Hosszú ideje fennálló ótvar

Üdvözlöm! Kb.2, 5 éve vannak ótvar tüneteim (bőrgyógyász diagnózisa) . Csak az arcomon jön, egyszerre max 1-3 db., pirosas, viszkető folttal kezdődik, majd a közepe kiemelkedik és fehéres lesz, ezután kifakad és mézszínű folyadék ürül belőle, mely odaszáradva pörköt képez, ritkábban hólyagos, és folyamatosan ürül. Az ürülés 1-1, 5 napig tart. Van, hogy pár napig, egy hétig semmi, majd látszólag ok nélkül (naponta átmosom az arcom ezüst kolloiddal, figyelek, hogy koszos kézzel ne érintsem) újra megjelenik. Van, hogy egészen "legyengül" a fertőzés, milliméter pici a seb, ritkábban jön elő, máskor "felerősödik". Nemrég Cifloxin-t kaptam felfázásra, a kúra 4. napján nagyon felerősödtek a tünetek (nagyobb, több seb, több ideig ürültek) . Menstruációkor is kicsit felerősödnek. Kb. 4 féle antibiotikumot kaptam már szájon át az évek során, Augmentin, Dalacin, Klion, sajnos a legelsőre nem emlékszem, illetve Baktroban, Fucidin, Ebrimycin krémeket. Az antibiotikumok némelyike még fel is erősítette, a krémek jók voltak, de ezek is csak a meglévőket kezelték, majd újrakezdődött. Változó, hogy az arcom melyik részén jelennek meg, orr környék, áll, állkapocs vonalában, homlokon. A következő seb nem mindig a már meglévő közelében alakul ki, van, hogy teljesen más helyen. Olyan benyomásom van, mintha az egyébként is megjelenő pattanások, mitesszerek alakulnának át ótvaros fertőzéssé, mintha az arcomon nem működne a természetes védekező rendszer.Több magánorvosnál voltam, eredmény nélkül. Figyelek a higiéniára, sokat mosom a kezem, sokszor körömkefével is, irodában dolgozom, egészségesen étkezem, sportolok, nincs más betegségem. Kezdetben még alacsony vas és kissé magas TSH szintem volt, ami azóta megszűnt. Nem tudok ételallergiáról, használtam már teljesen natúr arckrémet, de lényeges különbséget nem láttam. Gócot nem találtak a testemben. A pajzsmirigyem az UH szerint normális. Senkit a környezetemben nem fertőztem meg. Létezik olyan immunhiányos betegség, ami csak az arcbőrt érinti?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza Arcbőr témában

Valószínűleg az arc baktériumflórája okozza a tünetet. Én az Alksebor krémet javaslom.

Kérdés: 2015. március 19., 14:30; Megválaszolva: 2015. március 22., 22:48
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Örökletes hajhullás
Körömgomba
Fogamzásgátló-szüneteltetés
Kiütések a tenyéren
Foltos kezek