, hogy ilyen eredményem legyen? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Farkas Ágnes válasza a calcium témában

        Kedves Hölgyem! A kálcium terhesség alatti emelt bevitele adott esetben kifejezetten hasznos is lehet. Csökkenti bizonyos betegségek előfordulását, és az izomgörcsök kezelésében is hasznos lehet. Ha valaki túl sok kálciumot szed, vagy eszik meg, ennek jó része nem szívódik fel, szoruláshoz vezethet, és csökkentheti egyéb ásványi anyagok felszívódását. A vér kálcium szintje egy egészséges felnőtt esetében állandó, még akkor is, ha túlzott a kálcium bevitele, mert folyamatos kiválasztódás van. Éppen ezért pl. a vesekövek előfordulási esélye nőhet meg inkább ilyenkor. Tehát felesleges volt a vérvétel, mert abból az derül ki, hogy Ön egészséges, és megfelelő a szervezetében a kálcium háztartása. A babáját nem kell féltenie, nem csinált semmi bajt sem, inkább a bevitt tápanyagok kalóriatartalma miatt kellene számolgatni, hiszen gondolom a fentiek mellett rendszeresen étkezett is, és így már könnyen túl lehet lépni az egészséges táplálkozás kereteiben elfogadható kalóriabevitelt. De ha nem is hízott sokat, akkor pláne ne izguljon. Nem csinált semmi bajt, nem lett veseköve sem, úgyhogy élvezze még a terhességet, és jó egészséget és könnyű szülést kívánok Önöknek! Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2019. február 25., 16:35; Megválaszolva: 2019. március 04., 15:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: