A bőr anatómiája

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

A bőrnek szövettanilag három fő része különíthető el

A bőr testünk első védelmi vonala, össztömege teljes testsúlyunk 10-15 százaléka. Egy átlagos termetű felnőtt esetén felülete 2 m2. Vastagsága a különböző területeken 1-5 mm között van.

A bőrnek szövettanilag három fő része különíthető el: a hám (epidermis), az irha (dermis), és a bőralja (subcutis). A hám bőrünk legkülső rétege, melyet több rétegben elhelyezkedő hámsejtek alkotnak. A felszíni sejtek folyamatosan kopnak, lelökődnek, a legalul elhelyezkedő sejtek pedig pótolják ezeket.

Az irha az epidermist támasztja alá, a bőr középső rétege. Kollagénből, rugalmas rostokból, kötőszövetből, erekből és idegekből épül fel. Számos nyomás- és hőérzékelő receptor is található benne. Vannak benne verejték- és faggyúmirigyek, szőrtüszők is.

A bőralja elsősorban - tápláltságtól függő, testtájonként eltérő mennyiségű - zsírszövetből, laza kötőszövetből és erekből áll, ez a réteg teremt kapcsolatot a bőr és a mélyebben elhelyezkedő inak, izmok és csonthártyák között. Szerepe van a hőszigetelésben, valamint a benne található zsír a szervezet számára energiaraktárként szolgál.