Fekete nedálytő csepp alkalmazása várandósság alatt

Jó napot! 22 hetes kismama vagyok, aki többször visszatérően küzd derékfájdalmakkal. Véleményét a következőkre vonatkozóan kérném: Az általam derékfájás enyhítésére használt házi módszerrel 75 ml körömvirág krémbe 30 csepp fekete nadálytő cseppet kevertünk össze eddig már két alkalommal, úgy hogy ezt mindig el is használtuk a derekam bekenésére. A szinte mindennapos kenegetés a terhesség első 8 hetére volt érvényes, majd szünettel a 12 héttől számítva mostanáig nagyjából kéthetente egy alkalomra vonatkozik! Tegnapi nappal azonban felvilágosítottak, hogy a fekete nadálytő alkalmazásával (még ha külsőleg is) a kisbabánk máját igen nagy mértékben károsíthattam! Szeretném megérdeklődni, hogy Ön szerint okozhattam-e valóban rosszat a magzatnak?!?!? Az eddigi leleteim (AFP, vizelet, vér) rendben voltak, bár a 18 hetes és a 21 hetes ultrahang alkalmával a magzatvizet mindkét alkalommal valamivel többnek találták, ami utalhat terhességi cukorra és a magzat rendellenességére is?! Veszélyeztethettem akár a máját, látását, hallását vagy bármi egyebet, mert nem voltam eléggé körültekintő? Válaszát nagyon-nagyon köszönöm! Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a fekete nadálytő témában

Terhesség alatt kerülni kell az - egyébként zúzódásos sérülések, ütések esetén jól bevált - fekete nadálytő alkalmazását is. Belsőleg senkinek nem javasolt az alkalmazása, kismamák esetén azonban a külsőleges alkalmazástól is óva intenek, mivel használata a magzati májat károsíthatja. A több magzatvíz okának vizsgálata javasolt:ultrahang, vércukor és TORCH vizsgálat.

Kérdés: 2014. április 07., 13:48; Megválaszolva: 2014. április 10., 21:53
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetséges így terhesség?
Lehetek-e terhes
PreMens tabletta szedése terhesség...
Terhesség, edzés