• Dr. Puskás Réka

        Reumatológus Szeretnék kérdezni tőle

        814

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Reumatológus

        Bemutatkozás:


        Jelenleg nincs létrehozott önéletrajz, kérjük, látogasson vissza később!

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Puskás Réka legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A fogyatékossági támogatás elbírálása nem szakorvosi kérdés. Ezt az ellátást a Kormányhivatalnál igényelheti. Érdeklődjön a Kormányhivatalnál és háziorvosánál a részletekről, igényleadás mikéntjéről. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Ezzel a problémával mozgásszervi szakorvoshoz majd gyógytornászhoz kell fordulnia. Mindenképpen meg kell nézni az L II-ben látható jelintenz képletet, hogy mi lehet az (valószínűleg nem veszélyes). A porckorong előboltosulás még nem jelent sérvet, bár kétségtelen, hogy közvetlenül a sérvesedést megelőző állapotot írtak le az MRI-n. A porckorong sérv, ha nincs sérüléses kórelőzmény, a testtartás és a mozgásminták hibájából, és a mély izomzat relatív gyengeségétől szokott kialakulni, csakúgy, mint a kisízületi arthrosis (porckopás) amit szintén találtak önnél. Ez az állapot műtét nélkül gyógyítható, de sokáig tart, mivel a mozgásmintákat megváltoztatni, egyes izmokat erősíteni úgy, hogy közben a napi életet is élni kell, és feltétlen szakember segítsége kell a jó eredményhez. Üdvüzlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Először is meg kell határozni a csontvelő gyulladás eredetét, okát. Ha ez fertőzés (amit valószínűleg észrevett volna a reumatológus) akkor azt kell kezelni. Lehet azonban vérellátási zavar is a csontvelő gyulladás-szerű állapotának az oka, ebben az esetben az elváltozás korától és előrehaladottságától függően tehermentesítés vagy műtét a megoldás. Ortopédusok tudnak a probléma megoldásában segíteni. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A benignus jellegű meszesedést azért majd meg kell mutatnia az ortopédusának, hogy mi a véleménye róla. Egyébként nem tűnik bajnak, valami régi gyógyult elváltozás lehet. A fájdalmáért nem felelős. Nem kell egész test vizsgálatot készíttetni, semmilyen eszközzel, mert valószínűleg ez az egy van belőle. A válla inkább az AC ízület elváltozásától fáj, vagy valami egyéb eredetű fájdalma is lehet, a lágyrészektől, amit nem lát a röntgen. A konkrét terápiát mindig a konkrét problémára rendeljük, így ebben nem tudok sajnos segíteni. Amint lehet, keresse fel ismét ortopédusát, mert kezelésre szüksége van és a biztonság kedvéért is meg kell mutatnia a röntgent. Addig is gyógytornáznia kell , ha fáj a válla, azt borogatni, fájdalomcsillapító krémmel kenegetni. Ha a válla 2 hónapon belül történt traumától fáj, akkor pedig még kíméletre is szüksége lehet. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A hajnali derékfájás miatt mindenképpen szükséges orvoshoz fordulnia. Fizikális vizsgálatra, laborra, esetleg röntgenre vagy hasi ultrahangra is szükség lehet. Először háziorvosához forduljon, aki az alapvető vizsgálatok után szakorvoshoz irányhatja önt. A nyaki röntgen lelete nem utal különösebb problémára, de a panaszai kivizsgálást igényelnek. Ha nem boldogul könnyen, nőgyógyász és reumatológus segíthet önnek. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező, sajnos nem tudom mi lehet ez a gép... A porckorong kopás esetén elsődleges mindig a gerinc stabilizációs tornája és a megfelelő nyújtás. Általában a fitnessz gépek használatát nem tiltjuk porckorong kopás esetén. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A háti gerinc MR képét nem látom jól a monitoromon de nem valószínű hogy ezeket a panaszokat magyarázó eltérés látszódna rajta. Kivizsgálás során legfontosabb a belgyógyászati (háziorvosi) és a neurológiai vizsgálat. Amennyiben ilyen is történt és nem találtak megbetegedést, akkor lehet probléma a mozgató rendszerben is. Ezek többnyire nem ábrázolódnak röntgen vagy MR vizsgálatok során, ezeket fizikális vizsgálattal kell meghatározni és a találtaknak megfelelő kezelést, tornát, fizikoterápiát vagy ilyesmit adni rá. Ha nincs belszervi vagy idegrendszeri baja, forduljon mozgásszervi orvoshoz (ortopédia, reumatológia). a további teendőket a fizikális vizsgálat alapján az orvos fogja elrendelni. Addig is igyekezzen minél többet mozogni, óvatosan tornázni és általában egészséges életmódot folytatni. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Mozgásszervi szempontból nincs súlyos betegsége. A gerincbetegségek általában nem ilyen panaszokat okoznak. Valószínűleg egyáltalán nincs súlyos betegsége, ezek a panaszok inkább pánikrohamra jellemzőek. Kivizsgálása megtörtént, úgyhogy nem gondolnék rejtélyes súlyos betegségre. Kérjen segítséget háziorvosától. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A Salazopyrinnek nincs túl sok mellékhatása, de tartósan szedve azért néha jelentkezik. Természetesen, mint minden gyógyszer, hat a májra, vesére , vérképző rendszerre is. A tartós kezeléssel járó kockázatok mégis általában meghaladják a betegség kezeletlenül hagyásának kockázatait, ezért érdemes ezt kockáztatni. Az esetleges mellékhatásokról beszéljen háziorvosával, vagy az önt kezelő szakorvossal, hogy az aggodalmait eloszlathassák. A rendszeres ellenőrzések során úgyis figyelik,hogy jelentkezik-e mellékhatás és szükség esetén módosítják majd a kezelését. sajnos ennél konkrétabb választ nem tudok adni a kérdésére, ezt inkább a kezelőorvosai tudják megtenni. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Egyelőre D vitamint és kálciumot kell szednie. Mivel az életkora alapján időskori csontritkulása még nem lehet, további vizsgálatokat kell végezni, hogy miért ilyen gyenge a csontminősége. Ha találnak rá okot, azt kell kezelni. Ha nem találják az okot, akkor az ön állapota alapján kell gyógyszert választani. Mindamellett a D vitamin és kálcium pótlás önmagában is javít majd ezeken az értékeken. A Calcisedron jó és hatékony gyógyszer, de nehézkes a használata, sok embert zavarnak a nehézségek. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Az ilyen rándulásoknál néhány nap pihentetés után óvatos izomnyújtás hasznos lesz. Erőltetni nem szabad, mert további sérülést okozhat. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Góctalanítás után 3 hónapig javulnak a góc okozta tünetek. Ha nem gyógyulnak meg, reumatológiai szakorvosi vizsgálatra kell menni. Innen szükség esetén tovább irányítják a sokízületi gyulladásokkal foglalkozó úgynevezett artritisz centrumba. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Ha nem találtak önnél súlyos visszerességet, akkor nem az okozza a panaszait. Az alsó végtag hasonló panaszainak oka a mozgásszervek részéről általában túlterhelés, nagyon gyakran hibás testtartás, alsó végtagi tengelyeltérés, nem megfelelő lábbeli használata, izomegyensúly problémák és gyakran harántsüllyedés vagy komolyabb lúdtalp. Forduljon ortopédus orvoshoz első körben. Egy részletes betegvizsgálattal gyakran fény derül a panaszok okára. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A lelte szerint az ágyéki gerinc normál görbülete kiegyenesedett, enyhe gerincferdülése is van. A csigolya közti ízületek kopásnak indultak. A 2/3 és 3/4 porckorongon kiboltosulás van, az alattuk levőn is, de itt már közvetlenül a sérvesedést megelőző károsodás is kialakult. Ideggyöki nyomást nem láttak. Gyógytornával kell ezt az állapotot kezelni. Tudnia kell, hogy feltétlen szükséges a gyógytorna, mégpedig jó hosszú ideig, akár egy év is eltelhet mire megtanulja helyesen tartani a derekát, ami a további romlás elkerülésének egyetlen módja. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A lesugárzó fájdalmak összefüggésben állhatnak a leleten leírt porckorong eltérésekkel. Az, hogy milyen mértékben illetve hány áttételen keresztül, nem válaszolható meg részletes betegvizsgálat nélkül. A lelete arra utal, hogy porckorong kopás indult meg a gerince alsó két csigolyája környékén. Alapvetően minden rendben van a gerincével, nem nagyok ezek a problémák. Talán olyan izomegyensúly zavara vagy testtartáshibája lehet, ami egyrészt okozza a gerinc kopást másrészt a panaszaiért is felelős. Próbáljon naponta nyújtani a gerinc és a csípő körül, akár 2-3 alkalommal is röviden és üléskor támassza meg a derekát, hogy ne kerüljön előre hajlított helyzetbe. Üdvözlettel, Puskás Réka