Csontszcintigráfa

Kedves Doktornő/Úr! A térdemet már többször műtötték (eddigi műtétek: BTB LCA pótlás, med. men. hátsó szarvának resectioja, lat. release, PRP) , a fél éve tartó hőemelkedésem (max. 37.6) miatt, miután minden egyéb góckutatási lelet negatív volt, leszámítva a folyamatosan egyhén emelkedett CRP-t (10-15 közt) , került sor csontszcintigráfiára. A lelet a következő: vállak és sacroiliacalis ízületek felvétele inhomogén fokozott, koponyaboltozati csontok aktivitásfelvétele kissé egyenetlen (egyéni variáció, hyperostosis okozhatja) , a jobb térd aktivitásfelvétele az ellenoldalihoz képest mérsékelten egyenetlenül fokozottabb, kiegészítő SPECT metszetképen körülírtabb dúsulás a patella vetületében, valamint a tibia med. condylusának és az eminentia intercondylarisnak a területén látható. Vélemény: Mérsékelten fokozott osteoblast tevékenység jelei a jobb térdízületben. Az egyéb leírt enyhe fokú eltérések degeneratív jellegűek. Kérdésem pedig, hogy mit is jelent ez a fokozott osteoblast tevékenység? Ki lehet-e mondani hogy egy aktív térdízületi gyulladás okozza a hőemelkedést? II-III. fokú kopás van a térdemben egyébként. A kezelőorvosomhoz csak májusban tudok vissza menni, addig még MRI is készül majd, de előbb tudni szeretném, milyen következménye lehet ennek a leletnek. Köszönettel: Loriana

Dr. Bogdán Aurél válasza térdműtét témában

Vizsgálat nélkül nehéz értékelni ezt a leletet, mert látni kellene hozzá a térdét. Általánosságban az elmondható, hogy ha jelentős gyulladás lenne a térdében, akkor nem ilyen képet adna a scintigráfia. A II.-III. kopás miatt kis foku, nem kórokozó okozta gyulladás lehet a térdben a mechanikai irritáció miatt, ennek lehet ilyen scintigráfiás képe. A pontos diagnózist ez a lelet és az MRI együttesen fogja megadni.

Kérdés: 2011. április 05., 22:49 ;Megválaszolva: 2011. április 08., 12:52
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
térd fájdalom
üdvözlöm,. mütöték a térdemet patelloformális rendellenesség miat, 2015, 10.02 retinaculum bemetszést végeztek, kb 3 hónapja újra fáj a térdem...
Ismét megköszönném válaszát!
Korábban már kérdeztem Öntől, most ismét megtenném. A térdemből távolították el a fél hold alakú porcot.Köszönöm a tanácsát, egy...
Asc műtét után
Tisztelt dr. Bogdán Arél Úr! Két hete a bal térdemen, ASC-t műtétet végeztek, melynek során a medialis meniscus hátsó szarvának lebenyes...
Térdműtét után még mindig dagad
Tisztelt Doktor úr! 2 hete volt artroscopos térdműtétem. A 10 évvel ezelőtti mozaik plasztika (előtte medialis meniscus hátsó szarv szakadásom...
Térdműtét utáni fájdalom
Azzal a kérdéssel fordulok Őnhöz, hogy tavaly júniusban volt egy térd antroszkopos műtétem cyclops -ot távolítottak el! Jártam fizikoterapiara most...