Gyógyszerhasználat

Tisztelt Doktornő! 2-es tipusú cukorbeteg vagyok. Az egyik gyógyszer, amelyet nekem felírtak Doxazosin-Ratiofarm. A gyógyszer használati utasításában szerepel, hogy "fokozott elővigyázatossággal szedjem, ha cukorbeteg vagy. A másik jelzés a használati utasításban, hogy ne szedjem, ha jóindulatú prosztata megnagyobbodásom van. Nekem van. VAgyis két olyan tényező is fennáll, amely a gyógyszer ellen szól. Én a gyógyszert vérnyomáscsökkentő gyanánt kaptam a Cardura helyett. Mi a teendőm? Térjek vissza a Cardurára, amely egyébként a prosztata megnagyobbodás esetén szintén ellenjavalt?!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza gyógyszeres kezelés témában

Tisztelt Kérdező!

Nem teljesen pontos az információja a Doxazosin-Ratiopharm tabletta és a prosztata megnagyobbodás közötti összefüggésről. A tabletta adása nem tilos prosztata megnagyobbodás esetén, hiszen az egyik lehetséges javallata közé tartozik, amit a betegtájékoztató is megemlít. A korlátozás azon betegekre vonatkozik, akiknek „jóindulatú prosztata megnagyobbodással társuló húgyúti elzáródása, fertőzése vagy húgyhólyag köve van”, avagy „prosztata megnagyobbodása mellett … a vérnyomása is túl alacsony” illetve „vizelete folyamatosan szivárog (túlfolyásos inkontinencia) ”. Ha a vérnyomása eleve alacsony, azt a gyógyszer tovább csökkentheti, ami már szédüléses-eleséses tünetekkel járhat.

A többi kizárás a prosztata megnagyobbodással járó egyéb, fenti szövődményekre vonatkozik, mely esetekben nem volna elégséges ez a kezelési mód, hanem urológiai beavatkozás, katéterezés, esetleg műtét jön szóba. A Cardura hatóanyaga megegyezik a Doxazosinéval, vagyis ebből a szempontból nincs különbség. Amennyiben az Ön esetében a prosztata megnagyobbodás említett következményei nem állnak fent, a Doxazosint szedheti. A hivatalos (Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott) alkalmazási előiratban és betegtájékoztatóban cukorbetegséggel kapcsolatos korlátozás nem szerepel, kiemelve, hogy a gyógyszer magára a cukorbetegségre nincsen káros hatással és a cukorbetegségben használt gyógyszerekkel sincs kölcsönhatásban.

Kérdés: 2014. december 29., 18:29; Megválaszolva: 2014. december 30., 21:17
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Pulmonális hypertonia
Hogyan tudok leszokni
Magas vérnyomás
magas vérnyomás
Terhesség alatt szedhetek...
Tisztelt Doktor Nő! 17 hetes terhes vagyok és sajnos magasabb a pulzusum a kelleténél, illetve extra sziverések miatt kellett évekkel ezelőtt...