• elkerülő magatartás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A háziorvos nemrég beutalót adott kerülő magatartás, szorongás diaggal a pszihiátriára. Az a helyzet, hogy gyakran érzek szorongást, félelmet legtöbbször idegen emberek között. Eddig -évekig- elzárkóztam. Nemrég állásinterjúra mentem, és ahogy megtudtam, jöttek a panaszok (émelygés, szédelgés, általános feszültség), de most nem törődtem vele, hátha tényleg csak az első alkalomi stressz. Az állásinterjún is feszült voltam, leblokkoltam, nem jutottak eszembe a kérdéseim, amiket kérdeztem volna, amit mondtam, az inkább bizonytalannak tűnt. Hazaérve magambaroskadtam (pár órára), mintha a világ dőlt volna össze (pedig nem is rontottam el), vagy megbuktam volna az érettségin. Eztán kaptam a beutalót. Ma nem tudtam átmenni egy látásból már ismert, de mégis idegen korombeli emberhez, hiába erőltettem magam, és mások is. Befeszültem, és nem tudtam átmenni megismerni. A boltba, utcára ki tudok menni, akkor meg nem zavarnak az emberek, de ha nem kell, nem megyek ki. (Egyébként alkalmiban dolgoztam már brigádban, akkor is feszült, szótlan voltam majdnem mindig. Émelygés, és gyakran kialvatlanság is előfordult. Itt Apámmal voltam egy brigádban többek közt, így könnyebb volt.) Szociális kapcsolataim gyérek, gondolom emiatt. Mire lehet számítani, hogy lehetne ezt legyőzni? Mi történne a pszihiátrián? Mennyire lehet rászokni a felírt gyógyszerre? Mik az anyagi vonzatai ennek? Köszönöm a segítségét Előre is: Ádám

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a Szociális fóbia témában

        Tisztelt Kérdező, A leírt tünetek alapján szociális fóbiának írnám le a betegségét. Az elkerülő viselkedés ennek a tünete. Az állami egészségügyi ellátás ingyenes. A gyógyszerek közül a nyugtatókhoz hozzá lehet szokni. Az antidepresszánsok, amiket szintén használjuk ebben az esetben, nem járnak hozzászokással. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2019. július 25., 21:26; Megválaszolva: 2019. július 28., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: