Személyiségzavar

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy cikkek, könyvek, tanulmányok és személyes tapasztalatok alapján meg lehet-e állapítani valakiről nagy biztonsággal, hogy nárcisztikus személyiségzavarban szenved? Amennyiben valószínűsíthető, hogy igen, sőt, ő maga is beismeri, hogy bizonyos minta szerint működik, és saját bevallása szerint sem alkalmas empátián, mély kapcsolódáson alapuló szerelmi kapcsolatra, alkalmazkodásra, közös építkezésre, képes lehet-e valakiért segítség nélkül megváltozni, vagy tartósan látszatot fenntartani? Elképzelhető-e, hogy egy ilyen személyiségzavarban szenvedő, depresszióra, szóbeli bántalmazásra, passzív-agresszív viselkedésre hajlamos ember leplezni tudja a problémáit, ha például egy másik, elfogadóbb, lazább, toleránsabb kultúrából származó partnerrel próbálkozik? Vagy a sérülések, hiányosságok előbb vagy utóbb mindenképp a felszínre törnek? Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza személyiségzavar témában

Tisztelt Kérdező,

A személyiségzavar mértéke küönböző lehet. Enyhe zavar esetén inkább képes lehet az érintett kontrollt gyakorolni a problémás viselkedési, mentális tünetek felett. Erőteljes tünetek, - súlyos mértékű személyiségzavar - esetén nem tartom valószínűnek, hogy a tudatos kontroll hosszú távon képes a tüneteket megszüntetni, illetve egy eltérő viselkedés látszatát kelteni. Ilyen esetben mindenképp célszerű terápiás segítséget keresni. Ehhez persze szükséges annak a belátása, hogy az adott viselkedés változtatást igényel, tehát szükséges a betegségbelátás.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. október 26., 19:59; Megválaszolva: 2022. október 27., 21:46

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Minek is nevezzem
Kedves doktornő Már egy ideje azt veszem észre magamon, hogy a személyiségemet mások furcsának találhatják és nem tudnak hozzám közel kerülni...
MOZGÁSKÉNYSZER
ÜDVÖZLÖM! TISZTELT DOKTORNŐ! AZ ÜGYBEN SZERETNÉM SEGÍTSÉGÉT KÉRNI, HOGY TÖRTÉNT VELEM PÁR ÉVE GYÓGYSZEREKKEL TÖRTÉNŐ ÖNGYILKOSSÁGI...
pszichopata tünetek felismerése
Egy férfi ismerősöm viselkedésével kapcsolatban merült fel a pszichopátia, miután egy cikkben szerepel 8 pont ami erről a kórképről ad körülírt...
Érzelmileg labilis=borderline?
Tisztelt Doktornő! Bipoláris zavarral (BNO: F3180) és emocionálisan labilis personopathiával diagnosztizáltak (F6030) , és azt szeretném...
Depressziós lennék, kialakulóban van...
Talán 1 éve kezdődött minden. Régebben sok pánikrohamom volt meg a közérzetem sem volt túl jó volt hogy 2 hétig semmit nem ettem utánna pedig...