Toxoplazmózis

Jó napot kívánok. Egy kérdésem lenne. 12 hetes 4napos terhes vagyok. Egészen kicsi korom óta macskáim vannak, amikor a nőgyógyászom a vérem levette 2 hete mondtam neki, hogy mindigis voltak macskáim, neki is az volt a véleménye, hogy akkor már nagy valószinűséggel átestem a toxoplazmózison. Nem is változtattam semmit a macskáimmal való törödési szokásaimon. Kinti cicák, nem babusgatni szoktam őket, csak simogatni, etetni. És mindig nagy figyelmet szenteltem a kézmosásnak. Hideg zuhanyként ért a hír ma, hogy a Toxom negatív lett a július 16.-i vérvételből. Az orvosom azt mondta, hogy legközelebb csak a 20. hétben tesztelnek erre újra. S addig? Mi van ha épp ezalatt a 2 hét alatt fertőződtem meg? mert ugye általában ez tünetmentesen sodor végig az emberen. Van lehetőségem arra, hogy esetleg saját költségemen megvizsgáltassam magam? Vagy ne aggódjak és vigyázzak magamra jobban - mármint a mosatlan gyümölcs, zöldség, sületlen hus és a macskákkal kapcsolatban? És tényleg csak a macska ürülékével fertőződhetek meg? Szájon vagy a légutakon keresztül? Nagyon aggódok, mert az internetet végigböngészve eléggé aggasztó tényekkel találkoztam. Köszönöm szépen válaszát, tisztelettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza toxoplazma témában

Fontos, hogy a terhesség alatti toxoplasmafertőzést felismerjük. A congenitalis toxoplasmosis diagnózisát szerológiai vizsgálatokkal erősíthetjük meg. Mint minden fertőzés esetén, az anyától vett vérmintában a specifikus antitestek mérésén alapszik a vizsgálat. Amennyiben a terhesség alatti fertőzés igazolódott, úgy napjainkban már van lehetőség, hogy a magzat esetleges fertőzését is igazoljuk vagy kizárjuk.

A diagnosztikai eljárás során a magzatvízben, illetve a magzati vérben mutatjuk ki a toxoplasma őrökítő anyagát (DNS-ét) . Nagyon speciális vizsgálatról van szó, melyet jelenleg hazánkban csak jól felkészült genetikai centrumokban végeznek.

Segítségünkre lehet még az ultrahangvizsgálat, mely a korábbiakban leírt elváltozásokat mutathatja a magzatnál főleg az agyban, de tudnunk kell, hogy ez csak kiegészítő és a fentiek mellett megerősítő vizsgálatot jelent.

Amennyiben a magzat fertőzöttsége nem igazolható, úgy lehetőségünk van megelőző gyógyszeres kezelésre, igazolt magzati fertőzés esetén terápiás kezelésre.

A terhesgondozás során aki még nem esett át fertőzésen minden terhességi harmadban tanácsos

vérvizsgálatot végezni.

Kérdés: 2012. augusztus 01., 11:34; Megválaszolva: 2012. augusztus 02., 19:52
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Toxoplasmosis terhesség alatt -...
Tisztelt Doktor Úr! 15 hetes kismama vagyok, első gyermekemet várom.Nekünk nincs háziállatunk, de egy barátnőmnek - aki heti rendszerességgel jár...
toxoplasma teszt
Kedves Doktor Úr! 14. hetes terhes vagyok, 6-7 héten csináltattam toxoplazma szűrést.Negatív lett. Vannak cicáim kutyáim, természetesen teljesen...
toxoplazma
Üdvözlöm Doktor Úr! 8 hetes terhes vagyok tegnap kaptam meg a véreredményem és egészen ijesztőnek tűnik: Toxoplasma gondii IgG 250 IU/ml...
Toxoplasma fertőzés most vagy régen
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 26 hetes kismama vagyok és Toxoplasma leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Első leletem: Toxoplasma...
Leletelemzés