• Merckformin xr

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MERCKFORMIN XR ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Milyen típusú gyógyszer a Merckformin XR?

    A metformin, a Merckformin XR hatóanyaga, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.

    A tablettákat különleges technológiával készítették, ezért felszívódásuk elhúzódó, így a szükséges napi adagot egyszerre be lehet venni.

    Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glukózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.

    Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Merckformin XR elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: metformin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Merckformin XR hosszabb távú szedése segíti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentését. A Merckformin XR szedése együtt jár a testsúly stabilizálódásával vagy enyhe súlyvesztéssel.

    Milyen betegségek esetén alkalmazható a Merckformin XR?

    A Merckformin XR a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amikor a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazzák.

    A felnőttek a Merckformin XR-t szedhetik önmagában, vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb szerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.

    2. TUDNIVALÓK A MERCKFORMIN XR SZEDÉSE ELŐTT

    Ne vegye be a Merckformin XR-t, ha:

    - túlérzékeny vagy allergiás a metforminnal vagy a termék bármely segédanyagával szemben (lásd 6. pont, "Mit tartalmaz a Merckformin XR" című részt),

    - vese-, vagy májbetegsége van,

    - nem megfelelően beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), mely hányingerrel, hányással, dehidrációval, gyors súlyvesztéssel vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a "keton-testeknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben és diabetikus pre-kómához vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és felületes légzés, aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet,

    - szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavas-acidózis kockázatát (lásd alább az "A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt),

    - súlyos fertőzésben szenved (pl. tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés). A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavas-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább az "A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt),

    - szívbetegség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavas-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább az "A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt).

    Kapcsolódó cikkek

    Merckformin XR 500 retard
    Merckformin + NuvaRing?

    - ha nagymértékben fogyaszt alkoholt (akár mindennap, akár időnként).

    Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.

    Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha

    - Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak

    - Önnek nagyobb műtétre van szüksége

    A vizsgálat, vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Merckformin XR szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.

    A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Kérjük, vegye figyelembe a laktát-acidózis következő különleges kockázatát:

    A Merckformin XR hozzájárulhat egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, az úgynevezett tejsavas acidózis kialakulásához, különösen károsodott veseműködés esetén. A tejsavas acidózis kialakulásának esélye nem kontrollált diabétesz, elhúzódó éhezés és alkohol bevitel esetén szintén fokozódhat. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Merckformin XR szedését és vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

    A Merckformin XR önmagában nem okoz hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint). Ha azonban a Merckformin XR-t más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Merckformin XR szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).

    Közölje orvosával, ha a Merckformin XR-rel egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Merckformin XR dózisát:

    - diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése mellett kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)

    - béta-2 agonisták, például a salbutamol vagy terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)

    - kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére)

    - egyéb diabétesz kezelésére szolgáló készítmények

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A Merckformin XR egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

    Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a mellékhatások (pl. tejsavas-acidózis) előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség ideje alatt a cukorbetegség kezelése inzulin-terápián alapszik. Közölje orvosával, ha gyermeket vár, úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, hogy az orvos változtathasson a kezelésen.

    Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Merckformin XR önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.

    Tudnia kell azonban, hogy a Merckformin XR más vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazva hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézhet elő. A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, gyors szívverés, látászavarok vagy a koncentráló-képesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A MERCKFORMIN XR-T?

    A Merckformin XR-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A Merckformin XR nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is tartsa be az orvos által adott étrendi tanácsokat és rendszeresen végezzen testmozgást.

    Szokásos adagja

    A felnőtteknél a szokásos kezdő adag naponta egy Merckformin XR 500 mg retard tabletta. A maximális napi adag 4 tabletta. A szükséges napi adagot egyszerre kell bevenni, az esti étkezéssel.

    Amennyiben inzulint is kap, kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan kezdje el szedni a Merckformin XR-t.

    Ellenőrzés (monitoring)

    - Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint ellenőrzést fog végezni és hozzáigazítja a Merckformin XR adagolását az ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos idős betegek esetében.

    - Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy károsodott vesefunkciójú betegeknél.

    Hogyan kell szedni a Merckformin XR-t

    A szükséges napi adagot egyszerre kell bevenni, az esti étkezéssel.

    Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél. A tablettákat NE törje össze vagy NE rágja szét. Minden egyes tablettát egy pohár vízzel nyeljen le.

    Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Merckformin XR hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha az előírtnál több Merckformin XR-t vett be

    Ha az előírt mennyiségnél több Merckformin XR-t vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

    Ha elfelejtette bevenni a Merckformin XR-t

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Merckformin XR is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:

    Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint egynél lépnek fel)

    - emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Merckformin XR kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Merckformin XR szedését és beszéljen kezelőorvosával.

    Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint egynél lépnek fel)

    - ízérzékelési zavarok

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél lépnek fel):

    - tejsavas-acidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél.

    A tejsav acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, általános rossz közérzet súlyos fáradtságérzéssel, valamint légzési nehézség.

    Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Merckformin szedését és vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

    - májfunkciós eltérések, valamint hepatitis (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot,

    súlyvesztést okozhat, a bőr sárgulásával vagy anélkül, illetve a szem kifehéredésével együtt).

    Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Merckformin szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát.

    - bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).

    - a vér csökkent B12 -vitamin szintje.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A MERCKFORMIN XR-T TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A dobozon, üvegen, vagy buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Merckformin XR-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Merckformin XR

    - A készítmény hatóanyaga: 500 mg metformin-hidroklorid (megfelel 390 mg metformin bázisnak) retard tablettánként.

    - Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, karmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, hipromellóz.

    Milyen a Merckformin XR külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Merckformin XR 500 mg retard tabletta fehér, vagy csaknem fehér, hosszúkás alakú, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán 500 kódjelzéssel ellátva.

    A retard tabletták 30 db, illetve 60 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.


    Címkék: MERCKFORMIN, ,

    További gyógyszerek metformin hatóanyaggal