Meniscus mutet

Jonapot kivanok! Korulbelul 6 eve volt egy sibalesetem. Azota gyakran (2-3havonta) kificamodott a terdem. Neha fel is dagadt, de mindig helyrejott. Az iden egy kissebb elcsuszaskor annyira megserult, hogy mar nem gyogyult meg. Az MR reszleges elulso keresztszalag szakadast es porclevalast mutatott. 6 hete megmutottek, eltavolitottak a leszakadt porcot arthroscopia mutet soran. A keresztszalagot egyenlore ugyhagytuk, be volt hegesedve. Emellett valamilyen furatokat csinaltak amik segithetik a porckepzodest. 4 het utan meg ereztem kisebb fajdalmakat de mar jol tudtam jarni es lepcson is fel tudtam menni. Ekkor kaptam Hyaluronsavas injekciot es ket napra ra nagyon kezdett ujra fajni a terden majdnem annyira mint azelott es azon a tajekon (a terd kulso reszen) . A mutet utani 5. heten visszamentem az orvoshoz a panaszaimmal (a valasz az volt, hogy begyulladhatott valami) es kaptam meg egy injekciot valamint gyulladascsokkentoket kenocs es tabletta formajaban. Mar eltelt 5 nap es a kezeles nem igazan hasznalt, ugyanugy élesen szúróan faj a terdem ha ranehezedek a labamra, vagy torna kozben is neha. A terdem ropog mikozben tornazok, mozgok. A mutet utan kimeltem a terdem balesetem nem volt.Tornat is rendszeresen vegeztem. Mi tortenhetett? Okozhatta az injekcio? Vagy ujra leszakadt egy porcdarab? Mit tehetek? Az ujabb MR kimutathatja biztosan mi a probléma? Valaszukat elore is koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rybaltovszki Henrik válasza térdműtét témában

Kedves Uram,

a térdízület egy komplex ízület bonyolult felépítéssel. Az ízület mozgásának megvezetésében és a stabilitásában az elülső keresztszalag főszerepet játszik.

A történetéből azt valószínűsítem, hogy a hat évvel ezelőtti baleset során szenvedhette el a szalagsérülést és ez okozza az ezt követő instabil momentumokat. Az MR vizsgálatokon leírt részleges szakadás és az artroszkópia során talált "hegesedés" egyáltalán nem megnyugtató.

Az ízületi porc és gyűrűporcok kollagénrostjainak lefutása csak az élettani mozgások esetén biztosít kellő szilárdságot a porcoknak. A kóros mozgás során nem élettani irányú nyíróerők ébrednek, ezek okozhatták az évek során a terhelői felszíni porc pusztulását és a gyűrűporcok szakadását. A nem izometrikus pontokon tapadó keresztszalag nem biztosít kellő stabilitást. Hiányában a térdízület sokkal gyorsabban megy tönkre, öregszik.

26 éves korban (és főleg 20 éves korban) az elülső keresztszalag pótlásától és a terhelői felszíni porc átültetésétől lehet hosszú távon jó eredményt várni.

Persze egy vizsgálat során ezeknél az általánosságoknál többre is lehet jutni, főleg ha ismernénk az artroszkópos leletét.

Elvben a szakszerűen elvégzett ízületi injekciók ilyen bajt nem okoznak. Az injekciózás fő veszélye a fertőződés lehetősége de ekkor beduzzadna, meleggé, pirossá válna a térde és hőemelkedés vagy láz is kísérné.

Ha gondolja, kérjen időpontot rendelésünkre.

Tisztelettel: Rybaltovszki Henrik

Kérdés: 2012. július 10., 16:16; Megválaszolva: 2012. július 11., 17:51
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka-, combcsont- és...
Állhat a panaszok hátterében...
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése