CYPROMIX bevont tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CYPROMIX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Cypromix progesztogén és egy ösztrogén hormont, pl. ciproteron-acetátot és etinilösztradiolt tartalmazó kombinált készítmények csoportjába tartozik. A hormon a test egy vagy több szervére speciális hatást kifejtő anyag. A ciproteron-acetát progesztogén hormon, androgénellenes hatással is rendelkezik: gátolja a férfi nemi hormonok (androgének) hatását.

Férfiak és nők egyaránt termelnek androgéneket, de a nőkben sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen. Az akne, a zsíros bőr és a fokozott szőrnövekedés az androgének faggyúmirigy (egy zsíros anyagot, faggyút előállító mirigyek,) termelést fokozó hatásának eredményei.

A Cypromix készítményben a ciproteron-acetát gátolja az androgének serkentő hatását.

A Cypromix alkalmazásával a fokozott faggyútermelés csökken. Ennek eredményeként a bőr kevésbé zsírossá válik és csökken a pattanások száma is (ezek az eltömött és/vagy gyulladt faggyúmirigyek). Ezen felül, a hajhullás megindulása, mely a férfi hormonokra való túlérzékenység eredménye, is csökkenthető a Cypromix használatával. A ciproteron-acetát hatást gyakorol a hirsutismusra (a férfi nemi jelleget követő fokozott szőrnövekedés: durva szőrzet az arcon, alhason, karokon és lábakon) is. Azonban ez a legtöbb esetben csak néhány hónap elteltével vehető észre.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: cyproteron
ethinylestradiol

Vényköteles: szakorvosi ellátás mellett

Kiszerelések és további adatok:

(1x21) (3x21)

A Cypromix akne (pattanás), zsíros bőr (szeborrea) vagy a fokozott szőrnövekedés enyhébb formái (enyhe hirsutismus) esetén alkalmazandó fogamzóképes korú nőknél, amennyiben az orvos hormonkezelést tart szükségesnek.

A ciproteron-acetátnak ösztrogénnel vagy női hormonnal, etinilösztradiollal való kombinációja a Cypromix- a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő alkalmazás mellett - szabályos menstruációs ciklust biztosít, és a terhesség megelőzésére is szolgál, éppúgy, mint a fogamzásgátló tabletták. Az ösztrogén és progesztogén hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat kombinált fogamzásgátlónak is nevezik.

A fogamzásgátló tabletták igen megbízhatóak. Megfelelő alkalmazásuk esetén (tabletta kihagyás nélkül), a teherbeesés kockázata nagyon alacsony.

A Cypromix mindezeken túl az aknés, zsíros bőrű vagy enyhe hirsutismusban szenvedő lányoknak és nőknek ajánlott, ezért elsődlegesen nem orális fogamzásgátlás céljából alkalmazandó.

2. TUDNIVALÓK A CYPROMIX ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Cypromix tablettát

- Ha ön terhes vagy szoptat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- Ha allergiás (túlérzékeny) a készítmény hatóanyagaira vagy bármely összetevőjére. Az allergia viszketésről, kiütésről vagy az arc duzzadásáról ismerhető fel.

- Ha májbetegségben vagy sárgaságban szenved vagy szenvedett.

- Ha egy vagy több vénájában vérrögök vannak vagy voltak (vénás trombózis vagy tüdőembólia). Lásd még " Cypromix és trombózis".

- Ha olyan betegségben szenved vagy szenvedett, mely artéria elzáródás következménye (amit vérrög okozott), mint a szélütés vagy szívroham. Lásd még " Cypromix és trombózis.",

- Ha volt olyan migrénje, amelyet látászavar (pl. részleges látásvesztés, vagy fekete foltok), beszédzavar, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt érzéskiesés kísért.

- Ha olyan betegségben szenved vagy szenvedett, mely a szívroham veszélyét fokozza (pl. angina pektorisz, súlyos mellkasi fájdalom) vagy szélütés (pl. átmeneti agyi keringési zavar, más néven TIA, következmények nélkül rendeződő enyhe szélütés). Lásd még " Cypromix és trombózis."

- Ha olyan betegségben szenved, mely fokozza az artériás trombózis kialakulásának veszélyét, mint például:

-diabétesz (cukorbetegség), érelváltozással;

- magas vagy nem kontrollált vérnyomás;

-nagyon magas zsírszint a vérben (koleszterin vagy triglicerid).

- Ha hajlamosabb véralvadás betegségre, mint például APC rezisztencia, antitrombin III deficiencia, protein C deficiencia, protein S deficiencia, hiperhomociszteinémia vagy antifoszfolipid antitestek.

- Ha hasnyálmirigy gyulladása (pankreatítisz) van vagy volt.

- Ha májtumora (jó- vagy roszindulatú) van vagy volt.

- Ha az artériás vagy vénás trombózis kialakulását elősegítő súlyos vagy többszörös kockázati tényező is jelen van, nem szedheti ezt a készítményt. Lásd még "az artériás/vénás trombózis veszélye általában fokozott..."c. rész a" Cypromix és trombózis." pontban.

- Ha hormonfüggő rosszindulatú daganata van nemi szerveiben, emlőjében vagy májában, illetve ennek megléte gyanítható.

- Ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.

A Cypromix férfiaknak nem adható.

A Cypromix fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha dohányzik;

- ha cukorbeteg (diabétesze van);

- ha túlsúlyos;

- ha magas a vérnyomása;

- ha szívbillentyű-betegségben, vagy szívritmus-zavarban szenved;

- ha vénagyulladása (felületes flebitisze) van;

- ha visszerességben szenved;

- ha a családjában bárki trombózisban betegedett meg, szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;

- ha migrénes fejfájások gyötrik. Ha a gyógyszer szedése során migrénes rohamainak száma emelkedik vagy ezek súlyosbodnak, ez szélütés előjele is lehet. Ezért a migrénes rohamok számának emelkedése vagy súlyosbodása esetén a Cypromix szedését abba kell hagyni;

- ha epilepsziában szenved;

- ha önnek (vagy közvetlen családtagjai közül bárkinek) magas a vérzsír (koleszterin vagy triglicerid) szintje;

- ha önnek (vagy családtagjai közül bárkinek) emlőrákja volt;

- ha máj- vagy epebetegségben szenved;

- ha Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosaban (krónikus gyulladásos bélbetegségben) szenved;

- ha szisztémás lúpusz eritematózusban (röviden SLE, ez egy autoimmun bőrbetegség) szenved;

- ha hemolitikus urémiás szindrómában szenved (röviden HUS, ami a véralvadás veseelégtelenséghez vezető zavara);

- ha örökletes süketségben (otoszklerózis) szenved;

- ha kloazmája (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése, terhességi jelként is ismert) van vagy volt. Ebben az esetben kerülnie kell a napfényt és az ultraibolya sugárzást;

- ha örökletes angioödémában szenved (a bőr és/vagy a nyálkahártyák viszketéssel járó átmeneti duzzanata, gyakran allergiás rohamként). A beadott ösztrogének (női nemi hormonok) kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Haladéktalanul forduljon orvoshoz amennyiben angioödéma tüneteit tapasztalja, mint pl. duzzadt arc, nyelv és/ vagy torok és/vagy nyelési nehézségek vagy csalánkiütés légzési nehézségekkel.

Bizonyos körülmények között fokozott ellenőrzés szükséges a kombinált fogamzásgátlók szedésének idején. Ha a fent említettek közül bármelyik is vonatkozik Önre, közölje orvosával, mielőtt szedni kezdené a készítményt. Orvosa megbeszéli Önnel az esetleges kockázatok nagyságát.

Ha a fenti kórképek vagy tünetek közül bármelyik is rosszabbodna, vagy első ízben jelentkezne a Cypromix szedése alatt, azt azonnal közölje orvosával.

A Cypromix és a trombózis

Vénás (visszeres) trombózis

A trombózis az a betegség, amikor az erekben vérrög képződik, mely elzáródást okozhat. A vérrög képződhet a visszérben (vénás trombózis). A tüdőembólia szintén a vénás trombózis egyik formája, amikor a vérrög a tüdőartériákba jut, és azokat elzárja.

A Cypromix két hormont tartalmaz: a progesztogén hormon a ciproteronacetát, az ösztrogén hormon az etinilösztradiol, és ezt a 28 napos ciklus ("hónap") 21 napján kell szedni. A Cypromix éppúgy hatékony, mint bármely más kombinált fogamzásgátló tabletta.

A vénás trombózis kialakulásának veszélye nagyobb azoknál a nőknél, akik kombinált fogamzásgátlót, vagy Cypromix tablettát szednek, mint az ilyen készítményt nem szedő nőknél.

Azonban a vénás trombózis kialakulásának veszélye kisebb, összehasonlítva a terhesség okozta kockázattal: 100,000 terhesség alatt kb. 60 trombózis következik be. A trombózisveszély bármely fogamzásgátló tabletta vagy Cypromix- kezelés első évében a legnagyobb.

Az alacsony ösztrogéntartalmú (kisebb, mint 50 mikrogramm etinilösztradiol) kombinált fogamzásgátlót szedő nők között a trombózis előfordulási aránya évente 100 000 nőből 40. A fogamzásgátlót nem szedők esetében ez a szám 5-10 eset évente, 100 000 nőre vonatkoztatva.

Néhány adat arra utal, hogy a Cypromix tablettát szedő nők között nagyobb a trombózis kialakulásának veszélye, mint a más, alacsony (kisebb, mint 50 mikrogramm etinilösztradiol) ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tablettákat szedők között.

A teljes felgyógyulás ezekből a trombózisoktól nem mindig következik be. A vénás trombózisok és tüdőembóliák 1-2%-a halálos kimenetelű.

A Cypromix készítményt szedő nők csoportjában minden valószínűség szerint vannak olyanok, akik fokozott szívérrendszeri megbetegedések veszélyének vannak kitéve, pl. a policisztás petefészek szindróma következtében. A policisztás petefészek esetében károsodott a peteérés és gyakran fokozott a szőrnövekedés.

Bizonyos körülmények között fokozott a vénás trombózis veszélye:

- az életkor előrehaladtával;

- ha közeli családtagjának aránylag fiatal korban trombózisa vagy tüdőembóliája volt;

- ha műtétre kerül sor vagy nem tud normálisan mozogni (pl. lábai visszeresség miatt be vannak fáslizva), a mélyvénás trombózis veszélye átmenetileg fokozódik. A Cypromix szedése tovább növeli a veszélyt. Előre kérje ki orvosa tanácsát, hogyan járjon el ilyen esetekben. Orvosa tanácsolhatja, hogy műtét előtt néhány héttel, illetve amíg ágyhoz kötött beteg, függessze fel a Cypromix szedését. Ő fogja megszabni, hogy mikor kezdheti el ismét szedni a Cypromix -et. Ez általában a teljes mozgásképesség visszanyerése után két héttel lehetséges;

- ha ön túlsúlyos;

- felületes érgyulladás vagy visszeresség esetén, bár még nem tisztázott, hogy ezek a betegségek valójában növelik-e a trombózis veszélyét.

Artériás (verőeres) trombózis

Ritkán a szív ereiben vagy az agy ereiben is képződhetnek vérrögök (artériás trombózis), melyek szívrohamot, illetve szélütést okozhatnak.

Bizonyos körülmények fokozzák az artériás trombózis kockázatát, ezért ha a trombózis alábbi jeleinek bármelyikét tapasztalja, ne szedje a Cypromix tablettát:

- az életkor növekedése;

- dohányzás. A Cypromix vagy kombinált fogamzásgátló szedésekor hagyja abba a dohányzást, különösen, ha elmúlt 35 éves;

- ha magas a vérzsírok szintje a vérében (koleszterin vagy triglicerid);

- ha túlsúlyos;

- ha magas vérnyomás betegsége van;

- ha közeli családtagjánál szívroham vagy szélütés fordult elő fiatal korban;

- ha szívbillentyű zavarban vagy bizonyos szívritmus zavarokban szenved;

- ha migrénje van;

- ha cukorbetegségben szenved.

Ha a fenti tünetek közül valamelyiket is észleli, forduljon orvoshoz mert nem biztos, hogy a Cypromix megfelelő az Ön számára.

Egyéb betegségek, ahol érrendszeri zavarok előfordulhatnak a PCO szindróma (policisztás petefészek szindróma, ez az oociták érésének zavarát jelenti, mely fokozott szőrnövekedéssel is járhat), SLE (szisztémás lúpusz eritematózus, immunrendszeri betegség), HUS (hemolitikus urémiás szindróma, a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara), gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) és sarlósejtes vérszegénység (a vörösvérsejteket érintő betegség).

Hagyja abba a Cypromix szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül valamelyiket is észleli.

Ezek a trombózis tünetei lehetnek.

- Ok nélküli köhögés.

- Hirtelen fellépő súlyos mellkasi fájdalom, ami esetleg a balkarba is kisugárzik.

- Nehézlégzés.

- Légszomj.

- Szokatlanul súlyos fejfájás, tartós fejfájás vagy migrén.

- Hirtelen fellépő részleges vagy teljes vakság, kettőslátás.

- A beszéd megváltozása.

- A hallás, ízérzés, szaglás megváltozása.

- Szédülés vagy ájulás.

- A test egyik felének gyengesége és zsibbadása.

- Súlyos hasi fájdalom.

- Súlyos lábfájás és/vagy duzzadás.

A Cypromix és a daganatok

A emlőrák előfordulási arányát az orális fogamzásgátlókat szedők között valamivel magasabbnak találták, mint az azonos korú nem szedő nők között.

A fogamzásgátló szedésnek abbahagyása után 10 évvel az emlőrák előfordulási aránya azonos azzal, amit a fogamzásgátlót sohase szedő nők körében észleltek. Nem tisztázott, hogy a magasabb előfordulási arány összefüggésben áll-e a fogamzásgátló szedésével, vagy pedig annak tulajdonítható, hogy a fogamzásgátlókat szedő nőket gyakrabban ellenőrzik, és korábban felfedezik az emlőrákot. Minél hamarabb fedezik fel az emlőrákot, annál nagyobb a gyógyulás esélye.

Ritkán a fogamzásgátlók szedése jóindulatú májdaganatok kifejlődéséhez vezethet, nagyon ritkán pedig rosszindulatú daganatokat okozhat. A májdaganatok életveszélyes hasüregi vérzéseket idézhetnek elő. Ezért, ha felső hasi fájdalmat észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

Fogamzásgátlót hosszú időn keresztül szedő nők esetében gyakoribbnak találták a méhnyakrák előfordulását. Azonban lehetséges, hogy ez nem a tablettának tulajdonítható, hanem a szexuális szokásoknak vagy egyéb tényezőknek. Nem tisztázott még, hogy a méhnyakrák kialakulására milyen hatással bír a fogamzásgátló. Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb kockázati tényező a méhnyakrák szempontjából a fennálló HPV (humán papillóma vírus) fertőzés.

Forduljon orvosához, ha ezen figyelmeztetések közül bármelyik is vonatkozik vagy vonatkozott Önre.

Általános megjegyzések:

Ebben a betegtájékoztatóban több olyan helyzetet is vázolunk, amelyekben abba kell hagynia a Cypromix tabletta szedését, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága.

Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemi élettől, vagy más, nem-hormonális eljárásokhoz kell folyamodnia. Ezek általában az óvszer, és más mechanikus módszerek. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció időpontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok, ugyanis a Cypromix tabletta módosíthatja a testhőmérséklet, ill. a méhnyak nyák összetételének ciklusos változásait.

Az orális fogamzásgátlók így a Cypromix tabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzés (AIDS) vagy bármely más szexuális úton terjedő betegség ellen.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Néhány gyógyszer megszünteti a tabletta fogamzásgátló hatását. Ezek a készítmények:

- epilepszia ellen (mint primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramát);

- TBC elleni készítmények (mint a rifampicin);

- HIV fertőzés kezelésére használt szerek (ritonavir, nevirapin);

- antibiotikumok (pl. ampicillin, tetraciklin, griseofulvin), melyeket egyes fertőzések kezelésére alkalmaznak. Néhány antibiotikum akár a szedés abbahagyása után 4 héten keresztül is kifejtheti hatását.

- az orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú növényi készítmények szintén befolyásolhatják a tabletta fogamzásgátló hatékonyságát. A tabletta csökkentett hatékonysága, az orbáncfű használatának tulajdoníthatóan, az orbáncfűtartalmú készítmény szedésének abbahagyása után 2 hétig is érvényesülhet.

A Cypromix csökkentheti más gyógyszerek hatását. Ez ismert:

- a ciklosporint tartalmazó gyógyszereknél (szervátültetés után a kilökődés megakadályozására használt szerek)

- epilepszia ellenes lamotriginnél. A lamotrigin csökkent hatása a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet.

Mindig közölje a Cypromix-t Önnek felíró orvossal, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed. Ugyancsak közölnie kell azzal az orvossal (fogorvossal), aki Önnek valamilyen gyógyszert szándékozik felírni vagy a gyógyszerésszel, hogy Ön Cypromix készítményt szed. Ők megmondják, hogy szükséges-e egyéb, nem hormonális fogamzásgátlást alkalmaznia, és ha igen, milyen hosszú ideig.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

A Cypromix terhesség alatt nem alkalmazható. Ha véletlenül teherbe esik, a tabletta szedését azonnal abba kell hagyni.

Szoptatás

A Cypromix szoptatás alatt nem szedhető.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs arra vonatkozó utalás, hogy a Cypromix befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információ a Cypromix egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer laktóz monohidrátot és szacharózt tartalmaz. Ha tudja, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Cypromix tablettát.

Azonnal forduljon orvosához, ha a Cypromix szedése alatt az alábbi állapotok valamelyikét észleli:

- olyan változást észlel egészségi állapotában (vagy legközelebbi hozzátartozóin), melyekkel a tájékoztató korábbi részeinél találkozott. (Lásd: "A Cypromix tabletta nem alkalmazható:....." és A Cypromix csak fokozott óvatossággal alkalmazható..." pontok)

- csomót tapint az emlőjében

- egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé, különösen ha ezek antibiotikumok (Lásd "Más gyógyszerek egyidejű alkalmazása")

- legalább 4 héttel korábban műtét előtt, vagy tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt, vagy ha nem tud járni

- szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik

- a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejtette bevenni a tablettát, és a megelőző 7 napos időszakban nemi együttléte volt;

- a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarad a vérzése (ne kezdje el a következő csomag szedését orvosa engedélye nélkül).

Azonnal hagyja abba a Cypromix szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a trombózis lehetséges jeleit tapasztalja, mint amilyen:

- Ok nélküli köhögés

- Hirtelen fellépő súlyos mellkasi fájdalom, ami esetleg a balkarba is kisugárzik

- Nehézlégzés

- Légszomj

- Szokatlanul súlyos fejfájás, tartós fejfájás vagy migrén

- Hirtelen fellépő részleges vagy teljes vakság, kettőslátás

- Beszédképtelenség vagy beszédzavar

- Hallás, szaglás, ízérzés megváltozása

- Szédülés vagy ájulás.

- Gyengeség, furcsa érzés vagy zsibbadás a test egy részén

- Erős hasi fájdalom

- Súlyos lábfájás és/vagy duzzadás.

Megjegyzés:

Az imént felsorolt panaszok, és tünetek bővebb magyarázatát a betegtájékoztató más szakaszaiban találja meg.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CYPROMIX TABLETTÁT?

A Cypromix tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Cypromix tabletta megakadályozza a terhesség létrejöttét. Amíg ezt a készítményt szedi, más orális fogamzásgátlót nem szedhet.

Hogyan kell alkalmazni a Cypromix tablettát?

A tablettát hozzávetőleg ugyanabban az időpontban, lehetőleg este, kevés folyadékkal kell bevenni.

Minden csomag 21 tablettát tartalmaz. Kezdje a szedést a hét egy meghatározott napján. Például, ha szerdán kezdi, kezdje a "szerda" feliratú tablettával. Az első tabletta bevétele után naponta vegyen be egy tablettát a nyíl irányában haladva. Miután bevette a 21 tablettát, 7 napon keresztül ne szedjen Cypromix készítményt. Ebben a 7 napos gyógyszermentes időszakban (úgynevezett gyógyszerszünetben), rendszerint vérzésnek kell kezdődnie. Ez az úgynevezett "megvonásos vérzés", ami rendszerint a tablettaszedési szünet 2. vagy 3 napján jelentkezik.

A legutolsó tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra a Cypromix tabletta szedését, még akkor is, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napján kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

Ha így szedi a Cypromix tablettát, akkor védve van a terhesség ellen azon a 7 napon is, amikor nem szedi azt.

Az első csomag elkezdése

- Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:

A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a tabletta szedését. A ciklus első napján kezdve a Cypromix szedését, annak fogamzásgátló hatása azonnal érvényesül. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a gyógyszer szedését, ebben az esetben azonban 7 napon keresztül kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell, mint pl. az óvszer.

- Ha más, kombinált fogamzásgátlóról tér át:

Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Cypromix szedését (ne tartson gyógyszerszünetet a csomagok között). Ha a korábbi készítmény inaktív tablettákat is tartalmazott, az utolsó aktív (hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a Cypromix tablettát (ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Ha megfelelően szedte a korábbi gyógyszerét, későbbre is halaszthatja a tablettára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó inaktív tabletta bevételét követő) napon kezdheti el annak szedését.

- Ha hüvelygyűrűről vagy fogamzásgátló tapaszról tér át:

Ha hüvelygyűrűről vagy fogamzásgátló tapaszról vált át, a Cypromix alkalmazásra való áttérést lehetőleg az eltávolítás napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő gyűrű vagy tapasz felhelyezése esedékes lenne.

- Progesztogén minitablettáról való áttérés

Egyik napról a másikra áttérhet a Cypromix alkalmazásra, de kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell használnia az első 7 napban.

- Injekcióról, implantátumról vagy progesztogént felszabadító méhen belüli eszközről való áttérés

Injekció esetében akkor válthat a Cypromix alkalmazására, amikor a következő injekció esedékes lenne, az implantátumról vagy a progeszteront felszabadító méhen belüli eszközről (IUS) pedig az eltávolítás napján. Kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell használnia az első 7 napban mindegyik esetben.

- Szülés után

Ha nem szoptat, akkor a szülés után 21-28 nappal kezdheti el a Cypromix tabletta szedését. Ha több mint 28 nappal később kezdi el, úgynevezett barrier (mechanikus) módszert kell használnia a tabletta szedésének első 7 napjában. Ha a szülést követően nemi életet élt, a tabletta szedése előtt először meg kell bizonyosodnia, hogy nem terhes, vagy meg kell várni az első menstruációs vérzést. Szoptatás alatti használatához olvassa el a " Szoptatás" címszó alatti részt.

- Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után

Kövesse pontosan orvosa utasításait.

Orvosa megmondja, hogy mennyi ideig kell a Cypromix tablettát szednie. A Cypromix kezelés időtartama a tünetek súlyosságától (zsíros bőr, akne vagy fokozott szőrnövekedés) függ. A kezelés általában több hónapon keresztül tart.

Általában a tünetek teljes megszűnte után 3 - 4 ciklussal (hónap) tanácsos a kezelést abbahagyni, miután a zsíros bőr, akne és/vagy fokozott szőrnövekedés problémák megszűnnek, és a készítmény csak fogamzásgátlás céljából nem alkalmazható.

Ha a tünetek hetek vagy hónapok múltán visszatérnek, a Cypromix tabletta szedése ismét elkezdhető.

Ha úgy érzi, hogy a Cypromix hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

Forduljon orvoshoz a Cypromix kezelés folytatásának megfontolása végett, ha

- a súlyos akne vagy szeborrea tünetek legalább 6 hónapos kezelés után nem javulnak,

- a hirsutismus tünetei legalább12 hónapon belül nem javulnak.

Ha az előírtnál több Cypromix tablettát alkalmazott

Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, émelygés, hányás, és hüvelyvérzés jelentkezhet. Súlyos, veszélyes hatásokat nem észleltek a Cypromix túladagolás esetén. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vett be Cypromix tablettát.

Forduljon orvoshoz, ha a Cypromix készítményt túladagolta.

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert

1. Ha 12 óra vagy rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes gyógyszer bevételének időpontja óta, a fogamzásgátlás hatékonysága nem csökken, ha azonnal beveszi a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytatja tabletta szedését.

2. Ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes tabletta bevételének tervezett időpontja óta, csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több tabletta bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. A csökkent fogamzásgátló hatékonyság veszélye akkor a legnagyobb, ha a tablettát a csomag elkezdésekor hagyja ki.

Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia:

- Ha egynél több tablettát felejtett el bevenni a csomagból:

Keresse fel orvosát!

- Ha az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni:

Azonnal vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha ez 2 tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert, azonban 7 napon keresztül mechanikus fogamzásgátló eszközt is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége. Haladéktalanul forduljon orvosához.

- Ha a második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni:

Azonnal vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha ez 2 tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

- Ha a harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni:

A következő két lehetőség közül választhat:

1. Azonnal vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha ez 2 tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését. Ha az Ön által megszokott napon szeretné a kezelést folytatni, a tablettamentes időszak 7 napnál rövidebb lehet.

Ha a két javaslat valamelyikét követi, védett marad a terhességgel szemben.

Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége. Új csomag megkezdése előtt vegye fel a kapcsolatot orvosával.

Mi a teendő, ha hányt vagy súlyos hasmenése van

A tabletta bevétele után 3-4 óra múlva jelentkező hányás vagy súlyos hasmenés esetén nem biztosított a készítmény hatóanyagainak teljes felszívódása. A hatás hasonló, mint amikor egy tabletta kimarad. Hányás, hasmenés után vegyen be egy tablettát a tartalék csomagból, amint csak teheti, lehetőleg 12 órán belül és utána a szokott időben folytassa a tabletta szedését. Ha ez nem lehetséges vagy 12 óránál több idő telt el, kövesse a "Ha elfelejtette bevenni a gyógyszer" címszó alatt leírtakat.

Mi a teendő, ha késleltetni akarja a havi vérzést:

Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a gyógyszer csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja a Cypromix gyógyszer szedését. A második csomagban lévő gyógyszereket mind beszedheti, de hamarabb is abbahagyhatja a gyógyszer szedését. Ez idő alatt áttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A szokásos 7 napos gyógyszerszünet letelte után folytathatja az új csomag szedését.

Mi a teendő, ha meg akarja változtatni a havi vérzés kezdetének napját:

Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha másik napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse le (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet két csomag között. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje el 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés. Áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

Mi a teendő, ha váratlanul hüvelyvérzés jelentkezik:

A kombinált fogamzásgátlók alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közötti időszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie. Folytassa továbbra is az előírt módon a tabletták szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

Mi a teendő, ha kimaradt egy havi vérzés:

Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a készítményt, nem volt beteg és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább a tablettát a megszokott módon.

Ha azonban egymás után kétszer is elmarad a havi vérzés, lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ne folytassa a Cypromix tabletta szedését, amíg az orvosa meg nem állapította, hogy Ön nem terhes.

Ha idő előtt abbahagyja a Cypromix szedését

Ha abbahagyja a Cypromix tabletta szedését, azok a tünetek, melyek miatt elkezdte szedni, visszatérhetnek.

Bármikor abbahagyhatja a Cypromix tabletta szedését. Néhány nappal a tabletta szedésének abbahagyása után megvonásos vérzés jelentkezhet, ugyanúgy, mint a tablettamentes időszakokban. Ez attól függ, hány tablettát vett be a kezelés megszakítása előtt.

Ha nem kíván teherbe esni, kérje ki orvosa tanácsát, hogy milyen fogamzásgátló módszert alkalmazzon. Ha azért hagyja abba a tabletta szedését, mert teherbe kíván esni, várja meg a spontán vérzést, mielőtt megpróbálna teherbe esni (ez nem az utolsó Cypromix tabletta bevételét követő megvonásos vérzés). Ezután könnyebben kiszámíthatja, mikor fog gyermeke megszületni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Cypromix tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások

A tabletta szedéséhez kacsolódó súlyos mellékhatások a "Cypromix és trombózis"valamint a "Cypromix és daganatok" pontokban kerültek ismertetésre. Olvassa el figyelmesen, és szükség esetén azonnal forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

A következőkben felsorolt mellékhatásokat fogamzásgátlókat szedő nőknél észlelték. Ezek a mellékhatások elsősorban a tabletta szedésének első hónapjaiban jelentkezhetnek. Ezt követően rendszerint megszűnnek:

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint)

- fejfájás

- testsúlyváltozások (súlygyarapodás)

- hasi fájdalom

- emlőfeszülés, -fájdalom

- hangulatváltozások, beleértve a depressziót is

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)

- migrén

- bőrkiütés

- viszketéssel járó bőrkiütés

- folyadék-visszatartás

- mellnövekedés

- a nemi vágy csökkenése

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint)

- testsúlyváltozások (súlycsökkenés)

- kontaktlencse irritáció

- bőrkiütés vörös és fájdalmas duzzanattal

- túlérzékenységi reakciók

- hüvelyi folyás és emlőváladékozás

- a nemi vágy fokozódása

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CYPROMIX TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Cypromix készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Cypromix tabletta?

- A hatóanyagok: ciproteron-acetát és etinilösztradiol. 1 bevont tabletta 2 mg ciproteron-acetátot és 0.035 mg etinilösztradiolt tartalmaz.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, povidon K 25, magnézium-sztearát (Ph. Eur.) (növényi eredetű), talkum.

Bevonat: szacharóz, kalcium-karbonát, makrogol 6000, talkum, titán-dioxid (E171), povidon K90, 85%-os glicerin, montán-glikol-viasz.

Milyen a Cypromix külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Cypromix fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, bevont tabletta.

1x21db vagy 3x21 db bevont tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek cyproteron;ethinylestradiol hatóanyaggal