• Lehetőségeim szembetegségemre

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2012 májusában szemfenéki gyulladást diagnosztizáltak a bal oldali szememen. A vér - és egyéb vizsgálatok elvégzése után kiderült, hogy ér-és ideghártya gyulladásom van (chorioretinealis). A kezelés alatt egy kifejezetten szemproblémákkal foglalkozó klinikára is bejelentkeztem, ahol egy ilyen gyulladásra specializálódott munkásságú hölgy konzíliumot folytatott az addigi kezelő orvosommal. Kettejük egyhangú véleménye és kezelésének köszönhetően a gyulladás inaktívvá vált, azonban a gyulladás hegesedés formájában az éleslátás helyére húzódott vissza. Ennek eredménye képpen a bal oldali szememen látótér kiesés maradt vissza (melyek kb. úgy lehet elképzelni, mint egy beteg kinek macula degeneratio-ja van). Azonban ezen a klinikán érfestéses, szemtükrözéses és ultrahangos vizsgálatnak alá vetve a jobb oldali szememet kiderült, hogy szakadásos retinaleválásom van. Az orvos véleménye szerint egy régi retinaleválásról lehetett szó, mellyel nem érdemes foglalkozni. Újabb orvosi véleményt szerettem volna kérni a látótér kiesésének műtéti lehetőségeiről valamint a retinaleválásról, ezért egy újabb szemklinikára jelentkeztem be. A vizsgálatok alátámasztották a retinaleválást, illetve az is kiderült, hogy a látótérkiesés már a jobb oldali szememen is jelen van. A főszerepet a jobb oldali szemem vette át, retinaleválásra pedig vitrectomia és bedomborításos műtéttel, szalag a szem köré, SF6 gázzal való feltöltés, majd lézeres demarkálás másnap. A műtétet követően apróbb szövődmények jelentek meg, mint pl. úszkáló homályok az üvegtestben, 2 db ciszta, villámlását, kettőslátás, stb. Azonban egy probléma, mint szövődmény a hétköznapi életben nehezíti meg a dolgom. Bizonyos fizikai aktivitásra, illetve "csak úgy" elhomályosul a látásom, körvonalak (betűkre is értve), színek megvannak, de nem élesen. Mire éles látás visszaáll, az változó időtartam, 15-40 perc is lehet. Kérdésem az lenne, mivel látásom folyamatosan romlik, kihez fordulhatnék, milyen segítségre számíthatok.

        Dr. Hangyál Éva válasza a szembetegség témában

        Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján az elérhető legjobb ellátásban, kezelésben részesült. Mindenképpen az Önt kezelő orvossal kell konzultálni a megjelenő panaszok esetén. Üdvözlettel Dr. Hangyál Éva


        Kérdés: 2014. szeptember 23., 19:18; Megválaszolva: 2014. szeptember 29., 20:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: