Lehetőségeim szembetegségemre

2012 májusában szemfenéki gyulladást diagnosztizáltak a bal oldali szememen. A vér - és egyéb vizsgálatok elvégzése után kiderült, hogy ér-és ideghártya gyulladásom van (chorioretinealis) . A kezelés alatt egy kifejezetten szemproblémákkal foglalkozó klinikára is bejelentkeztem, ahol egy ilyen gyulladásra specializálódott munkásságú hölgy konzíliumot folytatott az addigi kezelő orvosommal. Kettejük egyhangú véleménye és kezelésének köszönhetően a gyulladás inaktívvá vált, azonban a gyulladás hegesedés formájában az éleslátás helyére húzódott vissza. Ennek eredménye képpen a bal oldali szememen látótér kiesés maradt vissza (melyek kb. úgy lehet elképzelni, mint egy beteg kinek macula degeneratio-ja van) . Azonban ezen a klinikán érfestéses, szemtükrözéses és ultrahangos vizsgálatnak alá vetve a jobb oldali szememet kiderült, hogy szakadásos retinaleválásom van. Az orvos véleménye szerint egy régi retinaleválásról lehetett szó, mellyel nem érdemes foglalkozni. Újabb orvosi véleményt szerettem volna kérni a látótér kiesésének műtéti lehetőségeiről valamint a retinaleválásról, ezért egy újabb szemklinikára jelentkeztem be. A vizsgálatok alátámasztották a retinaleválást, illetve az is kiderült, hogy a látótérkiesés már a jobb oldali szememen is jelen van. A főszerepet a jobb oldali szemem vette át, retinaleválásra pedig vitrectomia és bedomborításos műtéttel, szalag a szem köré, SF6 gázzal való feltöltés, majd lézeres demarkálás másnap. A műtétet követően apróbb szövődmények jelentek meg, mint pl. úszkáló homályok az üvegtestben, 2 db ciszta, villámlását, kettőslátás, stb. Azonban egy probléma, mint szövődmény a hétköznapi életben nehezíti meg a dolgom. Bizonyos fizikai aktivitásra, illetve "csak úgy" elhomályosul a látásom, körvonalak (betűkre is értve) , színek megvannak, de nem élesen. Mire éles látás visszaáll, az változó időtartam, 15-40 perc is lehet. Kérdésem az lenne, mivel látásom folyamatosan romlik, kihez fordulhatnék, milyen segítségre számíthatok.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza szembetegség témában

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján az elérhető legjobb ellátásban, kezelésben részesült. Mindenképpen az Önt kezelő orvossal kell konzultálni a megjelenő panaszok esetén.

Üdvözlettel Dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. szeptember 23., 19:18; Megválaszolva: 2014. szeptember 29., 20:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mi van a szemével!
Tisztelt doktornő! Az lenne a kérdésem hogy a férjem 29 éves meg csak, és a bal szemén ahol a fehér kezdődik teljesen körbe mélyedés meg több...
Véres folt a szemen
Kedves Doktor Úr/Nő! 4 hónapos kislányom bal szemében, a szemgolyó feletti fehérjében alvás után észrevettem egy véres foltocskát (már kb...
Szemészeti diagnózis értelmezése...
Kedves Doktornő, nem olyan régen voltam szemészeten, és kaptam egy rövid diagnózist, kb. a felét értem, de van benne néhány rövidítés,, meg...
Gyógyítható-e
Vele született Nystagmus-látóideg sérülés csőlátás, bal szem tejesen nem lát....van-e gyógymód a mai tudomány szerint jelenleg akár külföldi...
Szem folyás
Az utóbbi hónapokban minden különleges ok nélkül folyik a szemem egyik pillanatról a másikra de nem csak úgy könnyezik mintha sírnák úgy...