Gyomoridegesség?

Kisgyermekkorom óta izgulós vagyok, általános iskolában, gimnáziumban is sokszor izgultam egy-egy bemutató alkalmával. Most egyetemista vagyok, és azt vettem észre, hogy rosszabodott a helyzet, fizikailag rosszul leszek olyan helyzetektől, amelyekben mások előtt beszélni kell. Ez a fizikai rosszullét a gyomomra összponotosul, konkrétan egy nyilaló érzést érzek a gyomrom, rekeszizmom tájékán, ami hullámokban tör rám. Soha semmiféle komolyabb vagy ilyesztőbb szimptómám nem volt, pld ájulásérzés, erős hányinger stb. De ez a gyomoridegesség már kezd nagyon elviselhetetlen lenni. Azt szeretnem megkérdezni, hogy egyáltalan ennek gyomoridegesség a neve vagy valami más? Sokat segítene az is, ha biológiailag megérteném miért történik ez? Túl sok gyomorvasat termel a gyomrom stressz hatására, vagy megváltoznak a hormonszintek? És milyen gyógymódokat, teákat ajánlana ennek enyhítésére? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza gyomorfájdalom témában

Kedves Kérdező!

Lehet a jelenséget gyomoridegnek nevezni, de alapvetően önnek előadói helyzetekben fellépő szociális szorongása/fóbiája van. A gyomortáji fájdalmat okozhatja a gyomorsav túltermelődése, izomgörcs, a gyomor ereinek összehúzódása is, a megoldást azonban nem a fájdalom kezelése, hanem a szorongás oldása fogja jelenteni. Mivel leírása szerint ezt csak bizonyos helyzetekben lép fel, ezért nem javaslom, hogy rendszeresen gyógyszert vagy más alternatív szert (gyógynövényt, homeopátiás készítményt (szedjen. Ha tudja, mikor kell szerepelnie, akkor előtte néhány nappal el lehet kezdeni citromfű, golgotavirág, levendula teát inni, esetleg B-vitamint szedni, de a legjobb az lenne, ha el tudna menni egy pszichológushoz, aki kognitív terápiával át tudja alakítani a gondolkodását és ezzel meg tudja szüntetni a szorongást.

Kérdés: 2012. október 18., 17:17; Megválaszolva: 2012. október 19., 23:36
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Stresszes gyomor
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Fél éve élek együtt Kecskeméten a 24 éves(magas vérnyomás beteg, mackós alkatú) vőlegényemmel, aki július...
Kérdés
ÜDVÖZLÖM! 43 ÉVES VAGYOK. SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY PROBLÉMÁIMMAL HOVÁ KELL FORDULNOM. ÉVEK ÓTA VANNAK MÁR PANASZAIM, DE KB. AZ UTOBBI EGY ÉVBEN...
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?