Értékítélet/Szociális hozzáállás

Üdvözlöm Dr. Nő! Dávid vagyok 26 éves férfi, néhány csalódást követően körülírt szociális fóbia alakult ki nálam 5 éve, fel is kerestem egy szakembert a környezetemben, de egy ideje nincs anyagi lehetőségem járni a terápiára és úgy gondolom kezd megváltozni az értékítéletem, viszonylag érzékenyebb ember lévén racionális, és objektív szemlélettel védem meg magam, ez oda vezetett, hogy családi és tágabb környezetben érzéketlennek tűnök, annak ellenére, hogy felvilágosítottam a környezetem miért csinálom. A helyzetet bonyolítja, hogy élvezem is a fóbia miatti távolságtartást. Mit gondol nagyobb hangsúlyt kellene fektetnem a társas kapcsolatokra? Várom válaszát.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza szociális fóbia témában

Tisztelt Kérdező,

Általánosságban erre azt tudom mondani, hogy a szociális kapcsolatok beszűkülése hosszabb távon a személyiség változásához, beszűküléséhez vezethet. Érdemes volna inkább olyan közösségi - terápiás - lehetőségeket keresni, melyben az elfogadás, támogatás segít a szorongások oldódásában.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. július 15., 14:41; Megválaszolva: 2016. július 16., 08:23
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
elkerülő magatartás
Tisztelt Doktornő! A háziorvos nemrég beutalót adott kerülő magatartás, szorongás diaggal a pszihiátriára. Az a helyzet, hogy gyakran érzek...
Szorongásos zavarok
Jó napot! Érdeklődnék, hogy tapasztalatai alapján szociális szorongásos zavarok, hogyan hozhatóak rendbe tartósan? Sok helyen azt olvasom, hogy...
Kilátástalan helyzet
Tisztelt Doktornő! Azzal a problemaval fordulnék önhöz, hogy mar lassacskán 2eve olyan problémával kuzdok ami megnehezíti a...
Ezeket a gátlásaimat hogyan...
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni mert sajnos már 4 éve több problémával is szembe kell néznem nap mint nap és ezek a problémák...
Van még esély a normális életre?
Üdvözlöm! Kérdésem a pszichés állapotomra, illetve a kilátásaimra irányul. 18 éves korom óta szociális fóbiával, szorongással küzdök....