• Arcidegzsába???

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Egy elég összetett problémával fordulok Önhöz. Azzal kezdődött a történetem, még 2018 elején, hogy jó sok hónapon keresztül ilyen átlátszó, nyálkás ragacsos nagy gombócot fújtam ki az orromból. Ez még úgy nem zavart, bár egy ilyen orrfújás után eléggé fájt belülről minden részem. Ezek az események egyre gyakoribbá váltak, ősszel kb 1-2 naponta jelentkezett ez a dolog. Akkor már gyanús lett hogy a fogammal van probléma, mert arrafelé sugárzott a fájdalom. A fül orr gégész is azt mondta hogy ez fog problémára utal, és az arcüregben nem lát semmit (volt ct is). A fogorvos megállapította, hogy az 5ös fogam van begyulladva,akkor már kopogásra is fájt, mellette volt egy gennyzacskó is, ezt látták ct-n.Ez volt 2018 novemberben.Gyökérkezelték, amire jobb is lett, majd letömték, de visszatért a fájdalom. Hosszas újabb gyökérkezelgetés után végül kihúzták a fogam, most februárban,mert nem javult a helyzet.De a fájdalom nem múlt el így sem. Viszont nem csak szimplán fájt, hanem olyan érzés volt, mintha háromszor olyan vastag lenne az arccsontom, mint amilyennek lennie kellene, reggelre nem kaptam tőle rendszerint levegőt és ez az érzés már kezdetektől megvolt, már a gombócos orrfújás idején is. Viszont a gombócos orrfújás már az 5ös fog gyökérkezelésekor megszűnt, és annak ellenére hogy úgyy éreztem, hogy reggelente nem kapok levegőt rendesen, akkor már nem tudtam kifújni semmit az orromból, és vizszintesbe helyezkedve visszatért a levegő. Miután az 5ös fog kihúzása és a seb többszöri tisztítása után sem múlt el a fájdalom,és a csont megvastagodásának érzése, ismét megvizsgáltak, és azt feldezték fel, hogy a 4es fogam sem reagál hidegre, valamint kopogásra fáj. Elkezdték ezt is gyökérkezelni, ez most folyamatban van, bár nem sok reményt látok rá, hogy ez megjavul. A fül orr gégész azt feltételezi, hogy a hosszasan, valószínűleg hónapok óta fennálló gyulladás miatt terjedt át a probléma az egyik fogról a másikra, mert hogy látják, hogy sem az 5ös sem a 4es fog nem úgy reagál ahogy kellene. Az összes fogam nagyon közel van az arcüreghez, csak néhány milliméter csont van a 2 között ahogy ezt a ct-ken már többször megállapították.(a másik oldalon is volt már több évvel ezelőtt 2 db egyszerre begyulladt fogam, azokat kikezelték) Igazából ami megrémiszt, az hogy az ismeretségi körömben valaki feldobta hogy mi van ha ez az egész arcideg zsábára utal. Szerintem nem, mert amúgy az arcom nem fáj, sem a szemem körül, sem az orrom, sem a nyelvem. Tudok grimaszolni, húzkodni, ütögetni az arcbőrt, nyomkodni, és ez egyik sem okoz semmiféle más tünetet. Belülről fáj az egész,valamint reagál is a kezelésekre, szóval én szinte biztos vagyok benne, hogy ez tényleg fogászati probléma, de szerettem volna rákérdezni, mielőtt még esetlegesen kihúzzák nem tudom hányy fogamat... Amit még tudni kell, hogy a már nem meglévő bölcsesség fogaim összetolták az egész sort, és eléggé el van deformálódva a gyökere szinte mindegyiknek... Doktor úr szerint lehetséges, hogy ennek ellenére egy arcidegzsába vagy valamilyen idegi tünet fogászati, ct-n is látható fogászati gyulladást okoz?? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fehér Gergely válasza a arcfájdalom témában

        Kedves Kérdező! A tünetek arcidegzsábára nem utalnak, az döntően evéskor, iváskor, esetleg az arc érintésekor jelentkező villámlásszerű fájdalomérzettel jár. Azonban esetlegesen a gyulladásos eredet mellett atípusos arcfájdalom felmerülhet, esetlegesen atípusos fogfájdalom, mely az arc egy részének égő érzésével jár, a fájdalmat érintés, hideg-meleg stb provokálhatja, vagyis a nem fájdalmas ingerek is fájdalmat tudnak kiváltani. Ezek a fájdalmak döntően fogászati beavatkozás után alakulnak ki és speciális gyógyszeres kezelést igényelnek. Az, hogy gyulladásos eredet vagy idegi fájdalom áll a panaszok hátterében (néha ez a kettő együttesen is lehet akár), a témában jártas neurológus segítségével eldönthető. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2019. március 09., 09:06; Megválaszolva: 2019. március 09., 17:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: