Fiatalkori derékfájás és tejfehérjeérzékenység

Tisztelt Doktor nő/úr, 28 évesen jöttek elő a derékfájdalmak 2011 augusztus, bal oldalon, lefelés sugárzó. egy ideig mindkét oldalt csípőm, forgóm is fájt, ülés, állás minden fájt (2011 dec) Most már a fájdalom csak ideiglenes (2011 márctól) csak ha táncolnék, csípőtekerés kellemetlen, futópadon már gyorsgyalogolok, a napok 95%-ban nem érzem már a fájdalmat. Röntgen leletemen ez áll: Az V. csigolya proc. transversusai lapátszerűen kiszélesedtek, sacrum massa lateralisára támaszkodnak. Lordosis megtartott. Rések szanadok. Kezdődő elülső peremszéli kihegyezettségek. Új városba költözve a háziorvos annyit mondott ezzel együtt kell élni, kopás van, néha jobban, néha kevésbé fog fájni. Kérem megrősítené, vagy cáfolná, hogy mivel tudnék javítani az állapotomon, vagy teljesen megszüntetni? Nem szeretnék ezzel együt élni:) Mi okozhatta? sok tánc vagy az 1 éve kijött tejfehérjeérzékenység (semmi tejterméket enm fogyasztok 1 éve) . Esetleg lefordítaná a leletet laikusuk számára is érthetővé? ez sérv, kopás, isiász? köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Farkas Lehel válasza Derékfájás témában

Kedves Kérdező!

Leletei alapján elmondható, hogy kopása illetve csigolya összecsúszása van. A kihegyezettségek jelzik a kopást illetve a keresztcsontra nehezedő ízvégek mutatják az összecsúszást, torlódást. Fájdalmai a gerincvelői idegek nyomása miatt van, mert ránehezednek a csigolyák (testsúlya) .

Mindez nemcsak a derékra lehet hatással, hanem okozhat ülőideg (n. ischiadicus) fájdalmakat is, ami a lábakra hat ki kellemetlenül.

Mindez örökölhető hajlamként is kialakulhat, pláne, hogy ha évekig megerőltette valamivel, ez akár a sok tánc miatt is kialakulhatott.

Amit mindenképpen javasolnék, hogy heti 1 alkalommal vegyen igénybe szakszerű gyógymasszázst, ahol idegpont masszírozással ki oldják ezeket a fájó, merev, görcsös deréktáji szakaszt és a lábak egész területét. Alaposan kimozgatásokat is kell alkalmaznia a terapeutának. A gyógymasszázs által felszabadulnak az idegek, a rájuk nehezedő nyomás alól. A masszírozás nem lesz kellemes, de nagyon hasznos. Mindemellett valamilyen speciális mozgásrendszerre, tornára is szüksége lesz pl. gyógytorna, jóga, úszás. Ezeket is muszáj alkalmaznia ahhoz, hogy a gerinc melletti izmok kellően megerősödjenek, ezáltal nem fog súlyosbodni az állapota. Gyógymasszázsra heti 1 alkalommal kellene járnia illetve valamilyen mozgásformára. Nem a tejfehérje érzékenységtől alakult ki a problémája. Az sem tehetett jót, hogy már nem táncol olyan intenzitással mint régen, emiatt az izomrostok hirtelen elgyengültek és ezáltal az ízületek elkezdtek szétforgácsolódni. Jelen esetben is nagyon fontos lesz, hogy semmilyen megerőltető, túlzásba vitt mozgásrendszert ne csináljon. Csakis gyógyászati célú mozgásformát, amit terapeutával végez biztonságosan. Érdemes még este lefekvés előtt a fájó testrészeket alaposan bekenni rozmaring krémmel. A megoldás gyógymasszázs és gyógytorna vagy úszás heti rendszerességgel.

Üdvözlettel

Farkas Lehel

okleveles gyógymasszőr

Kérdés: 2012. május 02., 11:57; Megválaszolva: 2012. május 03., 09:33
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?