• Csontszcintigráfa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! A térdemet már többször műtötték (eddigi műtétek: BTB LCA pótlás, med. men. hátsó szarvának resectioja, lat. release, PRP), a fél éve tartó hőemelkedésem (max. 37.6) miatt, miután minden egyéb góckutatási lelet negatív volt, leszámítva a folyamatosan egyhén emelkedett CRP-t (10-15 közt), került sor csontszcintigráfiára. A lelet a következő: vállak és sacroiliacalis ízületek felvétele inhomogén fokozott, koponyaboltozati csontok aktivitásfelvétele kissé egyenetlen (egyéni variáció, hyperostosis okozhatja), a jobb térd aktivitásfelvétele az ellenoldalihoz képest mérsékelten egyenetlenül fokozottabb, kiegészítő SPECT metszetképen körülírtabb dúsulás a patella vetületében, valamint a tibia med. condylusának és az eminentia intercondylarisnak a területén látható. Vélemény: Mérsékelten fokozott osteoblast tevékenység jelei a jobb térdízületben. Az egyéb leírt enyhe fokú eltérések degeneratív jellegűek. Kérdésem pedig, hogy mit is jelent ez a fokozott osteoblast tevékenység? Ki lehet-e mondani hogy egy aktív térdízületi gyulladás okozza a hőemelkedést? II-III. fokú kopás van a térdemben egyébként. A kezelőorvosomhoz csak májusban tudok vissza menni, addig még MRI is készül majd, de előbb tudni szeretném, milyen következménye lehet ennek a leletnek. Köszönettel: Loriana

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdműtét, hőemelkedés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz értékelni ezt a leletet, mert látni kellene hozzá a térdét. Általánosságban az elmondható, hogy ha jelentős gyulladás lenne a térdében, akkor nem ilyen képet adna a scintigráfia. A II.-III. kopás miatt kis foku, nem kórokozó okozta gyulladás lehet a térdben a mechanikai irritáció miatt, ennek lehet ilyen scintigráfiás képe. A pontos diagnózist ez a lelet és az MRI együttesen fogja megadni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 05., 22:49; Megválaszolva: 2011. április 08., 12:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés