• Frontin elhagyás - mánia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Jelenlegi kezelőorvosom bipol depr. kevert szakaszt állapított meg. A korábbi kezelőorvosom ugyanezekre a tünetekre azt mondta, hogy feszültség/szorongás okozza. Tüneteim: hadarás, gondolatrohanás (elveszítem a fonalat), szavak/mondatok kényszeres ismétlése. Mozgáskényszer (mozdulatlanul nem tudok ülni, feküdni) Monotonitás nagyon hamar erős feszültséget okozott. A gondolatrohanás miatt nehezen tudtam bonyolult dolgokat értelmezni. Elalvási/átalvási nehézseg, rémálom, ébredeskor pánikroham. Ingerlékenység, érzelmi labilitás, végül krízisállapot alakult ki. Ezeket nem tapasztalom folyamatosan, de szorongásos tünetem (elsősorban szoc.fób jellegű) állandóan van. Jellemzően a szorongás erősödésével (pl vizsgák, új munkahely) egyidővel, annak intenzitásával egyenesen arányosan jelennek meg a mániás vagy annak tűnő tünetek. Depressziós tünetem tartósan van. Fáradékonyság, erőtlenség, nyomott hangulat jellemző. Energiafokozódás még a kevert szakaszban sem volt. Tavasz óta napi 200 mg Tegretol CR-t szedek. Ez eleinte csak mérsékelte, később teljesen megszűntek a tünetek. A tüneteim fellángolása új mhelyre kerüléssel egyidőben jelent meg. Életemet fenyegető veszélyként éltem meg, folyamatosan rettegtem. Amikor ez a szorongás csökkent, a mániás tünetek is oszlani kezdtek. Nem tudom, hogy a Tegretol ehhez milyen mértékben járult hozzá. Frontint (változó adagban) 10 éve szedek kisebb megszakításokkal. Tavasszal 1 mg Frontint szedtem éjszakára, orvosom csökkentést, ha megy, elhagyást javasol. 1 hónapja szabadságon van, ősszel lesz elérhető. 0,25 mg-s lépesekben csökkentem. Adag csökkentés után a korábbinál enyhébben MINDIG előjönnek a mániás? tünetek, amik kb 2 hét alatt múlnak el. A csökkentés mániát provokál vagy ezek csak szorongásos tünetek? Egyéni terápiára járok, relaxálok (AT) és meditálok (mindfulness). Enyhébb tüneteket oldja, erősebb esetén kivitelezhetetlen.

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a témában

        Tisztelt Kérdező, A Frontin elhagyása, vagy csökkentése nem okoz mániás tüneteket, de 1-2 hétig jelentkezhetnek szorongások, fokozódó feszültség, izgatottság, ingerlékenység. Azt feltételezem, hogy Önnél a leírt módon jelentkeznek ezek. Azt javasolnám, hogy lassabban, pl. 12.5 mg-mal csökkentse az adagot, akár hetekre-hónapokra elnyújtva a leállást. Üdvözlettel: Dr.Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 02., 03:15; Megválaszolva: 2019. augusztus 06., 09:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: